The Telegraph, Hatay'daki "Küçük Afganistan"ı yazdı

Afganistan'dan Ovakent'e göçün geçmişi 40 yıl öncesine kadar dayanıyor

6 Şubat depremlerinde en az 200 Afgan'ın da hayatını kaybettiği tahmin ediliyor (Anadolu Ajansı)

6 Şubat depremlerinde büyük hasar gören Hatay'ın Ovakent mahallesinde, depremden etkilenen Afgan sığınmacıların yaşadıkları Britanya merkezli The Telegraph gazetesine konu oldu.

Deprem öncesinde Ovakent için, Hataylıların 'Küçük Afganistan' tanımlaması yaptığını hatırlatan gazete, depremlerde en az 200 Afgan'ın hayatını kaybettiğini yazdı.

Afgan sığınmacıların bir kısmının yıllar içinde Türk vatandaşlığı aldığı belirtilirken, diğerleri deprem sonrasında göçmenlik statüleri nedeniyle hiç olmadıkları kadar endişeli olduklarını söyledi.

5 yıldır Ovakent'te yaşayan 7 çocuk annesi Samina Durman, "Resmi evraklar olmadan çocuklarım okula bile gidemiyor. Türkiye'nin evimiz olmasını istiyoruz ancak resmi evraklar olmadan bunun gerçekleşmesi imkansız. Hala bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erkek kardeşi Taliban tarafından öldürüldükten sonra Afganistan'ın Kunduz bölgesini terk ettiklerini belirten Durman, kaçakçılar yardımıyla İran üzerinden Türkiye'ye geldiklerini ve burada arkadaşlarının yanında kaldıklarını söyledi.

Türkiye'de yaşamın kolay olmadığını ancak Afganistan'a dönüş şansının bulunmadığını belirten Durman, yıllar önce mülteci statüsü kazanmak için başvuru yaptıklarını ve bir cevap alamadıklarını belirtti.

Ovakent'e 42 yıl önce gelen 70'li yaşlarındaki Agha Mir ise, depremin "Küçük Afganistan'ı" yıkamayacağından emin olduğunu söyledi.

Türk vatandaşı olan Mir, "Bir kere savaş yüzünden evimi terk ettim. Ovakent benim oldu ve hiçbir yere gitmiyorum. Depremden sonra bile" şeklinde konuştu.

Afganistan'dan Ovakent'e göç

Antakya'ya bağlı, yaklaşık 8 bin nüfuslu bir mahalle olan Ovakent, 40 yıldan uzun süredir Afganistan'dan göç alıyor.

İlk olarak Sovyetler Birliği'nin Afganistan işgali sırasında, dönemin Türk hükümeti birçoğu Özbek ve Türkmen olan 170 aileyi Afganistan'dan getirerek Ovakent'e yerleştirmişti.

Aileler zamanla Türk vatandaşlığına geçerek Ovakent'te kalıcı olurken, mahalle yeni gelenler için de güvenli bir merkez haline geldi. 

40 yıl boyunca bazıları Afganistan'daki iç savaştan, bazıları Taliban rejiminden, bazıları da ABD'nin Afganistan müdahalesinden kaçan birçok göçmen Ovakent'e sığındı.

Deprem öncesinde Ovakent sokaklarında Farsça ve Özbekçe duymak veya geleneksel Afgan kıyafetli kişileri görmek sıradandı ancak deprem Hatay'daki birçok mahalle gibi Ovakent'i de yerle bir etti.

Ankara'daki Afganistan Büyükelçiliği'ne göre Türkiye'de yaklaşık 400 bin Afgan bulunuyor ve bunlardan 130 bini uluslararası koruma altındaki göçmen statüsünde. 51 bin 800 Afgan ise vize veya oturma iznine sahip. 

Geçen yıl yaklaşık 70 bin Afgan, Türkiye'den sınır dışı edilerek Afganistan'a gönderilirken, binlerce kişinin de Türkiye'ye gelmeye devam ettiği biliniyor.

 

Independent Türkçe, The Telegraph, Al Arabiya

DAHA FAZLA HABER OKU