"Su ve tuvalet ihtiyacının çözülemeyişi, bulaşıcı hastalıklar silsilesinin önünü açıyor"

İstanbul'dan Adıyaman'a gönüllü olarak yardıma gelen sağlık çalışanı Derya Ezer, depremzedelerin sağlık durumlarıyla ilgili bilgi verdi

Deprem bölgelerinde havalar soğuk, barınma sorunu devam ediyor. Çoğu yerlerde ise su ve elektrikler hala kesik ve tuvalet ihtiyacı için bir çözüm bulunmuş değil. 

İstanbul'da Adıyaman'a gönüllü olarak yardıma gelen sağlık çalışanı Derya Ezer, depremzedelerin sağlık durumlarıyla ilgili bilgi verdi.

Depremzedeler arasında solunum yolu ve idrar yolu enfeksiyonlarının çoğaldığını söyleyen Ezer, "İnsanlar uzun süre soğuğa maruz kaldıkları için, bir kere çok yüksek oranda ateş, boğaz ağrısı gibi, kışın soğuğa maruz kaldığımızda ortaya çıkan bütün enfeksiyonları aslında yaşıyorlar" dedi.


"Tuvalet sorunu, idrar yolu enfeksiyonlarına sebep oluyor"

Ayrıca, barınma ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için hastalıkların gözlemlendiğini belirten Ezer, "Çünkü tuvaletler yıkıldı ve burada uygun alan bulamıyorlar. Dolayısıyla idrar yolu enfeksiyonu da bizim çok sık denk geldiğimiz bir hastalık halinde şu anda" diye konuştu.


"Suyun olmayışı, bulaşıcı hastalıklar silsilesinin önünü açan bir sorun"

Depremzedelerin barınma alanlarında su bulunması noktasında da sıkıntılar yaşanıyor. 

Derya Ezer'in verdiği bilgiye göre, suyun eksikliği ciddi bir bulaşıcı hastalıklar silsilesinin önünü açan bir sorun oluşturuyor. 

Ezer, şunları söyledi:

Şu anki enfeksiyonların varlığının bir sebebi de suyun olmayışı. Ama kısa süre sonra çok daha ciddi sorunlara sebep olacak bu su sorunsalı. Dolayısıyla bu sorunun çözülmesi son derece önemli.


"Şu an şok halindeler, ölüm basitleşmiş ama hayat normale döndükten sonra bunalım başlayacak"

Gezdiği enkaz alanlarında gözüne ilk çarpan şeyin, insanların yaşadığı şok hali olduğunu aktaran Derya Ezer, "Ailesinin yarısından fazlasını kaybeden insanlar var ve şok halindeler. 6, 7 gündür o soğukta ailesinin enkazdan çıkarılmasını bekliyorlar ve asla çıkaran yok. Bugün, kendi dostları, arkadaşları ya da bizim gibi sivil toplum örgütlerinin desteğiyle çıkarılan aileler var" dedi.


"Herkes için ciddi bir rehabilitasyon süreci gerekiyor"

Ezer, yaşanan şok haline dair şunları anlattı:

Birincisi, orada enkazdan yakınlarının çıkarılmasını bekleyen aileler, bir kere soğuktan kaynaklı ciddi hastalıklar yaşayacaklar. İkincisiyse ruhsal olarak çok ciddi bir çöküntü içerisindeler, şu an şok halindeler ve ne olduğunun farkında değiller. Ölüm çok basitleşmiş gibi görünüyor ama bizler gittikten ve onlar için hayat normale döndükten sonra ciddi bir bunalım başlayacak. İşte o zaman bu depremi yaşayan herkes için ciddi bir rehabilitasyon süreci gerekiyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU