Hataylıların feryadı dinmiyor: Su sıkıntısı sürüyor, artık sesimizi duyun!

Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden bir ay geçti ancak afette en büyük darbeyi alan Hatay'da pek çok afetzedenin su ve çadır ihtiyacı hâlâ giderilmedi

Fotoğraf: Reuters

6 Şubat depremlerinin yıktığı 10 kentte yaraları sarma faaliyetleri sürse de afetzedelerin karşılaştığı sorunlar bitmiyor.

Barınma sorunu kısmi olarak çözüldü. Hâlâ çadıra ulaşamayanlar var.

Su sıkıntısı ve salgın hastalık tehlikesi de büyüyor.

Özellikle Hatay'da "şebeke sularının kullanılmaması gerektiği" uyarıları yapılıyor.

Kullanma ve içme suyuna erişimin güçlüğü, salgın hastalık riskini de artırıyor.

İçme suyunun tedariki konusunda kente destek gelmediği yönünde eleştiriler var.

Hatay'da görüştüğümüz isimler, seslerini duyurmamızı istiyor.

"İçme suyuyla ilgili büyük sıkıntı var" 

Bu isimlerden biri Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel.

Hem ilçede hem de kent genelinde içme suyu sıkıntısının sürdüğünü vurgulayan Güzel, "Sürekli elektrik kesiliyor. Böyle olduğunda suya erişemiyoruz. Elektrik geldiğinde ise şebekenin yeniden dolması bir günü bulabiliyor" dedi.

İçme suyu konusunda sürekliliğin sağlanması gerektiğini belirten İbrahim Güzel, belediye olarak kendilerinin elbette su alacaklarını ancak dışarıdan da tedarikin sağlanmasının şart olduğu ifade etti. Güzel, "Su sorunumuz var, Haluk Levent 5 TIR su gönderiyor. Bir haftada tüketiriz, yeniden ihtiyaç duyacağız" ifadelerini kullandı. 

"Çadır sorunu sürüyor"

Su ihtiyacının yanı sıra bir diğer sorunun ise çadır eksikliği olduğunu aktaran Güzel, gelenlerin yetmediğini belirterek, ilçedeki köpek barınaklarının bile buradan daha hijyenik durumda olduğunu savundu.

"Hijyen seti, iç çamaşırı ve eşofman gerekiyor"  

Kadınlar için hijyen seti, iç çamaşırı ve eşofman gerektiğini belirten İbrahim Güzel, sözlerini "Lütfen sesimizi duyurun" diyerek noktaladı.

 

Deprem hatay reuters.jpeg
Fotoğraf: Reuters

 

"1,5 saat arabayla dolaşmak zorunda kaldım ama su bulamadım"

Antakyalı avukat Mehmet Ali Gümüş de hafta sonu arabayla 1,5 saat boyunca su aradığını ancak bulamadığını aktardı. Gümüş'e göre insanlar suya ya hiç ulaşamıyor ya da çok kısıtlı miktarda bulabiliyor.

Yardım noktalarındaki su stokunun azalması nedeniyle dışarıya verilmediğini dile getiren Gümüş, Sarıyer Belediyesi ve komşu kent Gaziantep'ten kişisel olarak gönüllülerin araçlarına su doldurup Hatay'a getirdiğini anlattı.  

Su sıkıntısı nedeniyle insanların yıkanamadığını, kırsalda bitlenme vakalarının tespit edildiği bilgisinin sağlıkçılar tarafından dile getirildiğini aktaran Gümüş, tuvaletlerin açıkta yapılmasından kaynaklı hastalıkların da başladığını ileri sürdü.

 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

"Deprem bitmiş gibi davranmayın, yardımlar sürdürülmeli"

Yardımların genele yayılmadığını, bir süreliğine çok yoğun şekilde gerçekleştiğini ancak kısa sürede sonlandığını söyleyen Gümüş, şimdi de bitme noktasına geldiği gerekçesiyle uyardı:

Hastalıklar baş gösteriyor, su sıkıntısı sürüyor. Yakın zamanda gıda yardımları da azalabilir. EXPO'da girişte kolilerce yardım veriliyordu şimdi su vermediler. Bireysel ve gönüllülerin yardımıyla devam ediyor.  Bakalım nereye kadar sürecek? Bu işten bir koordinasyon sağlanması, plan yapılması, yardımların heba olması, ihtiyaç anında da ulaşılamaması sonucunu getirecektir. Su bunun en güzel örneği. Halkın üç gün sonra 'su bulabilecek miyim', 'bulgur bulacak mıyım' endişesine düşmemesi gerekli. Özellikle su konusunda güvence verilmeli, plan yapılıp halka duyurulmalı."

"Uyuz, bit, ishal gibi hastalıklar salgın haline gelebilir"

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala da deprem bölgesindeki salgın hastalık riskine dikkati çekti.

Hijyen için kullanılacak suyun, temiz su olması gerektiğini, yeterince temiz olmaz ise deprem bölgesinde uyuz, bit, ishal gibi hastalıkların salgın hale gelebileceğine değinen Pala, toz ve asbest tehlikesine karşı da uyardı:

İçme suyu kalitesinde olmayan su içilmez, bulaşık yıkanmaz, diş fırçalanmaz, yemek yapılmaz ve vücut temizlenmez. Barınma ve beslenmenin sağlanamaması nedeniyle vücut direncinin düşmesine bağlı olarak solunum sistemi hastalıklarının da sık görülmesi beklenebilir. Enkaz kaldırma sırasında önlem alınmazsa toz ve asbest maruziyeti de sağlık sorunlarına yol açabilir."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU