İlber Ortaylı: “Son facianın faillerinden biri: Müteahhitler”

Ortaylı, “Son faciada en büyük kusurlulardan biri Türkiye’deki müteahhitlerdir” görüşünü paylaştı

Fotoğraf: AA

Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet’te kaleme aldığı yazıda, “Son faciada en büyük kusurlulardan biri Türkiye’deki müteahhitlerdir” görüşünü paylaştı.

Yazısında, “15 yıl önceki bir sayıma göre iki büyük partinin il başkanlarının büyük çoğunluğu inşaatçıydı. Hele belirli bir bölgenin inşaatçıları bütün partilerde hâkimse burada umumi bir prensip uygulamak gerekir. İnşaatlar üzerinde ciddi bir denetimin yasal mevzuata rağmen gerçekleşememesi de bununla ilgilidir. Şu halde artık bütün siyasi partilerin, devlet organlarının ve tabii asıl vatandaşların çok uyanık olması gerekir” değerlendirmesinde bulunan Ortaylı şunları kaydetti:

Son faciada en büyük kusurlulardan biri Türkiye’deki müteahhitlerdir. Müteahhit sayısının 450 bini bulduğu açıklandı, rakam resmidir. Ancak bu yüksek sayının aksine inşaat mühendislerimizin sayısının ise birçok ülkeye göre az olduğunu söylüyorlar. Az sayıda mühendis bu firmalarda güya istihdam ediliyor. Bu müteahhit unvanlı zevat nasıl yetişiyor, hangi meslek kuruluşlarının imtihanından geçiyor, üzerlerindeki devlet gözetimi nedir? Deneyimlerimden biliyorum; restoratör diye ortaya çıkan müteahhitlerin ne restorasyonla ne eski eserle alakaları vardı. Tuttukları çalışanlar da kendileri gibi ve bunların üzerinde denetim de kurulamıyor.

Yazının tamamı için tıklayın

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU