İYİ Partili Usta: Başörtüsü meselesinin çözülmesinden özellikle AK Parti korkmuştur

Erhan Usta "‘Dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafeti…’ dediğiniz andan itibaren; dini inanç sebebiyle tercih ettiği kıyafet serbest, ama diğer kıyafetlerin yasaklanması gibi bir durumla karşı karşıya kalabiliriz" dedi

Fotpğraf: AA

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta bugün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında; AK Parti ve MHP’nin anayasa değişikliği teklifi ile açıklama yaptı.

İYİ Parti ve CHP’nin değişiklik önergesinin reddedilmesini değerlendiren ve "Görüşlerimizi dün komisyonda açıkladık. Ancak orada çok fazla görsel medya imkanı olmadığı için bu konuya ilişkin değerlendirmelerimizi, görüşlerimizi; hem de Cumhur İttifakı’nın tutumunu açık ve net bir şekilde ortaya koymak için bu basın toplantısını yapma ihtiyacı hissettik" diyen Usta, şunları söyledi:

Başörtüsü meselesinin siyasetin malzemesi olmasını istemiyoruz. Kadınların kıyafeti konusu, siyaseten istismar edilmemesi gereken bir konudur. Ancak bu konu ilk gündeme geldiğinde, Sayın Kılıçdaroğlu’nun kanun teklifini gündeme getirdiğinde, Erdoğan’ın verdiği ilk tepki; bunu ‘gollük pas’ olarak değerlendirmiştir. Biz, hiçbir şekilde bu meseleyi gollük pas olarak görmüyoruz. Siyasi malzeme yapılmasından da son derece rahatsız olduğumuzu ifade etmek istiyoruz.

"20 yıllık iktidarınızda niye bu başörtüsü meselesini anayasal güvence altına almadınız?"

Başörtüsü meselesinin "kapanmış bir yara" olduğunu kaydeden Usta, "Evet, toplumda ciddi sıkıntılara yol açmış zamanında. Ancak toplum, burada bir konsensüse varmış. Artık toplumsal olarak da bu meselenin kapanmış olduğunu düşünüyorduk. Mesele, bir şekilde gündeme geldi. Bu aşamadan sonra, aslında şu anda; AK Partililere sorsanız, bu mesele çözüldü mü dediğinizde, ‘Çözüldü’ diyorlar. Hatta bu konuyu biz çözdük diye ifade ediyorlar. Ancak bir yandan da bununla ilgili olarak, bir anayasa değişikliğini gündemde tutmaya çalışıyorlar. O zaman, kendilerine şu soruyu sormamız, meşru ve makul oluyor. 20 yıllık iktidarsınız. 2010’da anayasa değişikliği yaptınız. 2017’de yine kapsamlı bir anayasa değişikliği yapıldı. Türkiye’de sistem değişikliğine gidildi. O zaman niye bu başörtüsü meselesini anayasal güvence altına almadınız? Niye o zaman bu değişiklikleri anayasaya koymadınız?" diye sordu.

1070056-1918813623.jpg
Erhan Usta: Başörtüsü meselesini dini inanca bağlarsak, bundan en fazla dindar, başını örten insanlar zarar görür Fotoğraf: AA

"Birisi, ‘siz başınızı siyasi simge olarak örtüyorsunuz’ dese başörtüsünün yasaklanması gibi bir durum ile karşılaşabiliriz"

Usta şöyle devam etti:

Gelelim AK Parti’nin teklifine… Bizim buradaki değişiklik teklifimiz şu: ‘Başını örtmesi ya da örtmemesi dahil olmak üzere, tercih ettiği kıyafetinden dolayı kimse kamusal haklardan mahrum kalmasın’ istiyoruz. Şimdi burada; sanki İYİ Parti bu dini inanç meselesine takılmış gibi gösteriyorlar veya dini inanç cümlesinin orada geçmesinden rahatsız olduğumuzu ifade ediyorlar. Bu eksik ve yanlış bir bilgilendirmedir. Başörtüsü meselesini dini inanca bağlarsak, bundan en fazla dindar, başını örten insanlar zarar görür.

Bir tane kadın, başını örtmüş olacak. Birisi ona soracak, ‘Siz dini inancınız gereği mi örtüyorsunuz, başka bir nedenle mi örtüyorsunuz?’ Böyle bir vesayet oluşturmanın nasıl bir mantığı olabilir. Başını örtüyorsa örtüyordur. Bunun sorgulanmasını istemiyoruz. Biz aslında bu anlamda, işin birinci kısmı ile ilgili olarak; başını örten insanların, din ve vicdan hürriyetinin ve başını örtme hürriyetinin tam bir teminat altına alınsın istiyoruz. Birisi, ‘siz başınızı siyasi simge olarak örtüyorsunuz’ demiş olsa o zaman başörtüsünün yasaklanması gibi bir durum ile karşılaşabiliriz. Niye böyle bir sorgulanma olsun? AK Parti’nin getirdiği teklif, başını örten insanları veya dindar insanları bu anlamda korumuyor. Başını örtmeyenleri de korumuyor. 

"Dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafeti…" denildiği andan itibaren dini inanç sebebiyle tercih ettiği kıyafet serbest, ama diğer kıyafetlerin yasaklanması gibi bir durumla karşı karşıya kalabilineceğini vurgulayan Usta "Biz istiyoruz ki başını örten de örtmeyen de bu toplumda bu hakka sahip olsun ve bu konuda kimse sorgulanmasın istiyoruz" dedi.

Usta şunları kaydetti:

Biz bu konuyu İYİ Parti ve CHP olarak, birlikte götürdük. Zaten bu 360’ın altında kalacak ve bu değişiklik, gerçekleşmeyecek. Bu değişikliğin mükemmel bir şekilde hem başını örtenlerin hem de başı açık olanlara teminat sağlayacak, onların din ve vicdan hürriyetini teminat altına alacak şekilde geçirilmesi fırsatını ellerinin tersiyle ittiler. Bu meselenin çözülmesinden özellikle AK Parti korkmuştur.

 

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU