Maraş depremlerinde 11. gün… Can kaybı 38 bin 44

Deprem bölgesinde çalışmalar devam ediyor

Fotoğraf: Reuters

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıkıma uğrattı. Açıklanan son resmi verilere göre, 38 bin 44 kişi yaşamını yitirdi.

Deprem Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'ı vurdu. Bu illerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Depremden etkilenen Elazığ'ın da afet bölgesi olarak değerlendirileceği bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dakika dakika neler oluyor?

00.07 | Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde bir binanın enkazından 12 yaşındaki çocuk, depremin 260. saatinde sağ çıkarıldı.

00.05 | AFAD, "Alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 38.044 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir" açıklaması yaptı. 

22.57 | AFAD, Hatay'ın Arsuz ilçesi açıklarından saat 22.47'de 5.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. 

 

22.05 | Anayasa Mahkemesi, OHAL ilan edilen illerde bireysel başvuru sürelerini 3 ay boyunca durdurdu.

22.00 | Depremin 257. saatinde Kahramanmaraş'taki Ebrar Sitesi enkazında çalışma yürüten ekipler, bir kişinin canlı olduğunu tespit etti. Yoğun bir çalışmanın ardından ekipler 42 yaşındaki Neslihan Kılıç'ı kurtardı.

21.15 | Belçika posta dağıtım şirketi Bpost, Türkiye'deki depremzedelere yapılacak yardımları toplayarak Türkiye'ye göndermek üzere kampanya başlattı.

20.45 | Yunanistan Süper Lig takımlarından PAOK, AEK ile oynayacak derbinin gelirinin bir kısmını, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere bağışlama kararı aldı.

19.45 | Diyanet İşleri Başkanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenler için cuma namazının ardından gıyabi cenaze namazı kılınacağını bildirdi.

19.07 | Adana'da depremde yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 6'dan 12'ye yükseldi.

18.51 | Birleşmiş Milletler, Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu.

18.37 ­| Kurucusu olduğu dayanışma ve paylaşım platformu AHBAP Derneği'ne ilişkin açıklamada bulunan Haluk Levent, beklenen açıklamasını erkene çekti ve “Sizin paranız benim namusum! Hiç kimseye kuruluşa vermem! Veremem! Kimse de benden istemedi! Şu an yüzbinlerce insan evsiz donuyor. İlk iş TOKİ ile görüştüm. Acil konut yaptıracağız! Son 2 günde bazı işgüzarların sahada Ahbap faaliyetlerinin çalışmalarını aksatmaya yönelik girişimleri olduğunu gördük. Tıkanma noktasına gelmiştik. Dünden beri ilgili yerlere onları şikayetimizi belirttik. Sağolsun yetkililer olayı çözdüler. Sahadayız. İşimizin başındayız. Daha önce açıkladığımız planları harfiyen uygulayacağız. Bu bütçenin biraz daha fazla miktarı tekrar bağış olarak gelince acil eylem planımıza geçtik ve evi yıkılmış canlarımıza konut yaptırmaya karar verdik!” dedi.

18.35 | Adalet Bakanı Bozdağ, "sadece müteahhitler soruşturulmuyor" eleştirilerine karşı, “İnşasında, denetiminde, kullanımında sorumluluğu olan herkesin kusuru ayrı ayrı değerlendirilmektedir” açıklamasında bulundu.

18.14 | Kurum, “577 bin 689 bina incelendi. 2 milyon 665 bin bağımsız bölüme tekabül ediyor. 56 bin 80 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespitini yaptık” dedi. “Zemin etütlerini yapmak suretiyle yeni yerleşim alanlarının kararlarını veriyor ve 11 ilimizde süreci eş zamanlı yürütüyoruz” diyen Bakan Kurum, “Kat yüksekliklerini de kısıtlayacak, yerleşim alanlarına kısıtlılık getirecek yeni imar planı çalışmalarını yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

18.13 | Şanlıurfa'da depremde 17 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında 1'i müteahhit 2 zanlı tutuklandı.

18.00 | Millet İttifakı'nı oluşturan siyasi partiler, 18 Şubat Cumartesi saat 14.00’te Saadet Partisi Genel Merkezi'nde Deprem gündemli bir toplantı gerçekleştirilecek.

16.30  Adana'da depremde yıkılan binalardaki yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma kapsamında 9 şüpheli daha yakalandı.

15.00 Kahramanmaraş'ta yıkılan Sabır Apartmanı'nın müteahhidi Ebubekir Özbey, çıkarıldığı tutuklandı.

14.45 Şanlıurfa'da depremde 14 kişinin hayatını kaybettiği binanın inşaat mühendisi Osman Ekren tutuklandı.

12.16 Kahramanmaraş'ta Kayabaşı Mahallesi Atabey Apartmanı'nda 17 yaşındaki Aleyna Ölmez, depremin 248'inci saatinde enkazdan sağ çıkarıldı.

FpFAjfxXgAIR5Oo.jpg
Aleyna Ölmez. (Fotoğraf: AA)

 

11.25 EGMSosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 651 hesap yöneticisi tespit edildi, 330'u hakkında adli işlem başlatıldı. 110 şahıs gözaltına alındı, 21'i tutuklandı. Dolandırıcılığa yönelik hazırlanan internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

10.07 Adana'da deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 5 şüpheli tutuklandı.

09.55 Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, "İspanya ordusunun İskenderun’da devriye görevi gerçekleştirdiği" iddiasının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bazı internet sitesi ve sosyal medya hesaplarında, "İspanya ordusuna bağlı zırhlı araçların İskenderun ve sahil bölgesinde devriye görevi" yaptığı iddiasına ilişkin görüntüler yer almıştı.

Bakanlık kaynakları, bu iddianın tamamen gerçek dışı olduğunu belirterek, görüntülerin depremin ardından yardım için bölgeye gelen İspanya Silahlı Kuvvetlerine ait araçların arama-kurtarma bölgesine intikali sırasında çekildiğini bildirdi.

09.43 Kahramanmaraş'ta yıkılan binalarla ilgili soruşturmada hakkında yakalama kararı çıkarılan bir müteahhit, Marmaris açıklarında tekneyle yurt dışına çıkmaya çalışırken yakalandı.

09.10 Adalet Bakanlığı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) mektup göndererek, depremden etkilenen kişilerin yaptıkları/yapacakları başvurularda herhangi bir mağduriyet yaşamaması için mahkemenin süreleri askıya alması çağrısında bulundu.

01.10 Diyarbakır'da yıkılan binalarla ilgili "yapım kusurları ve kolon kesme" iddialarına ilişkin gözaltına alınan 39 şüpheliden aralarında müteahhitlerin de bulunduğu 15 kişi tutuklandı.

00.15 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen refakatçisi olmayan 1457, tedavisi devam eden 755 çocuğun olduğunu bildirdi.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, depremlerin ardından refakatçisi bulunmayan çocuklara ilişkin şunlar kaydedildi:

Refakatçisi olmayan 1457, tedavisi devam eden 755 çocuk bulunmaktadır. 93 çocuk tedavisinin ardından kurum bakımına alınmıştır. 609 çocuğumuz kimlik kontrollerinden sonra ailelerine teslim edilmiştir. Kimliği tespit edilen 1190, edilmeyen 267 çocuğumuz bulunmaktadır.

00.10 Hatay Cumhuriyet Başsavcılığı, Antakya Yapı Denetim Şube Müdürlüğü binasındaki belgelerin yakılmak istendiği iddialarını yalanlayarak, "Belgeler adliyemizde muhafaza altına alınmıştır" dedi.

TIKLAYIN - Depremle ilgili bugüne kadar yaşananlar

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU