Siyasetçilerden bayram mesajı… Namaz çıkışında gündemi değerlendirdiler

Siyasetçiler bayram namazı çıkışında gündemi değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, sistem hakkındaki çalışma tamamlandı dedi. Bahçeli’nin gündeminde erken seçim tartışmaları vardı. Savunma Bakanı Akar ve komutanlar ise bayrama KKTC’de girdi

Büyük Çamlıca Camisi’nde ilk bayram namazı kılındı Fotoğraf: AA

Açılışı bu yıl gerçekleşen Büyük Çamlıca Camisi’nde ilk bayram namazı kılındı. Vatandaşların hınca hınç doldurduğu camide kılınan ilk bayram namazına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım da katıldı. Cami çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Oktay, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

20190811_2_37727778_46719762.jpg
Fotoğraf: AA

 

Cumhurbaşkanımıza konuyu arz edecek aşamadayız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Büyük Çamlıca Camisinde bayram namazını kıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ekonomide yaşanan sorunların geride bırakıldığını söyleyen Oktay, enflasyonun düşmeye başladığını, faizlerin ciddi boyutta düştüğü ve düşmeye devam edeceği belirtti.  Oktay, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili bir soruyu şöyle yanıtladı:

Sayın Cumhurbaşkanımızın da grup toplantısından sonra yaptığı açıklamadan sonra yaptığımız bir birinci yıl değerlendirme çalışmalarıydı. Çok kapsamlı bir çalışma yaptık. Bu vesileyle yasama, yargı ve yürütmenin tüm organları merkez ve yerel olarak da çok ciddi bir değerlendirmeyle bir yılın muhasebesini yapmış olduk. Şu andaki bizim bütün gayretimiz bundan sonraki yıllarda da cumhurbaşkanlığı sisteminin çok güçlü bir şekilde sorunların üstesinden gelme kabiliyeti var. Bunun önünü açmayla alakalı bir şeydir bu. Türkiye'nin önünü açmayla alakalıdır. Çalışmamızın da sonuna geldik. Cumhurbaşkanımıza konuyu arz edecek aşamadayız.

Fuat Oktay, Doğu Akdeniz’deki doğal gaz ve petrol arama faaliyetleri ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu:

Doğu Akdeniz'deki olayı biliyorsunuz. Özellikle güney tarafın yasal olmayan yollarla hakimiyet alanı iddiasıyla yürüttüğü sondaj faaliyetlerine Türkiye'nin kendi kıta sahanlığı bölgesinde ve yine Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetiyle yaptığı anlaşmalar çerçevesinde yaptığımız çalışmalardır bunlar. Bu çalışmalarımız kararlılıkla devam edecek. Şu an da zaten Fatih de Yavuz da Barbaros da bölgede. Oruç Reis de bölgeye geçiyor. Bu noktadaki kararlılığımız son derece kesin. Yunanistan'da yeni bir hükümet kuruldu. İlk arayan, tebrik eden Sayın Cumhurbaşkanımızdı. Bir zeytin dalı uzatmaksa, zeytin dalını her zaman uzatıyoruz ama bu Kıbrıs Türkünün siyasi eşitliğine ve de kaynakların adil paylaşımına dayalı bir çözüm önerisi. Bununla ilgili ortak komite kurulması çerçevesinde teklifimiz hala masadadır.

20190811_2_37727447_46718928.jpg
Fotoğraf: AA

 

KKTC'nin haklarını sonuna kadar savunacağız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK'nın komuta kademesi ise bayram namazını Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kıldı. Lefkoşa’daki Hala Sultan Camisi'ndeki bayram namazına Akar’ın yanı sıra KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz katıldı.

Namazın ardından Kıbrıslılarla bayramlaşan Akar ve komuta kademesi helikopterle Yavuz sondaj gemisine refakat eden TCG Gemlik fırkateynine geçti.  ‘Doğu Akdeniz’de, Ege’de bir oldubittiye göz yummayacağız’ diyen Akar şunları söyledi:

Şunu da kimse beklemesin, onlar araştırma, sondaj yapacak, gaz, petrol çıkaracak, o zenginliklerden istifade edecek, hem Kıbrıs halkı hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve 82 milyon hiçbir şey yapmadan seyredecek. Bu çok komik, böyle bir şey olmaz. Bunu kimse bizden beklemesin. Uluslararası kurallar var, çeşitli uygulamalar, yöntemler var. Bu manada biz de hakkımız neyse kendi hakkımızı, KKTC halkının haklarını sonuna kadar savunduk, savunacağız, bu konuda kararlıyız.
 

Akar, adadaki birlik ziyaretleri kapsamında sınır hattında da inceleme ve denetlemelerde bulundu. Bakan Akar’ın duraklarından biri de 44 sene önce görev yaptığı birlik oldu. Teğmen rütbesiyle görev aldığı hudut hattındaki 3. Piyade Bölük Komutanlığı’nda inceleme ve denetlemelerde bulundu.

20190811_2_37726949_46717405.jpg
Fotoğraf: AA

 

Türkiye'de seçime ihtiyaç yok

Bayram namazını Gazi Merkez Camisi'nde kılan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeminde ise erken seçim tartışmaları vardı.

Erken seçime ihtiyaç olmadığını belirten Bahçeli, ‘Böyle bir seçimi düşünmek, terörle mücadeleyi aksatmak demektir, güneyimizdeki terör devletinin kurulmasını teşvik etmek demektir, PKK/PYD'ye yeniden cesaret vermek demektir ve FETÖ ile mücadeleyi sulandırmak demektir. Türkiye'de seçime ihtiyaç yok. Terörün kökünü kazıyacak, sosyal ve ekonomik sorunları çözebilecek güçlü bir idari yapının sürekliliğine ihtiyaç vardır’ dedi. 

Namazın ardından MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş’in mezarını ziyaret eden Bahçeli, 1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla yargı reformunun yanı sıra TBMM İç Tüzüğü değişikliğinin gündeme geleceğini kaydetti. 

20190811_2_37726069_46714107.jpg
Fotoğraf: AA

 

Pek de bir anlaşmanın olmadığı anlaşıldı

Bayramı Ankara’da geçiren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, bayram namazını Balgat'taki Hamidiye Camisi'nde kıldı. İslam dünyasındaki çatışmalara değinen Karamollaoğlu şunları söyledi;

Çatışmalar kendiliğinden durmuyor, mutlaka birilerinin buna vesile olması lazım. Bir masa etrafında oturup problemleri çözmek, silahla çözmekten çok daha evladır, daha uygundur, daha doğrudur. İnşallah o günleri de görürüz diye ümit ediyorum. Çatışmalar kendiliğinden durmuyor, mutlaka birilerinin buna vesile olması lazım. Bir masa etrafında oturup problemleri çözmek, silahla çözmekten çok daha evladır, daha uygundur, daha doğrudur. İnşallah o günleri de görürüz diye ümit ediyorum. Bütün milletimizin bayramını tebrik ediyorum. Allah bundan sonraki bayramlara huzur içinde kavuşmayı nasip etsin.
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ağustos ayı, bizim tarihimizde zaferler ayı olarak geçer. İnşallah bu ağustosta da tarihimizin zaferler halkasına bir yenisini ekleyeceğiz" ifadelerini ise şu sözlerle değerlendirdi:

Elbette 30 Ağustos Zafer Bayramı bizim için çok önemli bir hadise. Yani Anadolu'nun işgalden kurtulması ve devletimizin kurulması için atılan en önemli adım. Tabii yeni bazı hareketlerden bahsediliyor. Herhalde o harekatlara atıfta bulundu. Ne olduğunu bilmiyoruz. Ancak bir husus beni üzüyor. 'Amerika Birleşik Devletleri ile Fırat'ın doğusunda güvenli bir bölge oluşturmak için anlaşmaya vardık' dediler. Sonunda da pek de bir anlaşmanın olmadığı anlaşıldı. Bunlar hangi lisanla konuşuyorlar birbirlerine bilmiyorum. Anlaşılan araya ciddi bir tercüman lazım ki birbirlerinin ne dediklerini anlasınlar. Bir konuşma yapıyorlar, bizimkiler başka bir türkü söylüyor konuşmadan ayrılınca, öbür taraf başka bir türkü söylüyor, çok garipsedim.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU