Sosyal medyada sıklıkla işlendi: Hatay Defne'deki enkazlardan 8 cansız beden çıkarıldı mı?

Cumhuriyet tarihinin en acı olaylarından 6 Şubat depremlerinde evler, 50 bini aşkın kişiye mezar oldu. Binlerce kişi ise kayıp durumunda. Haftalar sonra bile enkazdan cansız bedenler çıkarılıyor. Ancak resmi sayının güncellenmemesi tepki çekiyor

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 21 Şubat’ta Hatay’ın Samandağ ilçesinde 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem meydana gelmişti. Olayın üzerinden haftalar geçmesine rağmen bölgede dokunulmayan enkaz yığınları bulunuyor. Dün Malatya'da bir erkeğin cansız bedenine ulaşılırken, Hatay'da da biri kadın diğeri erkek olmak üzere iki kişinin cenazesi çıkarıldı / Fotoğraf: AA

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta gerçekleşen depremler 10 kenti vururken, resmi verilere göre 50 bin 96 kişi yaşamını yitirdi, 107 bin 204 kişi de yaralandı.

Bölgede yıkık, acil yıkılacak ve orta hasarlı bina sayısı ise 301 bin olarak açıklandı.

Oluşan enkaz yığını, yaşamını yitirenlerin sayısının resmi veri olan 50 binden katbekat yüksek olduğunu düşündürüyor.

Kayıp durumundaki binlerce kişinin de akıbeti bilinmiyor.

Kimlik tespiti çalışmaları sürse de pek çoğunun cansız bedeninin enkazlarla birlikte kaldırıldığı iddia ediliyor. 

14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri yaklaştıkça, siyasetteki sıcak gelişmeler nedeniyle bölgedeki durum gündemin ilk sırasındaki yerini koruyamıyor.

İki haftadır ölü sayısı güncellenmiyor

Hayatını kaybedenlere ilişkin iki haftadır veri paylaşımı yapılmaması ise tepki çekiyor.

Depremde en ağır hasarı alan yerlerin başında binlerce kişinin yaşamını yitirdiği, bir o kadarının ise hâlâ nerede olduğunun bilinmediği Hatay geliyor.

Antakya'nın enkaz yığınına döndüğü, İskenderun'un sel ve fırtına görüntüleriyle gündeme geldiği kentin Defne ilçesi ise enkazdan çıkarılan cenazelerle gündemde.

Defne Belediyesi kaynağı: 2 cansız beden çıkarıldı

Depremin 58. gününde 8 cenaze çıkarıldığı iddiası, sosyal medya başta olmak üzere bazı basın yayın organlarında yer buldu.

Söz konusu iddianın teyidi için ulaştığımız Defne Belediyesi kaynaklarına göre ise ilçede son iki günde 8 değil, 2 cansız bedene ulaşıldı.

Armutlu Mahallesi Muhtarı Öfkeli: Söğütlü ve Salkım sokakta 2 cansız beden çıkarıldı

Habere konu olan yerlerden Defne'nin Armutlu Mahallesi Muhtarı Cüneyt Öfkeli de dün biri kadın diğeri de erkek cansız bedeni olmak üzere 2 kişiye ulaşıldığını aktardı.

"Söğütlü ve Salkım sokakta 2 cansız beden çıkarıldı. Zaten bu kişileri arıyorduk. Evlerinin olduğu yeri defalarca yerle bir etmiştik.10 defa ekip aradı, taradı. Dün bu kişiler evlerinde duvarın altından çıktı" diyen Öfkeli, hâlâ oğlunu arayan bir kadının olduğunu, o kişiye ulaşmayı dilediklerini ifade etti.

Depremin neden olduğu ruhsal yıkımı, "Sevdiğimiz bir sürü kişi gitti" sözleriyle aktaran Öfkeli, 25 yakının vefat ettiğini, ayrıca yaralıların bulunduğunu belirtti.

"Allah'ın takdiri diyorlar ama öyle değil"

Cüneyt Öfkeli sözlerini, "Niye öldüğümüzü de bilmiyoruz. 'Allah'ın takdiri' diyorlar ama öyle değil. Demiri yeteri kadar kullanmazsan, malzemeden çalarsan, binaları düzgün yapmazsan böyle olur. Allah'ı neden karıştırıyorsunuz? Çok çok üzgünüz" diyerek sürdürdü.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Gazi Mahallesi Muhtarı Çaltak: Dün ya da bugün cansız beden çıkarılmadı

Sosyal medya paylaşımları ve çeşitli haberlerde, 58. günde cenazelere ulaşıldığı öne sürülen bir diğer yer ise Antakya'nın Gazi Mahallesi'ydi. 

"Çiçek Sokak'ta 6 Suriyelinin cansız bedeninin çıkarıldığı" iddiasını sorduğumuz muhtar Süleyman Çaltak, bu söylentiye anlam veremediğini savundu.

Çaltak, "Böyle bir şey yok, dün ya da bugün cansız beden çıkarılmadı, sürekli oradaydım. Şahin apartmanının oradan Suriyeliler çıkarılmıştı ama yaklaşık 20 gün oldu" ifadeleriyle iddiaları yalandı.

Muhtar Çaltak, mahallelerinde ulaşılamayan bir kayıp olmadığını da sözlerine ekledi. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU