Bilim insanları bağırsakları koruyup hastalıkları engelleyen "süper besin"i buldu

Bulgular brokolinin bağırsağın metabolik repertuarını yeniden şekillendirmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor

Brokoli yüksek düzeylerde lif ve vitamin içeren bir gıda kaynağı (Pixabay)

Bilim insanları, brokolideki bir molekülün ince bağırsağın iç dokusuyla etkileşime girerek hastalıkların ilerlemesini önlediğini tespit etti. Bu, yaygın bilinen "süper besinin" bağırsak sağlığını nasıl iyileştirdiğine daha fazla ışık tutan bir ilerleme.

Önceki çalışmalar, farklı kanser türleri ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların riskini azaltmak da dahil olmak üzere, brokoli yemenin sağlığa faydalarını göstermişti.

Yakın zamanda Laboratory Investigation akademik dergisinde yayımlanan yeni araştırma da brokolinin farelerde bir bağırsak reseptörüne bağlanan ve ince bağırsak astarını koruyan belirli moleküller içerdiğini ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden Gary Perdew, "Araştırmamız, brokoli ve diğer gıdaların farelerde ve muhtemelen insanlarda, sağlığa nasıl fayda sağladığına dair mekanizmaların ortaya çıkmasını sağlıyor. Brokoli, lahana ve Brüksel lahanası gibi turpgillerin normal sağlıklı bir beslenmenin parçası olması gerektiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor" dedi.

İnce bağırsak duvarlarının, su ve besinler gibi faydalı maddelerin vücuda geçmesine izin verirken, zarar verebilecek gıda parçacıklarının ve bakterilerin de girmesini önlediği biliniyor.

Bağırsaktaki özel hücreler (su ve besin maddelerini emen enterositler, koruyucu bir mukus tabakası salgılayan kadeh hücreleri ve sindirim enzimi salgılanmasını sağlayan Paneth hücreleri gibi) bu sağlıklı dengenin korunmasına yardımcı oluyor.

Yeni araştırma, brokolideki aril hidrokarbon reseptör ligandları adı verilen moleküllerin AHR adlı bir protein türüne bağlandığını ve bağırsak hücrelerinin işlevlerini etkileyen faaliyetleri meydana getirdiğini buldu.

Çalışmada, bilim insanları deneysel bir fare grubuna yüzde 15 brokoli içeren bir beslenme düzeni uyguladı (insanlar için günde yaklaşık 3,5 bardağa eşdeğer). Bir kontrol grubunu da brokoli içermeyen tipik laboratuvar besinleriyle beslediler.

Araştırmacılar hayvanların dokularını analiz ettiklerinde, brokoliyle beslenmeyen farelerin AHR aktivitesinden yoksun olduklarını, bunun da bağırsak bariyer işlevinin değişmesine neden olduğunu gördü.

AHR aktivitesinin olmaması ince bağırsakta yiyecek geçiş süresinin kısalmasına, kadeh hücrelerinin, koruyucu mukusun, Paneth hücrelerinin ve enterosit hücrelerinin sayısının azalmasına neden oldu.

Dr. Perdew, "Brokoliyle beslenmeyen farelerin bağırsak sağlığı, hastalıkla ilişkili olduğu bilinen çeşitli şekillerde tehlikeye girdi" dedi.

Perdew, "Araştırmamız, brokolinin ve muhtemelen diğer gıdaların, AHR ligandlarının doğal kaynakları olarak kullanılabileceğini ve bu ligandlar açısından zengin besinlerin ince bağırsağın esnekliğine katkıda bulunduğunu gösteriyor" diye ekledi.

Araştırmacılara göre yeni bulgular, AHR faaliyeti yoluyla aktarılan gıda uyaranlarının, bağırsakların metabolik repertuarını potansiyel olarak yeniden şekillendirebileceğini gösteriyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Deniz Sutaş

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU