2024 Paris Olimpiyatları'nda Rus ve Belaruslu sporculara yeşil ışık

Zelenski katılmamalarını talep etmişti

Fransa'nın başkenti Paris'teki Olimpiyatlar'ın 26 Temmuz-11 Ağustos 2024'te düzenlenmesi planlanıyor (Reuters)

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Rus ve Belaruslu sporcuların "tarafsız" şekilde 2024 Paris Olimpiyatları'na katılabileceğini duyurdu.

IOC kurulunun çarşamba günü düzenlediği toplantının ardından yayımladığı açıklamada, "tüm sporcuların haklarına saygı duyulması ve ayrımcılık yapılmaması" çağrısında bulunuldu.

Sporcuların müsabakaya katılımlarının devletler tarafından belirlenmemesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Rus ve Belaruslu atletlerin belirli şartları yerine getirmeleri halinde müsabakalarda yer alabilecekleri belirtildi.

Buna göre Rus ve Belaruslu atletlerin "kendi devletlerini ve ülkelerindeki herhangi bir kurumu temsil etmeyen tarafsız sporcular" olarak yarışmalara katılabilecekleri ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan IOC, Ukrayna'daki savaşı destekleyen Rus sporcuların, müsabakalara katılmasına izin verilmeyeceğini de bildirdi.

Açıklamanın, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin salı günkü görüşmesinin ardından gelmesi de dikkat çekti.

Zelenski, Macron'la görüşmesinin ardından "Rus sporcuların Paris'teki Olimpiyatlar'a katılmaması gerektiğini özellikle vurguladım" demişti.

Rusya Olimpiyat Komitesi Başkanı Stanislav Pozdniyakov ise karardan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Sağduyunun çağrısına kulak verildi" ifadelerini kullandı.

Pozdniyakov, "Bizim önceliğimiz hâlâ aynı; sporcularımızın haklarını ve çıkarlarını korumak" dedi.
 


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlattığı savaş, uluslararası spor müsabakalarını da etkilemişti.

Belaruslu ve Rus tenisçilerin 29 Ocak'ta sonlanacak Avustralya Açık'ta tarafsız beyaz bayrak altında mücadele etmesine izin verilmişti.

Fakat geçen hafta Ukraynalı tenisçi Kateryna Baindl ve Rus tenisçi Kamilla Rakhimova arasındaki maçta, Rus taraftarların saha kenarında bayrak açması tartışma yaratmıştı. Bunun üzerine Belarus ve Rusya bayraklarına yasak getirilmişti.

Rus ve Belaruslu sporcular geçen yıl Wimbledon'dansa men edilmişti.



Independent Türkçe, AFP, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU