İsrail… Oyun ve oyuncular

Oyunu ve oyuncuları kontrol eden bataklık teorisini her zaman hatırlayalım

Fotoğraf: AP

İsrail'deki profesyonel politikacılar, inatçı ve çetin mücadelelerini siyasi sistemin koridorlarına taşıdı.

Cumhurbaşkanına diyaloğun himayedarı statüsü ve rolü verildi ve her iki taraf da silahlarını elinde tuttu.

Knesset'in çoğunluğu, sorunun kaynağı olan 'Yargı Reformu Yasası'nın geçici olarak askıya alınmasına rağmen, sorunlu yasanın tamamlanması için çalışmaya devam etti.

Muhalefet ise geçici durdurmayı kesin iptale çevirmek için sokak baskısını kullanmaya devam etti. Diyalog bu şekilde sürüyor ve nasıl bir sonuç çıkacağını kimse kesin olarak bilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sokak üzerindeki etkisinin azalması ve geleneksel uluslararası destekten soyutlanması nedeniyle hükümet koalisyonu en büyük kaybeden oldu.

Özellikle Netanyahu'nun Washington'daki taç giyme sürecini yavaşlatarak muhalefetten yana bir pozisyon alan en büyük koruyucunun (Beyaz Saray) desteğiyle…

İç güç dengesi ve ABD yönetimi de bundan pek uzak değil. Zira ABD yönetimi İsrail muhalefetini kayırıyor ve bu, Netanyahu'nun aklını kaçırmasına neden oluyor.

Özellikle ABD yönetiminin, Tel Aviv'deki büyükelçisi tarafından kendisiyle kamuoyunda tartışmaya girme çağrısını (İsrail'in bağımsızlığını ve herhangi bir dış taraftan değil, kendi içinden kaynaklanan kararları alma özgürlüğünü ihlal eden) Başkan Biden'ı azarlayarak geri çekmesinden sonra!!

İsrail'de iç siyaset kumların üzerinde oynanan bir oyun olduğu için Netanyahu'nun henüz fark edemediği şey, kumların hareketinin onu kral olduğu konumundan uzaklaştırdığı ve ordu içinde veya tüm İsrail düzeyinde daha zayıf bir konuma getirdiğidir.

Netanyahu, kamuoyu yoklamalarında ilk kez muhalefet yıldızı Benny Gantz'ın gerisinde kaldı. Partisi, genel seçimler şayet bugünlerde yapılacak olsa şu an on sandalye kaybederdi.


Netanyahu, geçmişte aşındırılması zor olan kredisiyle besleniyor. Sanki oyunun ve oyuncuların efendisiymiş gibi davranıyor.

İçinde bulunduğu durumu derinleştiren ve kredisini tüketen bir politika sürdürüyor. Yargı reformu savaşını kısmen de olsa kaybeder kaybetmez, güvenlik sisteminin birliği pahasına, ona kendi milislerini vererek Ben Gvir'i satın almak için başka bir savaş açtı.

Bu, devlet kurumlarını parçalamakta ve kendi çıkarları doğrultusunda elden çıkarmakta ısrar etmekten başka bir şey değildir.

Smotrich, milletvekillerinin oylarını almak için Savunma Bakanlığı departmanını yatıştırmadı mı?

İhtiyacını açgözlülük ve küstahlıkla istismar eden koalisyonunun kutuplarından herhangi birinin sadakatini satın almak gerektiğinde, birbirini parçalamaya devam edeceği göz ardı edilmiyor.

Söz konusu durum devletin temellerinden taviz verme noktasına geldi.
 


Netanyahu'nun alışkanlığı ne zaman bir ikilemle karşılaşsa, en dar ve en zor yollardan geçmek için üzerine bir civa tabakası sürmektir.

Ancak İsrail'de işlerin ulaştığı nokta, evrendeki tüm cıva sürülse üstesinden gelmesi için yeterli değildi

Seyirci koltuğuna oturan ve neredeyse görünmez olan, ara sıra gerçekleşen katılımlar dışında halk hareketini boykot eden üçüncü bir yerel oyuncu ise İsrail içindeki Filistinli Araplardır.

Bu boykotun nedenlerine ilişkin birden fazla açıklamanın ortaya çıkmasıyla, uzlaşmaya yakın olan şey son üç ayda kristalleşti.

Davalarını ve taleplerini dışlayarak hareketin hedeflerinden dışlandıklarını hissettiler. Çoğu, halk protestolarının 'yargı' başlığını inandırıcı değil, haksız buldu.

Muzdarip oldukları ve ortadan kaldırmak için mücadele ettikleri eşitsizlik gerçeğiyle çelişen demokrasi…

Daha derin ve etkili bir faktöre ek olarak, işgallerine son verilmesi çağrısında bulunan tek bir slogan bile atmayan Filistinli arkadaşlarıyla dayanışmaları…


Sayıları iki milyona, yani ülke nüfusunun beşte birine ulaşan Filistinli 'oyuncu', lüks ve ilgisizlikten dolayı seyirci sıralarına oturmuyor.

Onun istediği, taleplerine dikkat çeken bir siyasi gerçekliği somutlaştırmaktır. İsrail kamusal yaşamında azınlıkta olmalarına rağmen, göstericilerin yardımcısı olmayı veya seçim sezonunda rakiplerin oylandığı bir oy deposu olmayı kabul etmiyorlar.

Şimdiye kadar, yerel oyuncular arasındaki boks maçı puanlarla veya nakavtla belirlenmekten çok uzak görünüyor.

Bununla birlikte, şimdiye kadar açıkça görülen şey, İsrail'in bir yol ayrımında olduğu ve nihayetinde hangi yöne gideceğine karar verilmediğidir.

Oyunu ve oyuncuları kontrol eden bataklık teorisini her zaman hatırlayalım.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU