Trump’ın komplo teorileri Amerikan politikası haline geldi

Epstein’ın ölümünde Bill Clinton’ın payının olduğunu ima eden Trump, ABD’de silahlı şiddetle ilgili tartışmaları asılsız iddialarla dağıtmakla suçlanıyor

Donald Trump'ın Twitter üzerinden ortaya attığı bazı iddialar, siyasi gündemi değiştirme bahanesi olarak yorumlanıyor (AP) 

ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya üzerinden komplo teorilerini paylaşması artık kimseyi şaşırtmıyor.

Trump’ın asılsız iddialarının Amerikan politikası haline geldiğini belirten bir analize yer veren CNN, Trump’ın ortaya attığı komplo teorilerinden başlıcalarını şöyle sıraladı:

Barack Obama’nın ABD’de doğmadığını iddia etti.

Rakiplerinden Ted Cruz’un babasını, John F. Kennedy’ye düzenlenen suikastta payı olmakla itham etti.

2016 seçimlerinde kazanmasına rağmen kendisine karşı hile yapıldığını savundu.

Hillary Clinton’ın milyonlarca usulsüz oy aldığını ileri sürdü.

Amerikan yönetiminin, seçim kampanyasını gizlice takip ettiğini söyledi.

“Derin devlet” içindeki bürokratların kendisine karşı olduğunu öne sürdü.

Adalet Bakanlığı’nın 2016 seçimlerinde Rusya’nın müdahalesi olup olmadığını tespit etmek için görevlendirdiği Özel Yetkili Savcı Robert Mueller’in aslında Demokratların yönetiminde “cadı avı” yaptığını iddia etti.

Twitter’da sıkça başvurduğu “sahte haberler” kavramını medya kuruluşlarına karşı silah olarak kullanan Trump’ın “kurmaca” bilgilerle takipçilerini yönlendirmede başarılı olduğu yorumları yapılıyor.

ABD Başkanı’nın son komplo teorisinin başlattığı tartışma da bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

Milyarder pedofil Jeffrey Epstein’in hafta sonu kaldığı hücrede “intihar ettiğinin” duyulmasının ardından Trump olayda Bill Clinton’ı sorumlu tutan tweet’leri retweet ederek eski ABD başkanını töhmet altında bıraktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’a destek veren Beyaz Saray Danışmanı Kellyanne Conway, Fox News’e çıkarak “Trump’ın tek isteğinin Epstein davasının eksiksiz incelenmesi” olduğunu savundu.

İddiaların hedefindeki Bill Clinton adına konuşan sözcüsü Angel Urena ise ABD Başkanı’nın komplo teorisine “Gülünç ve elbette asılsız. Dahası Donald Trump da bunu biliyor” yanıtını verdi.  

Trump 2016 seçimlerinde Demokrat Parti'den rakibi ve Bill Clinton’ın eşi Hillary Clinton’la mümkün olan her fırsatta tartışmaya girmeye istekli görünüyor. Adalet Bakanlığı’nın, Dışişleri Bakanlığı döneminde kişisel e-posta hesabını kullandığı ortaya çıkan Clinton’ı yeterince soruşturmadığını savunan Trump, başkan seçildikten sonra rakibini cezaevine göndermekle de tehdit etmişti.

Öte yandan Trump’a 2020 ABD başkanlık seçimlerinde meydan okumak isteyen Demokrat adaylar Trump’ın tweet’lerindeki stratejinin farkında olduklarını belirtti.

El Paso katliamından sonra silahlı şiddete karşı acilen harekete geçilmesi çağrısında bulunan Demokrat başkan aday adaylarından Beto O’Rourke, CNN’e yaptığı açıklamada, Trump’ın El Paso’da 22, Dayton’da da 9 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan ve ülkede neredeyse her gün görünür hale gelen silahlı şiddet salgınını görmek yerine insanların dikkatini tuhaf davranışlarına çektiğini söyledi.

 

 

CNN’e konuşan bir diğer Demokrat aday Cory Booker da Trump’ın Clintonlar hakkında temelsiz iddialara başvurma yöntemine döndüğünü ve paylaştığı tweet’in “pervasızca” olduğunu ifade etti.

Booker ayrıca Trump’ın yanlış bilgi yayma taktiğinin Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale çabalarını hatırlattığını savundu.

Silah şiddeti meselesinin ötesinde, Trump'ın beyaz üstünlükçülere izin veren bölücü bir siyasal ortama katıldığı Demokrat başkan adaylarının gündeme getirdiği iddialar arasında yer alıyor. Zira, geçen hafta sınırdaki El Paso kentinde bir Walmart’a ateş açan, 22 Amerikalı ve Meksikalı’yı öldüren ırkçı bir manifesto yayımlayan kişi beyaz bir üstünlükçüydü.

Diğer yandan “bir komplo teorisini Twitter’da paylaşarak tartışmanın yönünü değiştirmenin Trump için ne gibi bir maliyetinin olacağını” sorgulayan CNN, Trump’ın gerçek olmayan bilgilere başvurduğu bir strateji yürütmesine rağmen “Beyaz Saray’a gitmekle ödüllendirildiği" yorumunu yaptı. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU