Lübnan: Ekonomisiz siyaset, siyasetsiz ekonomi

Bölgesel ve uluslararası baskılar ile iç karışıklıklar arasında siyasi çıkmaz devam ediyor ve ekonomik çöküşün hızı artıyor

Fotoğraf: alsamim.com

Lübnan'daki iktidar sistemi, zaman ve pozisyonları önceden tahmin etme ve erteleme politikasında ustalaştı.

Devletin ve kurumlarının çöküşüne rağmen hala dışarıdaki varlığı ile içeriyi ipotek altına alıyor.

Belki de hızlandırılmış bölgesel uzlaşmalar, Lübnan'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve ekonomik çözümlere yaklaşımını dikkate alarak ihtiyaç duyduğu reform taleplerinin üzerinden atlamasına olanak tanıyan bir atılımı yansıtacaktır.

Tamamen dış dünya ile bağlantılı olan bu kasıtlı ikiyüzlülük karşısında, Lübnan'daki siyasi krizin sona ereceğini gösteren hiçbir şeyin olmadığı söylenebilir.

Bölgesel ve uluslararası baskılar ile iç karışıklıklar arasında siyasi çıkmaz devam ediyor ve ekonomik çöküşün hızı artıyor.

Ekonomik müdahale ulusal para biriminin ABD doları karşısındaki düşüşünü kontrol altına alma çabalarından öteye gitmezken, bu dosyanın siyasi yönetimi, çaba ve enerjisini Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından belirlenen reform koşullarının nasıl atlatılacağına ayırıyor ve bu, sistem içindeki egemen güçleri alenen siyaset ve ekonomi arasındaki bağı reddetmeye sevk ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sistem bu durumdan en az kayıpla çıkabilmek, konum ve ayrıcalıklarını koruyabilmek için bundan sonraki aşamada üyelerinin bütünleşmesinin öneminin bilincinde olmasına rağmen, mücadeleleri, daha fazla tıkanıklığa ve boşluğa yol açacak olan anayasal yetkilere yaklaşımında büyük tutarsızlıkları ortaya çıkardı.

Özellikle de Hizbullah Parlamento Bloğu Başkanı Muhammed Raad'ın ABD'yi ekonomik geçmişi olan bir cumhurbaşkanı adayı istemekle suçlayan son konuşmasından sonra...

Raad şunu sordu:

Cumhurbaşkanı adayının ekonomik bir geçmişi olması ne anlama geliyor?


Bu, Dünya Bankası'nın, IMF gibi uluslararası ekonomik kurumlar aracılığıyla dünya üzerinde etkili kibirli güçlerin verdiği talimatlar, direktifler ve politikalar lehine bir anlaşmaya varabileceği anlamına geliyor.

Raad'ın tutumu iki konuyla ilişkilendirilebilir:

Birincisi, Hizbullah’tan ve iktidar rejiminden IMF'nin tavsiyelerinden kaçınma ve Lübnan'daki ekonomik durumun tehlikelerine ilişkin son IMF raporunda belirtilenleri atlatma girişimidir.

Birinci meseleyle bağlantılı olan ikinci meseleye gelince bu, ekonomik açıdan bir cumhurbaşkanlığı anlaşması, yani ekonomik geçmişe sahip bir cumhurbaşkanının seçilmesi konusunda anlaşma önerebilecek olanların önünü kapatma girişimidir. Bu elbette Şii ikilinin adayında mevcut değil.

Bu, Hizbullah'ın devlete ve iktidara hâkim olan parti olarak, krizin derecesi veya boş zamanın uzunluğu ne olursa olsun, herhangi bir siyasi veya ekonomik taviz vermeye istekli olmadığı anlamına gelir.
 


Sistemin siyasi ve ekonomik zorluklar karşısındaki uzlaşmazlığı, bölgesel ittifaklarının gücünden kaynaklanmakta ve ilk kez Washington'ın gözünden uzakta gerçekleşen bölgesel uzlaşma hareketinin yansıtabilecekleri üzerine pozisyon almaya başlamıştır.

Bu, Pekin'deki İran-Suudi Arabistan anlaşmasının ardından bölgesel yumuşama zeminine karşı konumlarını ve ayrıcalıklarını korumasını sağlıyor.

Ve Suriye rejiminin yakında Arap Birliği'ne döneceği ve Beşşar Esed'i önümüzdeki ay Cidde zirvesine davet etme olasılığı hakkında ciddi konuşmalara dayanıyor.

Pratikte Hizbullah, kendi iç çıkarlarına hizmet edecek, ekonomik krizle başa çıkacak siyasi olayları doğrudan etkileyecek olan Suriye-İran ittifakları ile güçlü konumundan hareket ediyor.

Bu nedenle, Riyad ve Washington'ın şartname, kriterler ve isim vermeme konusundaki ısrarlarına rağmen, Paris tarafından kabul edilen cumhurbaşkanlığı adayına bağlı kalıyor.

Hizbullah ve arkasındaki iktidar rejimi, bölgesel harekete, Riyad'ın konumunu yumuşatmada ve Washington'ın Lübnan olaylarındaki rolünü azaltmada, Moskova ve Pekin'in rolüne güveniyor.

Buna göre sistem, iç koşullarının her an alevlenebilir olması ve dış koşulların uluslararası yaptırımlara bağlı olması nedeniyle ciddi bir sükunete ve istikrara ihtiyaç duyan bölgesel hareketi, kendisine müttefik olan sermayelerin yaşadığı gerçeklikten uzak ve kendi ölçülerine göre kısmi okumasına devam ediyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU