500 mülteci denizin ortasında mahsur kaldı, Avrupa ülkeleri bu insanları kimin kabul edeceğini tartışıyor

“Fırtınalar yaklaşıyor ve koşullar daha da kötüleşecek”

İtalyan mahkemesi, İçişleri Bakanı Salvini'nin, kurtarma gemisi Open Arms'ı ülke limanlarına yaklaştırmama kararını geri çevirdi (Reuters)

Yaklaşık 500 mülteci Akdeniz’de mahsur kaldı. Avrupa ülkeleriyse bu kişileri kimin kurtarması gerektiğini tartışıyor.

Kuzey Afrika’dan yola çıkıp Akdeniz’i aşmaya çalışan grup, insani yardım kuruşları tarafından kurtarılmıştı.

Mülteciler şu anda Open Arms adlı İspanya bandıralı yardım gemisiyle Norveç bandıralı Ocean Viking gemisinde bulunuyor.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütü ve deniz kurtarma ekibi SOS Mediterranee adlı iki yardım derneği de Ocean Viking’de çalışma yürütüyor.

Ocean Viking’de 356, Open Arms’taysa 150 mülteci var.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) salı günü yaptığı açıklamada, Avrupalı hükümetlerden yolcuların karaya çıkarılmasına izin verilmesi için acil adım atmalarını istemişti.

UNHCR Akdeniz Özel Temsilcisi Vincent Cochetel, “Zamana karşı yarış yaşanıyor (…) Fırtınalar yaklaşıyor ve koşullar daha da kötüleşecek” demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gemilerin “limana yanaşmasına derhal izin verilmesi” ve içindeki yolcuların “en çok ihtiyaç duydukları insani yardımı almalarına müsaade edilmesi” gerektiğini belirten Cochetel, "Libya’da savaştan ve şiddetten kaçan insanları bu havada açık denizde terk etmek acı üstüne acı ekleyecektir" diye konuşmuştu.

İtalya, limanlarını mülteci gemilerine kapatmıştı. Yaşananlar, Avrupalı ülkelerle mültecileri gemileriyle kurtaran kuruluşlar arasındaki anlaşmazlığın son parçası oldu.

Oyuncu Richard Gere geçen hafta cuma günü Open Arms gemisini ziyaret ederek buradaki mültecilere yiyecek ve su vermişti.

İtalya’da bir mahkeme Open Arms kuruluşunun başvurusunu çarşamba günü kabul etti ve İtalyan Dışişleri Bakanlığı’nı gemiyi ülke sularından uzak tutma kararını askıya aldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Open Arms, “gemideki göçmenler uzun süredir bu halde kaldıkları için son derece ciddi ve acil bir durum yaşanması” göz önünde bulundurulunca mahkemenin söz konusu yasağın uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğine hükmettiğini duyurdu.

 

Grup, gemilerinin İtalyan sularına doğru hareket ettiğini ve kısa süre sonra hedeflerine ulaşmayı beklediklerini de kaydetti.

Kuruluş ayrıca hem İtalya hem de Malta’dan yeni bir talepte bulunarak, göçmenlerin tıbbi nedenlerle karaya çıkabilmeleri için bir limandan girişe izin verilmesini istedi.

Kararın açıklanmasından kısa süre sonra İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı ve fiili lideri Matteo Salvini ise insani yardım gemilerinin İtalyan limanlarına girişine itirazını yineledi.

İtalya İçişleri Bakanlığı da mahkemeden çarşamba günü çıkan kararı temyize götüreceklerini bildirdi.

2019’da bugüne dek Libya, İtalya ve Malta arasında yaklaşık 600 mülteci ya yaşamını yitirdi ya da kayboldu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU