Kurumların faaliyetlerinin afet sürecinde durmaması için Konteyner Felaket Kurtarma Merkezleri önerisi

Afetlerde kurumların dijital arşivlerinin de enkaz altında kalabilmesi sonrasında işleyişlerinde ciddi sorunlara yol açıyor. Bilişim uzmanı Mustafa Sansar, bu riske karşı Konteyner FKM yani Felaket Kurtarma Merkezleri’ni önerdi

Deprem anında birçok kuruma dair belgeler saçılmış, dijital sistemleri de zarar görmüştü. Bu tür durumlara karşı dijital verilerin bu amaçla yapılacak olan konteynerlara taşınması önerildi

Deprem başta olmak üzere büyük afetlerde yalnızca can ve mal kaybı yaşanmıyor. Aynı zamanda afetten etkilenen alandaki kurumların bilgi ve belge birikimi de büyük darbe alabiliyor.

Özellikle bilgisayar ve haberleşme sistemlerinin de çökmesiyle yerel düzeyde kamunun faaliyetlerinde büyük aksamalar oluyor ve bir süreliğine kamu faaliyetleri adeta felç oluyor.

Elbette tek sorun afet anına dair değil.

Kurum binalarının yıkılmasıyla kimi belgelerin de enkaz altında kalması sonrasında işleyişin yeniden sağlanmasında sorunlar doğurabildiği gibi kişisel verileri de riske atabiliyor.

Bundan dolayı Kahramanmaraş depreminin ardından hasar gören kimi adliyelerdeki ve tapu dairelerindeki evraklar güvenlik güçlerinin gözetiminde toplandı.

 

hatay.PNG
Depremde belediye binaları da ciddi hasar gördü 

 

Hatay Belediyesi yıkılan binası yüzünden çalışmalarının bir kısmını Mersin'den yürütüyor

Bir diğer önemli nokta da afet halinde belediyelerin çalışır halde kalması.

Ancak bu da her zaman mümkün olmuyor.

Örneğin son depremde Hatay Büyükşehir Belediyesi binası da yıkıldı. Bundan dolayı yaşanan sıkıntılar Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından dile getirilmişti.

Hasardan dolayı Hatay Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerinin bir kısmını bir süreden beri Mersin Büyükşehir Belediyesi binasının imkanlarını kullanarak sürdürüyor.

Bütün bunlar olası afetlerde bilgi birikiminin korunması için yeni çözümleri de gündeme getirdi.

Mevcut yedekleme yöntemleri de afetlerde yetersiz

Fordefence firması yöneticisi ve bilişim uzmanı Mustafa Sansar, dijital ortamda saklanan bilgilerin korunması için bir yedekleme sisteminin oluşturulması gerektiğini kaydederek bunun geçmişten beri özellikle harici disklerle veya farklı bir binadaki sunucuya yedekleme yoluyla yapıldığını ancak onların da büyük bir afette hasar görebileceğini hatırlattı.
 

mustafasansar.jpg
Fordefence Şirketi Yöneticisi Mustafa Sansar / Fotoğraf: Twitter


Dijital arşivi internet ortamında saklamaya  kurumlar sıcak bakmıyor

Üçüncü bir yolun dijital arşivi internet ortamına taşımak olduğunu kaydeden Sansar, Türkiye’de GSM operatörlerinin bu hizmeti vermesine karşın genelde kamu ve özel kurumların bilgilerinin başkasının elinde olmasına sıcak bakmadıklarından bu yöntemin çok yaygınlaşmadığını kaydetti.

Dijital arşiv sunucu sistemleri kurulmuş konteynerlara taşınacak

Sansar, bütün bu nedenlerden dolayı kurumlara Konteyner FKM yani Felaket Kurtarma Merkezi adını verdiği bir önerisi var.

Aslında bu dünyada bilinen bir yöntem ancak firma olarak buna bazı ek uygulamalar ve siber koruma sağlayarak geliştirdiklerini söylüyorlar.

Sansar, afet anında kurumların işleyişinin sürdürülebilmesi için dijital arşivlerinin öncesinde sırf bu amaç için hazırlanmış, belediye tarafından belirlenmiş güvenli bir alanda tutulan, sunucu sistemleri kurulmuş taşınabilir konteynerlere taşınmasını öneriyor.

Afetten sonra elektrik ve internet gitse dahi bir araç yardımıyla en yakın mesafede elektrik, internet olan alana taşınarak  bir iki saat içinde dahi olsa kurumun faaliyetlerinin yeniden başlaması sağlanıyor.

Belediyelerin telefon irtibatı afet anında bile sağlanabilir

Sansar, belediyelerin Alo 153 gibi Çözüm Hattı merkezlerinin dahi FKM’lere taşınabileceğini söyleyerek,  şöyle devam etti:

Depremden sonra en önemli sorun vatandaşların bir yerlere ulaşamamasıydı. Ancak siz çözüm hatlarını bile FKM’lere taşırsanız afet anında bir şekilde ulaşılabilir olmaya çalışmaları koordine etmeye devam edebilirsiniz. Ya da diyelim ki belediye afetten birkaç gün sonra çalışanlarına maaş ödemesi yapacak. Son depremde bu sorun oldu bilgiler olmadığından kime ne ödeneceği. Ancak öncesinde tüm bilgiler FKM’de olacağı için bu tür aksaklıklar da yaşanmayacak. Bu sistem sadece depremlerde değil,  sel, yangın gibi durumlarda kullanılabilecek ve bu tür olasılıklara karşı dayanıklı malzeme ile yapılacak.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU