Egzersiz, depresyon tedavisinde ilaçlardan daha etkili

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta anlatıyor

Fotoğraf: Unsplash

Güney Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, fiziksel aktivitenin hafif-orta derecede depresyon, anksiyete ve stres tedavisinde psikoterapi veya yaygın kullanılan ilaçlardan 1,5 misli daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

British Journal of Sports Medicine'de yayımlanan 1039 çalışma ve 128 bin 119 katılımcıyı ihtiva eden 97 değerlendirme makalesinin bu yeni analizi bugüne kadarki en kapsamlı inceleme.

Haftada 150 dakika yapılan çeşitli fiziksel aktivitelerin ilaçlara kıyasla depresyon, kaygı ve psikolojik stresi önemli ölçüde azalttığı tespit edildi.

Yürüme, direnç eğitimi, pilates ve yoga gibi aerobik egzersizler dahil olmak üzere her türlü fiziksel aktivite ve egzersiz faydalı bulundu.
 


Bazı egzersiz türlerinin farklı şekillerde yardımcı olduğu görüldü.

Yoga ve diğer zihin-beden egzersizleri en çok kaygıyı azaltmaya yardımcı olurken, direnç egzersizleri depresyonda en çok yardımcı oldu.

Araştırmaya göre, egzersiz ne kadar yoğunsa, faydası da o kadar fazla.

Mesela, normal hızda yürümek yerine hızlı bir tempoda yürümek daha etkili bulundu. 

Daha yüksek yoğunluklu egzersiz, depresyon ve anksiyete için daha çok iyileşme sağlarken, daha uzun süreler, kısa ve orta süreli egzersizlerle karşılaştırıldığında daha küçük etkilere sahipti.

Bunun, insanların psikolojik faydaları etkileyebilecek daha uzun egzersiz programlarına bağlı kalmayı külfetli bulmalarıyla alâkalı olabileceği düşünülüyor. 

En büyük faydayı, depresyonu olan kişiler, hamile ve doğum sonrası kadınlar, sağlıklı kişiler ve HIV veya böbrek hastalığı teşhisi konan kişiler gördü ama tüm gruplar egzersizden faydalandı. 

Araştırma egzersiz sayesinde elde edilen iyileşmenin genel nüfus için de ruh hastalığı ve kronik hastalığı olanlar için de geçerli olduğunu ortaya koyuyor. 

Araştırmacılar elde ettikleri bu sonuçları şu sözlerle özetliyorlar:

Fiziksel aktivite, depresyon, anksiyete ve psikolojik stres yönetiminde temel bir yaklaşım olmalıdır.


Elbette bulgular, ilaç ve psikoterapinin birçok ruh sağlığı durumu için önemli tedaviler olduğunu dışlamıyor; egzersizin de önemli bir tedavi olduğunu ve yeniden odaklanmayı hak ettiğini gösteriyor.

Egzersizin ilaçlarla karşılaştırıldığında daha düşük maliyet, daha az yan etki ve daha sağlıklı vücut ağırlığı, daha iyi kalp-damar ve kemik sağlığı gibi fiziksel sağlık için bonus kazanımlar sunması gibi ek faydaları var.


Egzersiz ruhsal hastalıklara hangi mekanizma ile etki ediyor?

Egzersizin zihinsel sağlığı birden fazla yoldan ve kısa ve uzun vadeli etkilerle etkilediği düşünülüyor.

Egzersizden hemen sonra beyinde endorfin ve dopamin salgılanıyor.

Kısa vadede bu, ruh halini artırmaya ve stresi tamponlamaya yardımcı oluyor.

Uzun vadede, egzersize cevap olarak nörotransmitterlerin salınması beyinde ruh hali ve bilişe yardımcı olan, iltihaplanmayı azaltan ve bağışıklık fonksiyonunu artıran değişiklikleri teşvik ediyor ve bunların tümü beyin işlevimizi ve zihinsel sağlığımızı etkiliyor.

Egzersizle oluşan vücut sıcaklığındaki artış, kas gerginliğini azaltabiliyor ve nöronal aktiviteyi değiştirerek kaygıyı azaltabiliyor.

Düzenli egzersiz, depresyon ve anksiyetede kritik bir rol oynayan daha iyi uykuya yol açabiliyor. Aynı zamanda artan kendine saygı ve başarı duygusu gibi psikolojik faydaları da var ve bunların tümü depresyonla mücadelede önemlidir.

 

 

Makale: Effectiveness of physical activity interventions for improving depression, anxiety and distress: an overview of systematic reviews
Kaynak: https://bjsm.bmj.com/content/early/2023/03/02/bjsports-2022-106195

Araştırmanın medyadaki haberleri:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-exercise-more-effective-than-medication-for-depression-and-anxiety#Why-exercise-may-improve-mental-health
https://nypost.com/2023/02/24/exercise-more-effective-than-meds-for-mental-health-study/
https://www.news-medical.net/news/20230224/Physical-activity-more-effective-than-counseling-or-medications-to-manage-depression.aspx
https://scitechdaily.com/exercise-much-more-effective-than-medicines-or-counseling-for-managing-depression/

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU