Güney Afrika, Hindistan'a yüzü aşkın çita yolluyor

İkinci parti çitaların bu yıl şubatta uçakla gönderilmesi bekleniyor

(Denis Farrell/AP)

Güney Afrika, ülkenin Çevre Bakanlığı'nın aktardığına göre gelecek 10 yıl boyunca Hindistan'a 100'den fazla çita göndermek üzere Güney Asya ülkesiyle anlaşmaya vardı.

Bu büyük kedi cinsi, son çitaların bölgedeki soyu tükenene kadar avlanmasıyla 70 yıldan uzun süre önce Güney Asya ülkesinden kaybolmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kara hayvanlarının bu en hızlısı, GPS cihazlı tasmalar takılı 8 Afrika çitasının merkez eyaletlerden Madya Pradeş'teki Kuno Ulusal Parkı'na salıverilmesiyle geçen yıl Hindistan'a geri dönmüştü. Yeni Delhi'nin 320 km güneyinde bulunan bu yaban hayatı koruma alanı, bol miktarda avı ve otlakları için seçilmişti.

Güney Afrika Çevre Bakanlığı yaptığı açıklamada, "12 çitadan oluşan ilk partinin Şubat 2023'te Güney Afrika'dan Hindistan'a uçakla gönderilmesi planlanıyor" diye belirtti. Bu büyük kediler Namibya'dan getirilenlere katılacak.

Bakanlık, "Plan, gelecek 8-10 yıl içinde yılda 12 çitanın daha yerini değiştirmek" diye ekledi.

Güney Afrika'dan çitaları getirmekle görevli Hintli ekibin 13 Ocak'ta ayrılması planlanmıştı ama yetkililerin, gecikmenin nedenini belirtmeden The Independent'a önceden aktardığı üzere ekip yola çıkmadı.

Kuno Ulusal Parkı'nın orman bölge sorumlusu Prakash Verma, "Birden fazla nedenden dolayı, bu ay Kuno'ya daha fazla çita getirmekte bir gecikme yaşıyoruz fakat transferin bu ayın sonunda veya şubatın başında tamamlanmasını umuyoruz" demişti.

4 ay önce Hindistan Başbakanı Narendra Modi tartışmalı yer değiştirme projesi kapsamında, 72. doğum gününü kutlamak için içerisinde Namibya çitaları bulunan kafesleri açıp çitaları Kuno'da etrafı çevrili, korunan ve gözetlenen bir alana salmıştı.

Yaşları ikiyle 5 buçuk arasında değişen yetişkin çitalar, üçü erkek ve 5'i dişi olmak üzere 8 taneydi. Nambiyalı vahşi kediler, Hindistan'ın orta bölgelerindeki Madya Pradeş eyaletindeki yeni evlerine alışmalarını sağlamak için inşa edilen bu dar alanda dolaşırken görülmüştü.

The Independent'a konuşan Verma, artık Hindistan'daki yuvalarında olan çitaların Hindistan'ın havasına ve mevcut farklı av kaynaklarına başarıyla adapte olduğunu söylemişti.

Projeyi izleyen yetkililer, çitanın en sevdiği avlar arasında benekli geyik, sambar geyiği, yaban domuzu, tavus kuşu, tavşan ve Asya antilopu (Nilgai) olduğunu belirtiyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU