Çılgınlığın arttığı bir dünyada bilgeler kayıp mı oldu?

Görünüşe göre 21'inci yüzyılın üçüncü on yılı, savaşın yıkıcı sonuçlarını umursamayan asabi şahinler tarafından yönetiliyor

Dünya, hangisinin güvenlik ve barış için daha şiddetli olduğu konusunda uluslararası toplumun gözünü karartan 27 sürekli çatışmaya tanık oluyor / Fotoğraf: Reuters

Rus ayısının Ukrayna topraklarında Batılı güçlerle savaştığı büyük bir çatışma ve dünyanın pek ilgilenmediği ayrı bölgelerdeki ülkeler arasındaki daha küçük çatışmalar, gerginlikler, Asya veya Ortadoğu'da daha geniş çatışmalar, pervasız ellerde büyümüş nükleer cephanelikler ve her gün artan milyonlarca yerinden edilmiş insan öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün dünya haritasına bakıldığında manzara bu. Uluslararası, bölgesel veya sivil çatışmalar arasında, dünya tarihinin içinde bulunduğumuz çağı, sahneyi daha karmaşık ve kayıplara doğru iten kızgın kafalara sahip olanlar yönetiyor gibi görünüyor.

Çatışmalar, yiyecek ve su gibi temel hizmetlere erişimi engelliyor ve milyonlarca insanı aşırı yoksulluk içinde yaşamaya zorluyor, en yoksul ve en savunmasız olanlar en ağır bedeli ödüyor.

Can kaybı ve altyapı tahribatına ek olarak, çatışma ve sonuçları derin ve kalıcıdır. Bu, küresel hedeflere ulaşma yolunda ilerlemeyi engelliyor.

Ukrayna'daki insani kriz gündemdeyken, giderek çılgınlaşan bir dünyada bilge adamların yok olduğu izlenimi veren bir ortamda, siyasi liderlerin uzlaşmazlığı ve yozlaşması nedeniyle dünya çapında çok sayıda çatışma yaşanıyor.

ABD Dış İlişkiler Konseyi Küresel Çatışma Gözlemevi'ne göre "Şu anda dünya çapında devam eden 27 çatışma var. Kötüleşen, sabit ve iyileşen olmak üzere üç kategoriye ayrılmış durumda. Şu anda bu çatışmaların hiçbiri sonuncu kategoriye (iyileşen) girmiyor. Kötüleşen çatışmalar arasında Ukrayna'daki savaş, Afganistan'daki durum, Lübnan'daki siyasi istikrarsızlık, Yemen'deki durum, Myanmar'daki Rohingya krizi ve Etiyopya'daki çatışma yer alıyor. Dünyanın dört bir yanındaki çatışmalar 70,8 milyon insanın yerinden edilmesiyle sonuçlandı."


Savaş, düşünen bir hayvan olarak insanın başarısızlığıdır

Başkanlar veya siyasi liderler genellikle savaşı kahramanca bir ev savunma eylemi olarak değil, cesaret, özveri ve idealizm sergilemek için en iyi fırsat olarak tasvir ederler.

Yankılanan bu sözler ışığında ve ülkenin güvenliğini veya haklarını kaybetmesini tehdit eden tehlikelere teşvik ve korkutma arasında, ölüm ve yıkım gerçekleri insan ve maddi kayıplar açısından gizleniyor.

Savaş yürüten liderler, sivil topluma büyük zarar verdiklerini umursamıyorlar. Psikologlar, bu şahinlerin savaşma isteğinin, rahatsız bir ruh halinin belirtisi olarak görülmesi gerektiğini düşünüyor.

Diğerleri ise bu tür bir liderin veya kızgın kafaların iç dünyasının ilkel duygular tarafından yönetildiğine işaret ediyor.
 

Putin, Ukrayna'yı savaş cehennemine sürüklüyor.jpg
Putin, Ukrayna'yı savaş cehennemine sürüklüyor / Fotoğraf: AFP

 

ABD'li yazar John Steinbeck, "Tüm savaşlar, insanın düşünen bir hayvan olarak başarısızlığının bir belirtisidir" der.

Fransa'daki INSEAD Koleji'nde Liderlik Gelişimi ve Örgütsel Değişim Profesörü Manfred FR Keats de Vries'e göre de "Savaş, daha çok küçük çocuklarda yaygın olan hızlı tepkiler gibi, bizim varsayılan tepkimizdir." Filozof Bertrand Russell, "savaş kimin haklı olduğunu değil, kimin kalacağını belirler" demişti.

Nitekim fiziksel olarak zarar görmemiş olsa bile hiçbir asker savaştan sağ çıkamaz.


Öyleyse liderler, yıkıcı etkilerini iyi bildikleri halde neden savaşları başlatırlar?

De Vries, bu soruya "Bu soruyu anlamanın bir yolu, iktidardaki insanların zihinlerini incelemektir. Bazı kişilikler, güç arama cazibesine karşı daha hassastır ve her zaman arzuladıkları şeyi elde ettiklerinde, kibir çirkin yüzünü gösterebilir. Bu tür liderler gerçeklikten kopabilir ve bir yankı odasında yaşamaya başlayabilir. Etraflarındaki insanlar onlara yalnızca duymaktan hoşlandıkları şeyleri söyleme eğilimindeyken, narsist bir pus içinde olanlar büyüklük sanrılarına eğilimlidir ve güç temellerinin ellerinden alınabileceğinden korkarlar. Bu liderler için güç tabanlarını sağlamlaştırmanın ve tebaaları üzerindeki hakimiyetlerini sağlamlaştırmanın çekici bir yolu, ortak bir düşman yaratmaktır. İnsanlar kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, bağımlılık moduna girerler ve bir liderden kendilerine yol göstermesini isterler, oysa insanlar genellikle geçici koruma yanılsaması için ödeyecekleri bedelin farkında olmazlar" şeklinde yanıt veriyor. 

Toksik liderler, halkı amaçlarına çekme konusunda yaratıcı olabilirler. Çünkü demagog tarzı liderliğin üç unsurunu çok iyi bilirler: Popülizm, kutuplaşma ve propaganda.

Fransız Profesör, popülist liderlerin tebaası için genellikle kurgusal gerçeklikler yarattığını, gerçekçi olmasa da tebaasına duymaktan hoşlandıklarını söylediğini ileri sürüyor.

Ayrıca, savunma ve yansıtma konusunda uzman olduklarından ve işler ters gittiğinde hemen başkalarını suçladıklarından bahseden De Vries'e göre 'biz' (iyiler) ve 'onlardan' (kötüler) oluşan bir dünya yaratma konusunda da ustadırlar.

Propaganda konusunda ise alternatif gerçeklere dayalı bir dünya kuruyorlar. Propaganda tarafında, alternatif gerçeklere dayalı bir dünya kuruyorlar.

Antik Yunan oyun yazarı Eshilos'un dediği gibi "Savaşta ilk kurban gerçektir." Kamu vicdanını rahatlatmak için yalanlar uydurur ve gerçeklerin yerine propagandayı koyarlar.


Müttefik örgüt

Belki de De Vries'in kızgın kafalarla ilgili açıklaması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin veya Belarus'daki müttefiki Alexander Lukashenko gibi, kendi ülkelerinde otoriter yöntemlerle yöneten liderler için geçerli olabilir.

Bu incelemeye daha yakın bir örnek, özellikle azalan popülaritesi ışığında kendi ülkesindeki muhaliflerini bastıran, komşularıyla husumet uyandıran ve seçim kazanımları için sert tutumlarını artıran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

Müttefiki Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ona benziyor. Bunların çok örneği var. Bununla birlikte Batı demokrasilerinde bile çatışmayı barışa tercih eden popülist liderler var.

Washington ile Pekin arasındaki jeopolitik rekabet de bazen başka türden bir çatışmanın patlak vereceğine dair endişeleri artırıyor.

Ancak bu kötüleşen küresel sahnenin ortasında, birçok kişi bilge adamların nerede olduğunu merak ediyor. Arabuluculuk yapacağına veya bilgeliğin sesi olacağına güvenilebilecek eski barış liderleri var.

Şiddetli savaşları sona erdirmek için liderleri onları tarafsız arabulucular olarak hareket etmeye yönlendiren birçok ülke örneği de var.

2007'de Eski Güney Afrika lideri Nelson Mandela, görevi, çatışmaları çözmek, temel nedenlerini ele almak, adaletsizliğe meydan okumak ve etik liderliği ve iyi yönetişimi desteklemek için her düzeyde küresel liderler ve sivil toplumla bağlantı kurmak olan 'The Elders' adlı grubu kurdu.
 

Afganlar Kabil havaalanında bekleyen uçağa binerken.jpg
Afganlar Kabil havaalanında bekleyen uçağa binerken / Fotoğraf: AFP

 

Bu örgütün üyeleri arasında diplomatlar, eski siyasetçiler, hukukçular ve Nobel ödüllü barış savunucuları bulunuyor. Eski Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan da bu örgüte başkanlık etti.

Bununla birlikte Eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon şu anda Vakfın Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. 2016'da Kolombiya Hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında tarihi bir barış anlaşmasının imzalanması için üyelerinden üçü hazır bulundu.

Örgüt, başta Etiyopya'daki iç savaş ve Taliban Hareketinin iktidarı ele geçirmesinden bu yana Afganistan'daki kritik durum olmak üzere birçok çatışmada arabuluculuk yapmak ve çözmek için aktif olarak çalışıyor.

Ban Ki-moon ve örgütün birçok üyesi de Kiev'e destek göstermek için Ukrayna'yı ziyaret etti. Ancak aynı zamanda Batı'nın dikkatini çekmeyen diğer çatışmaları da görmezden geliyor.

Diğerleri, onu bazen çalışmalarını engelleyen Batılı taraflara karşı önyargılı olarak görüyor.


Kissinger'ın gerçekçiliği kibirlilere uymuyor

Her halükârda, 21'inci yüzyılın üçüncü on yılı, kızgın kafalı şahinler tarafından yönetiliyor gibi görünüyor.

Ukrayna'daki çatışmanın başlangıcından bu yana, efsanevi diplomat eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, pragmatik diplomasisiyle tanınan 99 yaşındaki adamı dinlemek için yarışan birçok Batılı düşünce kuruluşunun konuğu oldu.

Sovyetler Birliği ile uzlaşmaya öncülük etti ve Çin ile ilişkilerin açılmasına, Paris Barış Anlaşmalarının müzakere edilmesine ve uzun ve kanlı Vietnam Savaşı'nın sona ermesine yardımcı oldu.

Bunlar, çoğu realpolitik adına barışçıl yatıştırmayı kolaylaştırmakla ilgili olan düzinelerce diğer dikkate değer başarı arasındaydı.

Gerçekten de Kissinger, Rusya ile barış görüşmelerine girerek Ukrayna'daki savaşı ve gereksiz insan ıstırabını sona erdirmek için daha pragmatik bir yaklaşımı savundu, ancak Kiev onun tavsiyesini hemen reddetti.

ABD'li eski diplomat, yaklaşık bir yıl önce savaşın patlak vermesinden bu yana Batılı güçleri barışa ikna etmeye çalışıyor.

Geçtiğimiz günlerde 'Yeni Bir Dünya Savaşından Nasıl Kurtulunur' adlı bir makale yazdı ve Birinci Dünya Savaşı'nı Ukrayna'daki mevcut çatışmayla karşılaştırdı.

Kiev'e (ve dolayısıyla Batı uluslararası toplumuna), cephe hatlarında büyük askeri manevraları durdurmak ve Rusya ile barış görüşmeleri yapmak için kıştan yararlanmalarını tavsiye etti.

Durumun 1916 yılına benzediğini, çünkü iki tarafın artık bu savaşın beklendiği gibi kolay ve hızlı bitmeyeceğini anladığını ve iki tarafın da beklenenden çok daha fazla sayıda ölüm kaydettiğini belirtti.

Her bir tarafın yaklaşık 100'er bin asker kayıp verdiği tahmin ediliyor. Ayrıca 2022'den önce statükoya yani cephe hatlarına dönmek için başka bir zaman olmayabilir.

Ancak Kissinger için bu aynı zamanda barış müzakereleri sırasında 'zaten yapılmış olan stratejik değişiklikleri geliştirme ve bunları yeni bir yapıya entegre etme' zamanıdır.
 

Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger.jpg
Eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger / Fotoğraf: AFP

 

Kusursuz mantığına rağmen, Kissinger'ın argümanları Ukraynalı liderlere karşı yetersiz kalıyor. Budapeşte'deki Danube Politika Araştırma Enstitüsü'nden Tamas Orban, "Kiev, reelpolitik saçmalıklarının hiçbirini duymak istemiyor. Başkan Vladimir Zelenski, Kırım ve Donbass'ı özgürleştirme sözü verdi, bu nedenle kimse bu savaşta bir kestirme yol beklememeli" diyor. Ukrayna Devlet Başkanı'nın Danışmanı Mihaylo Podolyak, "Kissinger henüz hiçbir şey anlamadı. Ne bu savaşın doğası ne de dünya düzeni üzerindeki etkisi… Basit çözümlerin tüm destekçileri, şeytanla herhangi bir anlaşmanın, Ukrayna toprakları pahasına kötü bir barışın, Putin için bir zafer ve dünyanın dört bir yanındaki otokratlar için bir başarı reçetesi olacağını hatırlamalıdır" dedi. 

Ancak militanlık, bu tür anlaşmazlıklarda durumun efendisi gibi görünüyor. Orban'a göre Podolak'ın argümanı makul görünüyor.

Ancak küstahlığı bir kenara bırakacak olursa, Kissinger'ın yaklaşık bir asırdır ortalıkta dolaştığını ve muhtemelen saldırganlar hakkında gezegendeki herkesten daha çok şey bildiğini anlayacaktır.
 

Liderlik illüzyonları, genç ve yaşlı milyonlarca yerinden edilmiş insanı sınırlara sevk etti.jpg
Liderlik illüzyonları, genç ve yaşlı milyonlarca yerinden edilmiş insanı sınırlara sevk etti / Fotoğraf: AFP

 

Barışı kadınlar sağlıyor

Bilge adamların çabalarına rağmen kötüleşen küresel manzara ister önleyici ister çatışmaları çözmeye yönelik olsun, kadınları diplomasiye dahil etme, üst düzey liderlik pozisyonlarında daha fazla kadına duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Kadınlar müzakere masasına davet edildiğinde, ülkelerin çatışmanın sona ermesinden sonra kalıcı barışa ulaşma olasılığını artırıyor.

ABD Kapsamlı Güvenlik Örgütü tarafından yapılan bir analiz, 1989 ile 2011 yılları arasında imzalanan 182 barış anlaşmasında kadınların müzakere, arabuluculuk ve imza süreçlerine dahil edilmesi halinde en az 15 yıllık anlaşma şansı yüzde 35 arttığını ortaya koydu.

Ancak barış görüşmelerine katılan kadınların sayısı hâlâ az. BM araştırmasına göre arabulucuların sadece yüzde 2,4'ü ve müzakerecilerin yüzde 9'u kadınken, 31 barış sürecine imza atan kadınların oranı sadece yüzde 4 iken, kadınların katılımı barışın devamında büyük fark yaratabilir. 

Kadınlar, geleneksel olarak kadınsı olarak görülen nitelikleri nedeniyle arabulucu ve müzakereci olarak başarılıdır. Kuzey İrlanda, Somali ve Güney Afrika'da barış süreçlerine katılanlar diyaloğu teşvik etme ve tüm tarafları dahil etme konusunda itibar kazandılar.

Resmi güç yapılarının dışında hareket ettikleri için genellikle dürüst, daha güvenilir ve daha az tehdit edici arabulucular olarak görülürler.

Yumuşaklık ve esneklik algısına rağmen eylemleri genellikle güçlüdür. 2003'te Liberyalı barış aktivisti Leymah Gbowee, oturma eylemleri, namaz ve oruç eylemleriyle binlerce Müslüman ve Hristiyan kadından oluşan bir koalisyona liderlik ederek ülkedeki 14 yıllık acımasız iç savaşı sona erdirmeye yardımcı olmuştu.

Kendisini 'barış savaşçısı' olarak tanımlayan Gbowee, 2011 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmüştü.
 

DAHA FAZLA HABER OKU