AFP: Taliban vergi toplama ve yolsuzlukla mücadelede daha etkili

"Ülkeyi demir yumrukla yönetiyorlar. Silahlar onların elinde, kimse para çalamıyor"

Taliban, yabancı ülkelerin askeri üs olarak kullandığı bölgelerin özel ekonomik alanlara dönüştürüleceğini de açıklamıştı (AFP)

Fransız haber ajansı AFP, Afganistan'da Taliban'ın bir önceki yönetime kıyasla daha etkili vergi topladığı ve yolsuzluğu önlediğini yazdı. 

Afganistan - Pakistan sınırındaki Torkam bölgesinden geçiş yapan Necibullah adlı kamyon şoförü, Belh Vilayeti'ndeki Mezar-ı Şerif şehrine giden 620 kilometrelik yolda, eski yönetim zamanında kurulan yasadışı kontrol noktalarından geçmek için 280 dolara yakın para ödediğini söyledi.

30 yaşındaki şoför, “Şimdiyse gece gündüz buralardan geçiyoruz, kimse bizden para istemiyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Bankası'nın ocakta yaptığı açıklamada, Taliban'ın 2022'nin ilk 9 ayında yaklaşık 1,5 milyar dolar vergi topladığı belirtilmişti. Bu rakamın, ABD destekli yönetimin 2020 boyunca elde ettiği miktarla aşağı yukarı aynı olduğu ifade edilmişti.

Açıklamada Taliban'ın gelirlerinin yaklaşık yüzde 60'ını gümrük vergilerinden elde ettiğine de dikkat çekilmişti.

Ülkede adı paylaşılmayan bir yabancı kuruluşta çalışan ve kimliğini açıklamayan yetkili, şunları söyledi: 

Gelirleri artırmakta istikrarlı şekilde epey iyi oldukları bildiriliyor. Hem de bunu ekonomik faaliyetlerin çok durgun olduğu bir dönemde gerçekleştiriyorlar. Şoke edici.

AFP, gümrüklerden komşu ülkelere götürülen ürünler arasında kömür ve kromitin de yer aldığını aktardı. Afganistan'a giriş yapan kamyonlardaysa çoğunlukla portakal, patates ve Dünya Gıda Programı'nın gönderdiği unlar var.

Ukrayna'daki savaş nedeniyle enerji krizi yaşayan Pakistan'ın, komşusu Afganistan'la yaptığı kömür anlaşmasının da gelirleri artırdığına dikkat çekildi.

XCEPT adlı araştırma kuruluşunun geçen yıl yayımladığı rapora göre Taliban yönetimi altında Pakistan'a yapılan kömür ihracatı neredeyse iki katına çıkarken, bunlar 160 milyon dolar vergi getirisi sağladı.
 


Almanya merkezli Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün geçen yılki Yolsuzluk Algı Endeksi'nde Afganistan'ın 100 üzerinden 24 puan alarak büyük ilerleme kaydettiğine de dikkat çekildi. 

Taliban yönetiminin Maliye Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Veli Hakmal, şunları söyledi: Afganistan bu k

Afganistan bu kapasiteye sahip ve biz de şimdi bunu topluyoruz. Temel sorun yolsuzluktu.apasiteye sahip ve biz de şimdi bunu topluyoruz. Temel sorun yolsuzluktu.

Öte yandan siyasi analist Torek Farhadi ise şu yorumu yaptı: 

Taliban daha etkili çünkü halk onlardan korkuyor. Ülkeyi demir yumrukla yönetiyorlar. Silahlar onların elinde, kimse para çalamıyor.

ABD ordusunun Ağustos 2021'de Afganistan'dan çekilmesiyle Taliban önce başkent Kabil'in daha sonra da tüm ülkenin kontrolünü ele geçirmişti.

Washington ise Afganistan Merkez Bankası'nın ABD'deki 7 milyar dolarına el koymuştu. Bu miktar, Afganistan ekonomisinin yaklaşık yüzde 40'ına denk geliyor.

Taliban, geçen sene yıllık bütçeden yaklaşık 2,6 milyar dolar harcama yaptıklarını duyurmuş ancak bu miktarın nasıl değerlendirildiğini detaylandırmamıştı.



Independent Türkçe, AFP, CEPR

DAHA FAZLA HABER OKU