Sosyal medya Facebook'un kripto parası Libra'yı Bitcoin karşılığı sattığını iddia eden dolandırıcılarla dolu

Siber suçlular, Facebook'un kendi platformunu kullanarak, teknoloji devinin çıkarmayı planladığı yeni kripto parası üzerinden dolandırıcılık yapıyor

Sosyal medyada Facebook Libra sattığını iddia eden dolandırıcılık sayfalarından birinden alınan bir görsel (Facebook)

Her ne kadar Facebook dijital parasını aylar sonra çıkaracak olsa da, sosyal medya şirketinin yeni kripto parası Libra'yı sattığını iddia eden sahte Facebook sayfaları sosyal medyada hızla çoğalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent tarafından tespit edilen birçok Facebook grubu ve sayfası, ziyaretçilere genellikle Bitcoin gibi diğer kripto paralar karşılığında Libra satın alma, satma ve ticaretini yapma fırsatı vadediyor. Yüzlerce üyesi bulunan bazı gruplar, Facebook'un Libra'yı resmi olarak duyurduğu 17 Haziran'dan önce de aktif durumda.

Bu sayfalar ziyaretçilerini resmi görünümlü internet sitesi bağlantılarına yönlendirmenin yanı sıra kredi kartı veya bankamatik kartı kullanarak Libra satın alınabileceğini vadeden e-posta adresleri paylaşıyor. Facebook kripto paranın henüz satışa açılmadığını belirtti ve sattığını iddia eden internet sitesi veya sosyal medya sayfalarının dolandırıcı olduğu konusunda uyardı.

 

facebook2.jpg
Sahte Facebook sayfaları 2020'ye kadar çıkmayacak kripto para Libra'yı erken satın alma fırsatı sunduklarını iddia ediyor (Facebook)

 

Sahte sayfaların farkında olduklarını ifade eden Libra'nın sözcüsü, bunları kapatmak için Facebook'un merkeziyle çalıştıklarını dile getirdi. Facebook, The Independent'a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Facebook olarak topluluk kurallarımızı ihlal eden reklamları ve sayfaları belirlediğimizde kapatıyoruz ve platformumuzdaki dolandırıcıkların tespit edilmesini geliştirmek için sürekli çalışıyoruz.

Tespit sistemlerine rağmen, bazı sayfalar Facebook üzerinden reklam yapabiliyor, bu da sosyal ağın dolandırıcılardan para kazandığı anlamına geliyor.

Bu siber suçluların yeni duyurulan kripto paralardan çıkar sağlamaya yönelik ilk girişimleri değil. Digital Shadows siber güvenlik şirketinin araştırmacıları haziranda Libra ve Libra'nın dijital cüzdanı olacak Calibra'yla ilgili 100'den fazla internet alan adı ortaya çıkardı.

Facebook dolandırıcılık sayfalarına benzer şekilde, internet siteleri de ziyaretçilerine resmi bir sayfaymış gibi görünmek için Libra kripto parasıyla bağlantılı logo ve yazı tiplerini kullanıyor.

Dolandırıcılık salgını yeni oluşan kripto para endüstrisinde son yıllarda hızla yayılıyor, dijital paraların nasıl çalıştığı konusunda çok az bilgileri olmasına karşın siber suçlular, kurbanlarından nemalanarak hızla para kazanmaya çalışıyor.

 

 

Libra'nın patronu David Marcus temmuzda ABD Kongresi’nde katıldığı oturumda senato üyelerinin başlıca kaygılarından biri Libra dolandırıcılıkları olmuştu.

Sahte sayfaların Facebook'ta hızla çoğalmasının üzerine güvenlik uzmanları, siber suçlular tarafından kandırılmaktan nasıl kaçınılacağına dair tavsiyeler yayımladı.

Bulut bilgi işleme şirketi Mimecast'in dijital suçlar biriminin başındaki Carl Wearn, The Independent'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Özellikle yüksek miktarda nakit ya da kripto parayı internet üzerinden aktaran bireylerin Financial Conduct Authority'nin (FCA, İngiltere'nin finansal piyasalar düzenleyici kurumu) mali transferler üzerine yönergesinin farkında olması gerekiyor. Bu, FCA'nın internet sitesinde bulunan Financial Services Register'a (Finansal Hizmetler Sicil Kayıtları) bakılarak yapılabilir. Böyle bir durumda bulunan yatırımcıların kendilerine şunu sormaları gerekiyor: Eğer yatırımınızla ilgili bir sorun ortaya çıkarsa düzenleyici bir kuruma başvurma ve en azından paranızın bir kısmının geri alabilme konusundaki koşullar sizin için yeterli mi? Bir yatırımın vadettiği getirileri değerlendirirken her zaman şu söz aklınıza gelsin - eğer bir şey gerçek olamayacak kadar iyiyse, muhtemelen gerçek değildir.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU