İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıda istenen cezalar belli oldu

İddianamede 36 şüpheli hakkında 8 ayrı suçtan iddianame düzenlendi. İddianamede Albashır hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi

Fotoğraf: AA

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım 2022 tarihinde 6 kişinin ölümü 99 kişinin de yaralanmasına neden olan saldırıya ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlanarak iddianame düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, emniyet kaynaklarının daha önce 81 olarak açıkladığı yaralı sayısının 99 olarak güncellendiği görüldü. 

İddianamede şunlar kaydedildi:

Şüpheliler Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos’un YPG/PYD terör örgütünün özel istihbarat elemanı olduğu anlaşıldı. Albashır ve Elhacmaos; kamu düzenini bozmak, otoriteyi zayıflatmak, kaos ve kargaşa yaratmak ve böylece devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma amacına ulaşmak maksadı ile örgüt tarafından özel eğitime tabi tutularak talimatlandırılıp patlayıcı malzeme eşliğinde ülkemize gönderildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İddianamede ayrıca şüpheliler Ahlam Albashır ve Bilal Elhacmaos'ın örgütsel iş bölümü içinde bulunduğu kişilerin belirlendiği kaydedildi

8 ayrı suç isnat edildi

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede 36 şüphelinin "devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma", "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", "silahlı terör örgütüne üye olma", "tasarlayarak, bombalama suretiyle çocuğa karşı adam öldürme", "tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürme", "tasarlayarak, bombalama suretiyle adam öldürmeye teşebbüs etme", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" ve "göçmen kaçakçılığı" suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Albashır hakkında 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıldan 3 bin 9 yıla kadar hapis cezasaı talep edildi

İddianamede 123 kişinin müşteki olarak yer aldı. İddianamede, şüphelilerden Ahlam Albashır'ın "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar "tasarlayarak bombalama suretiyle çocuğa karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürme" suçundan 5 kez ağırlaştırılmış müebbet, 99 kişiye karşı "tasarlayarak bombalama suretiyle kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan bin 930 yıldan 2 bin 970 yıla kadar ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirilmesi" suçundan da 12 yıldan 24 yıla kadar olmak üzere toplamda 7 kez ağırlaştırılmış müebbet ve bin 949 yıldan 3 bin 9 yıla kadar hapsi istendi.

Düzenlenen iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkemenin incelemesinin ardından davayı kabulü halinde duruşma için gün belirlenecek.

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU