Bitcoin benimsenmesi artıyor: Lightning Network tarihi zirvesini gördü

Kripto para, kurucusu Satoshi Nakamoto'nun umutlarını nihayet gerçekleştiriyor gibi görünüyor

Kripto para benimsenmesini artıran unsurlardan biri de dünyanın dört bir yanında yaygınlaşan BTC ATM'leri (Reuters)

Lightning Network ödeme protokolünde depolanan Bitcoin miktarı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve bu da kripto para biriminin bir para birimi olarak giderek daha fazla kullanıldığını gösteriyor.

İcat edilmesinden bu yana geçen 15 yılda Bitcoin, spekülasyon kaynağından enflasyona karşı bir koruma aracına kadar pek çok rolü yerine getirdi ancak kesin bir kimlik bulmakta zorlanıyor. Şimdiyse asıl amacına doğru ilerlediğine dair işaretler artıyor: Ödemeler.

Bir ödeme ve uyumluluk altyapısı sağlayıcısı olan Banxa'nın ABD CEO'su Richard Mico, "Kripto ödemeleri inşasındaki gelişme, daha geniş pazardaki dalgalanma nedeniyle biraz fark edilmemiş olsa bile hızla sürdü" diyor.

Kripto veri firması The Block'a göre, Lightning Network'te depolanan Bitcoin miktarı geçen yıl boyunca üçte iki oranında fırlayarak tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 5 bin 580 coin'e ulaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto ödeme uzmanları da güçlü hacimler görüyor. ABD merkezli BitPay, işlem hacimlerinin geçen yıl 2021'e kıyasla yüzde 18 arttığını söyledi. CoinsPaid, 2022'nin 4. çeyreğindeki hacimlerin bir yıl öncesine kıyasla yüzde 32 arttığını belirtti.

Bitcoin'in Satoshi Nakamoto takma adlı mucidinin 2008'de yayımladığı "Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi" başlıklı raporunda ortaya koyduğu ilk hedef, kriptonun enflasyona ve merkez bankalarına dirençli, alternatif bir ödeme şekli olarak hizmet etmesiydi.

Fiyat oynaklığı, yavaş işlem hızları ve düzenlemelere dair süregelen belirsizlik, kripto para birimlerini şimdiye kadar bir ödeme aracı olarak kullanışsız hale getiren faktörler arasında yer aldı ve çok az sayıda tüccar mal veya hizmetleri kriptoyla fiyatlandırdı.

Bununla birlikte, destekçileri Bitcoin'in özellikle sınır ötesi transferler için geleneksel nakit paradan daha düşük işlem maliyetleri ve daha yüksek hızlar sunduğunu söylüyor. Bitcoin'in blok zincirini temel alan Lightning Network de son yıllarda işlem hızlarında devrim yarattı.

Bitcoin'in yanı sıra, geleneksel para birimlerinin değerine sabitlenmiş stablecoin'ler de dahil diğer kripto para birimleri, özellikle sınır ötesi ödemeler, havaleler ve yerel para birimlerinin değerinin enflasyondan etkilendiği gelişmekte olan piyasalarda popüler seçenekler olarak ortaya çıktı.

Sınır ötesi ödemeleri mümkün kılan bir blok zinciri olan Stellar platformunda işlem sayısı Ocak 2022'deki 50,6 milyonken geçen ay 103,4 milyona yükseldi.

CryptoCompare verilerine göre, Bitcoin ticareti yapılan farklı borsalar arasındaki işlem hacimleri kıyaslandığında Türk lirasıyla işlem hacmi yüzde 232, Brezilya realiyle işlem hacmi de yüzde 72 oranında arttı.

Ödemeler için kripto paranın yaygın olarak benimsenmesi adına her şey yolunda gitmiyor. Öncelikle blok zincirlerinin, özellikle işlem ücretlerinde eş zamanlı bir sıçrama olmadan, bir seferde binlerce işlemin gerçekleştirilmesi stresini kaldırmaya hazır olup olmadığı sorusu var.

Bazı piyasa oyuncuları, Japonya, Çin ve Hindistan gibi dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarının kendi dijital para birimlerini (CBDC'ler) yaratma çabalarının da kripto ödemelerinin büyümesini engelleyebileceğini söylüyor. Diğerleri içinse CBDC'lere artan ilgi, blok zinciri ödeme teknolojisinin kalıcı olduğunun kanıtı.

Kripto ödemelerini benimsemek isteyen geleneksel finans firmaları da son dönemde piyasada yaşanan dalgalanmalara aldırış etmiyor. Visa bu ay kripto firması WireX'le doğrudan kripto özellikli banka kartları ve ön ödemeli kartlar çıkarmak için bir anlaşma imzaladı.

Banxa'dan Mico, "Kripto, dünya çapında giderek daha fazla kişi için uygun bir alternatif haline geliyor" diyor.

Gelişmekte olan ekonomiler son yıllarda Bitcoin'e özel bir ilgi gösteriyor. El Salvador, 2021'de kripto para birimini yasal bir ödeme aracı olarak kabul eden ilk ülke olmuştu.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU