Davutoğlu'ndan Akşener'e: Bunca insan bizi bekliyor, bu iş parti değil memleket meselesi

Millet İttifakı'ndaki son kriz, Davutoğlu'nun Akşener'e dışarıdaki kalabalığı hatırlatmasıyla aşılabildi

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Millet İttifakı'ndan ayrılma kararından vazgeçti ve bu büyük kriz, iki büyükşehir belediye başkanı Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu'nun "icracı ve cumhurbaşkanı yardımcısı" olarak atanması teklifinin kabul edilmesiyle aşıldı.

Ancak bu krizi aşmak hiç kolay olmadı.

Çünkü bu kriz, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandığı toplantıda hâlâ devam ediyordu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Babacan neden itiraz etti?

Liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olması bir ittifakla kabul edilse de belediye başkanlarının da aynı pozisyona getirilmesi özellikle Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan'ın itirazıyla karşı karşıya kaldı.

Belediye başkanları ile parti liderlerinin aynı düzlemde değerlendirilemeyeceği itirazı üzerine masada tansiyon yükseldi.

Gerginlik o kadar artmıştı ki Akşener bir ara masadan tekrar kalkmaya bile hazırlandı.

Masanın devrilmemesi için devreye, Dışişleri Bakanı'yken benzer krizlerin çözümünde rol almış bir isim olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu girdi.

Akşener'le baş başa görüşmek isteyen Davutoğlu'nun bu talebi Akşener tarafından kabul gördü.

Davutoğlu, Akşener'e ne söyledi?

Güvenilir kaynaklara göre Davutoğlu, Akşener'e dışarıda toplanan kalabalığı hatırlatarak, "Bunca insan burada toplandı ve bizden bir haber bekliyor. Bizden umut bekliyorlar. Eğer masadan kalkarsanız bu insanları üzer ama başkalarını sevindirirsiniz. Mesele artık parti meselesi olmaktan çıktı ve memleket meselesine döndü. Lütfen bunu böyle değerlendirin" dedi.

Yaklaşık 15 dakikalık görüşmenin ardından Akşener ve Davutoğlu tekrar masaya döndü. 

Belediye başkanlarının cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacağının belirtildiği madde son sıradaydı ve bunu da Davutoğlu yazdı.

Madde hem Akşener'in önerisine yanıt veriyor hem de "Belediye Başkanları, Sayın Cumhurbaşkanı'nın uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacaklardır" cümlesiyle Babacan'ın tavrını yumuşattı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU