Maraş depremlerinde beşinci gün... Hayatını kaybedenlerin sayısı 20 binin üzerinde

Enkaz altındaki depremzedelere ulaşmak için arama kurtarma ekipleri çalışma yürütüyor

Fotoğraf: Reuters

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6'lık iki büyük depremle sarsılan Türkiye'de, açıklanan son resmi verilere göre  20 bin 213 kişi yaşamını yitirdi, 80 bin 52 kişi yaralandı.

Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana ve Osmaniye'de hissedilen deprem özellikle Kahramanmaraş ve Hatay'da büyük yıkım yarattı. 

Depremin vurduğu şehirlerde arama-kurtarma çalışmaları beşinci gününde devam ederken yıkılan binalarda enkaz altında kalan çok sayıda insan kurtarılmayı bekliyor.

Sağ kalan depremzedeler zorlu hava koşullarıyla da mücadele ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dakika dakika neler yaşanıyor?

01.30 | Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Hatay’da Yarseli Barajı’nın patladığı yönündeki iddialar asılsızdır" diyerek, "Deprem bölgesindeki baraj ve göletlerimiz anlık olarak takip edilmektedir" ifadesini paylaştı.

00.08 | Hatay'da deprem nedeniyle boşaltılan evlerden hırsızlık yapan 3 kişi gözaltına alındı. Samandağ ilçesi Atatürk Mahallesi Nazım Hikmet Ran Caddesi'nde devriye görevi yapan polis ekipleri, bir vatandaşın, 3 kişinin deprem nedeniyle kimsenin bulunmadığı evleri yağma amaçlı kontrol ettiğinden şüphelendiğini bildirmesi üzerine harekete geçti. Bölgeye giden ekipler, 3 şüphelinin çelişkili beyan vermesi üzerine üzerlerini ve araçlarını aradı. Aracın bagajını inceleyen ekipler, çanta ve torbalarda 68 bin dolar, 1300 riyal, 10 altın yüzük, 3 küpe, 7 bileklik, kolye ve 8 gram altın ile 5 şişe alkol ele geçirdi. Zanlılar Mehmet Ali K, Yusuf K. ve İsmail K. gözaltına alındı.

23.15 | Anadolu Ajansı, "Kahramanmaraş'taki ilk depremin merkez üssü Pazarcık'ta arama kurtarma çalışmaları tamamlandı" başlığıyla bir haberi abonelerine servis etti. Haberde şunlar ifade edildi: "Koordinatör vali olarak görevlendirilen Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Kaymakamlık bahçesinde yaptığı açıklamada, ilçede 872 enkaza 582 arama kurtarma personeliyle müdahale edildiğini söyledi. Çok yoğun bir çalışma yürütüldüğünü belirten Tekbıyıkoğlu, şöyle konuştu: 'Şu an itibarıyla enkazlarımızdaki arama kurtarma çalışmalarımızı nihayetlendirmiş bulunuyoruz. Bu, çalışmalarımız burada bitmiş demek değil. Sadece arama kurtarma çalışmalarımızı tamamladık. 872 enkazdan canlı ihbarı gelen, içerisinde canlı varlığı tespit edilen bütün enkazlara müdahale ettik ve bunların içerisinden 41 vatandaşımızı canlı kurtardık. 379 vatandaşımız bu afette yaralandı. Maalesef 413 vatandaşımızı ise bu büyük afette kaybetmiş bulunmaktayız."

 22.38 | Osmaniye'de depremde yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme eylemlerine ilişkin hakkında gözaltı kararı verilen 6 şüpheliden 4'ü yakalandı.

21.40 | Sağlık Bakanı Koca, "20 bin 213 vatandaşımız hayatını kaybetti, 80 bin 52 vatandaşımız yaralı" açıklamasında bulundu.

20.55 | AFAD, saat 20.30 itibarıyla depremlerde 19 bin 875 kişinin hayatını kaybettiğini, 79 bin 717 kişinin yaralandığını bildirdi.

18.10 |  AK Parti Sözcüsü Çelik, "Yağma olayları karşısında son derece acımasız olacağız" dedi.

17.20 l Cumhurbaşkanı Erdoğan, can kaybı sayısının 19 bin 388'e, yaralı sayısının 77 bin 711'e yükseldiğini duyurdu.

16.40 l Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 15.30 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 18 bin 991 kişinin hayatını kaybettiğini, 75 bin 523 kişinin yaralandığını, 81 bin 415 kişinin bölgeden tahliye edildiğini bildirdi.

15:05 l Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kahramanmaraş merkezli depremlerde 18 bin 991 kişinin hayatını kaybetti, 75 bin 523 kişinin kurtarıldı.

14.21 l Kılıçdaroğlu: AHBAP'a iftira atacağınıza yardım dağıtım koordinasyonunu sağlayın. Başlattığınız karalama kampanyası en çok depremzedelere zarar veriyor. Bu hayasızlığa son verin. Halkın kendi inşa ettiği kurumlara çökmeyi aklınıza bile getirmeyin. Millete koşana çelme takmayın!

13.00 l AFAD: Bazı sosyal medya hesaplarında 112 ve AFAD’a “kişinin yaşadığına" yönelik ihbar gelmediği sürece enkaz alanlarında arama kurtarma çalışması yapılmadığı şeklinde dezenformasyon amaçlı bilgiler paylaşılmaktadır. Resmi kurumların bilgilendirmeleri haricinde yapılan hiçbir bilgilendirmeye itibar edilmemesi önemle arz olunur. Bu tarz kirli bilgileri paylaşanlarla ilgili  Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığımızca gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

12.55 l Depremlerden etkilenen illerde yaşanan hırsızlık olaylarıyla ilgili soruşturmaların fiziki ortamda başlatılması için Cumhuriyet Başsavcılıklarına yazı gönderildi. Yazıda, deprem bölgesinde adliye binaları ve personelin kullandığı UYAP sisteminin zarar görmesinin soruşturma işlemlerine başlanmasına engel oluşturmayacağı belirtilerek, söz konusu suçları işleyen kişilere yönelik tedbirlerin tereddütsüz şekilde uygulanması istendi.

12.45 l Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitiren ve kimlik tespiti yapılamayan kişilerin defninden önce teşhise elverişli fotoğrafı çekilecek, parmak izi ve DNA örneği alınacak, cenazenin defnedildiği yer ve mezarlık kaydedilecek.

11.45 l Emniyet Genel Müdürlüğü: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 302 hesap yöneticisi tespit edildi. 37 şahıs gözaltına alındı, 10'u tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

11.15 l Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı: Refakatçisi olmayan 162 depremzede çocuk hastanelerde tedavi altında

11.00 l Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS’ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır. 2023'te LGS'yi sadece 8. sınıfın birinci dönem konularından yapacağız.

10.45 l Bakan Murat Kurum:

Türkiye genelinde 12 bin 141 bina ve 66 bin 58 bağımsız bölümün yıkık veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. 10 ilimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini başlatmış olacağız.

Bakan Kurum, "e-Devlet" ve "hasartespit.csb.gov.tr" adresleri üzerinden depremden etkilenen evlerin hasar durumuna ilişkin bilgi alınabileceğini bildirdi.

10.40 l CHP, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hakkında sosyal ağlarda iletişimde bant daraltılması kararı hakkında suç duyurusunda bulundu.

10.01 l AK Partili Yayman, ailesinden 11 kişiyi depremde kaybettiğini duyurdu: Çiçek kokulu ablamı, sırdaşım abimi, kıymetli yengemi, değerli eniştemi, Emine halamı; yeğenlerim Bestami, Mehmet, Merve, Zehra’yı, dayımın eşi, kızları dahil 11 yakınımı kaybettim Acımızı milletimizin acısını paylaşarak hafifletiyoruz. Bu büyük acıyı ancak büyük kardeşlikle aşarız.

08.50 l  Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 10 ilde, üretim ve dağıtım lisansı sahipleri ile görevli tedarik şirketlerinin bazı ödemeleri olağanüstü hal (OHAL) süresince ertelendi. EPDK'nin konuya ilişkin kurul kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

08.00 l Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 8 Şubat saat 01.00'den itibaren 3 ay süreyle olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmesine ilişkin TBMM kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.  Buna göre, Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 8 Şubat 2023 Çarşamba'dan itibaren 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı TBMM Genel Kurulu'nun 9 Şubat tarihli 61. birleşiminde onaylandı.

07.00 l AFAD Başkanı Yunus Sezer, deprem bölgesinde iki önemli engel ile karşılaştıklarını söyledi. Hürriyet’e konuşan Sezer’in ifadeleri şöyle:

Deprem bölgesine müdahalede 2 önemli engel ile karşılaştık. Birincisi çok olumsuz kış şartları var. Kış şartları hem kara da hem de hava ulaşımını engelledi. Helikopterler, uçaklar kalkamadı. Karadan ulaşımda ise depremin etkisiyle birçok yolda ve köprülerde sıkıntılar yaşandı. Hava şartları çok kötü olmasına rağmen pilotlarımız risk alıp, canlarını hiçe sayarak indirmeler yatı. Afet dar kapsamlı olunca bölgedeki illeri koordine edip anında tüm kapasiteleriyle müdahale sağlanıyordu. Bir ilde afet olunca çevresindeki illerde oraya gidecek ekip bellidir, afet yaşanan ile ilk gidecek 5 il, daha sonra yardıma gidecek 5 il daha var. Deprem o kadar geniş alanı etkiledi ki, hem ilk yardıma gidecek 5 ildeki ekip hem de sonrasındaki 5 ildeki ekip depremzede oldu.

06.30 l ABD yönetimi, Suriye'yi de etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ülkeye yönelik yardımlara izin vermek amacıyla 180 günlük yaptırım muafiyeti sağlanacağını duyurdu.

06.15 l Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenler için Türkiye'ye başsağlığı dilediklerini bildirdi ve depremzedelere yardım için tüm imkanlarını seferber etmeye hazır olduklarını söyledi.

05.07 l Kahramanmaraş'tan hareket eden askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 210 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

 

TIKLAYIN – Depremin ilk gününde yaşananlar

TIKLAYIN – Depremin ikinci gününde yaşananlar

TIKLAYIN - Depremin üçüncü gününde yaşananlar

TIKLAYIN – Depremin dördüncü gününde yaşananlar

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU