Buldan: 6'lı Masa adayını çeksin, bizim adayımıza oy versinler

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Biz kendi adayımızla Cumhurbaşkanlığı seçiminde çok büyük bir yarış içine gireceğiz, bunu çok açık ve net söylüyorum" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan yaklaşan seçimler ve "ortak aday" tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adaylarıyla gireceklerinin altını çizen Buldan "Bizim 6’lı Masa lehine adayımızı çekmemiz gerektiği düşünülüyor da 6’lı Masa'nın çekmesi neden düşünülmüyor?" diye konuştu.

Bianet'ten Ruken Tuncel'in sorularını yanıtlayan Buldan'ın açıklamaları özetle şöyle:

Kendi adayınızı çıkaracağınızı duyurmanızın hemen ardından Emek ve Özgürlük İttifakı içinde yer alan EMEP ve TİP bir açıklama yaptı ve ortak aday çıkarmaktan yana olduklarını belirttiler. Emek ve Özgürlük İttifakı aday çıkarma konusunda mutabık değil mi?

Öyle düşünüyor olabilirler fakat HDP bir çatı partisi ve bileşenlerimiz var. Biz HDP olarak kendi adayımızla çıkmayı daha uygun gördüğümüzü düşünüyoruz. Bu ayın 24’ünde ittifak partileriyle bir toplantımız olacak ve bu konu netleşecek. Bu konuyla ilgili EMEP ve TİP'in yaptığı açıklamaları elbette saygıyla karşılıyoruz, sonuçta herkes kendi siyasetini yapıyor, biz de kendi siyasetimizi yapıyoruz ancak ortak bir noktada buluşacağımızı düşünüyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu konuda büyük bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz, temaslarımız devam ediyor. Mutlaka bir ortak noktada buluşacağız. Ayrı bir yerden bakmak siyasetin gereği olabilir ama elbette ittifak partilerinin ortaklaşacağı bir sonuç olacaktır. 24’ünde yapacağımız toplantının ardından açıklamamızı yapacağız.

15 Ocak'ta Kartal Meydanı'nda Emek ve Özgürlük İttifakı olarak ilk mitinginizi yaptınız. TİP mitingde konuşma yapmadı, basında da çok çeşitli iddialar yer aldı. Siz az önce sorun olmadığını belirttiniz fakat tekrar sormak istiyorum; İttifakın ortaklaşamadığı noktalar var mı?

TİP'in o gün konuşmamasının gerekçelerini çok bilmiyorum, Sayın Erkan Baş bir anda konuşmayacağını ifade etti. Az önce de söylediğim gibi ayın 24'ünde yapacağımız toplantıda bu konuyu değerlendireceğiz, ama şu an ittifak içinde herhangi bir görüş ayrılığı veya farklı bir anlayış yok.

Görkemli bir miting yaptık, önümüzdeki dönemlerde de ittifak olarak mitinglerimiz devam edecek. Bu bir seçim ittifakı değil, bir mücadele ittifakı, böyle bir ittifaktan söz ediyoruz. Bir görüş ayrılığının olmadığını da çok rahatlıkla söyleyebilirim.

Geçen günlerde Grup Başkanvekili Saruhan Oluç katıldığı televizyon programında 6’lı Masa’yı eleştirmiş ve “Bir düğün yapılıyor, davetiye gönderiliyor ama bize düğüne gelmeyin, takınızı da gönderin fakat zarfın üstüne isminizi yazmayın, diyorlar” demişti. Yine Garo Paylan katıldığı bir yayında “Bizimle daha güç elinizde değilken yan yana gelmeye çekiniyoruz, gücü elinize geçirdiğinizde size nasıl güveneceğiz” dedi. 6’lı Masa, HDP’den ne bekliyor?

6’lı Masa bizden ‘yanımızda görünmeyin, biz sizinle ortak fotoğraf vermeyelim, ama bu iktidarı değiştirmek için koşulsuz şartsız, bizim belirleyeceğimiz adaya oy verin’ beklentisi içinde. Ancak bu şu an itibariyle mümkün olmayan bir şey.

Biz kendi adayımızla Cumhurbaşkanlığı seçiminde çok büyük bir yarış içine gireceğiz, bunu çok açık ve net söylüyorum. Belki 6’lı Masa’nın adayı bizim adayımızı destekleme kararı alacak.

Türkiye toplumuna güven vermeyen, Türkiye toplumuna kararlılık ifade etmeyen, bütün sorunların çözümüne güvence vermeyen ve belli bir kesimi dışlayan adayın kazanma şansının olmayacağını düşünüyoruz.

Bizim adayımız Türkiye toplumunu kapsayan, tüm krizlerin, sorunların çözümüne çare bulacak olan ve bu konuda güvence verecek olan Türkiye halklarının kabul edebileceği, gerçekten çok samimi ve vicdanının sesini dinleyerek oy verebileceği bir insan olacak.

Bizim 6’lı Masa lehine adayımızı çekmemiz gerektiği düşünülüyor da 6’lı Masa'nın çekmesi neden düşünülmüyor? 6’lı Masa adayını çeksin, bizim adayımıza oy versinler. Bu kadar net konuşuyoruz. Çıkaracağımız aday 6’lı Masa’nın adayında çok daha kapsayıcı, çok daha güven verici ve Türkiye toplumunun vicdanına seslenecek birisi olacak. Bizim adayımız ikinci turda da yarışabilir.

Yani isim belli...

Şu an değil, bir hafta 10 gün içinde belli olacak. Elbette elimizde isimler var, isimler üzerinden konuşuyoruz görüşmeler yapıyoruz ama henüz netleşen bir isim yok. Fakat belirlemeye çalıştığımız her isim çok kıymetli, az önce saydığım tüm özelliklere sahip isimler.

Adaylar arasında kadınlar da yer alıyor mu?

Elbette kadınlar da erkeler de var kısa zamanda adayımızı açıklayacağız, muhtemelen şubat başında açıklayacağız.

Adayınızın kriterlerini belirttiniz, anladığım kadarıyla adaylık için şu andan itibaren bir ortaklaşma ya da görüşmeniz olmayacak.

Kendi adayımız olacak ve kendi adayımız için bir seferberlik ruhuyla yoğun bir çalışma başlatacağız. Cumhur İttifakı'nın adayı belli, ama Millet İttifakı'nın da adayı kim olursa olsun bizim açımızdan önemli olan bizim kendi adayımız. Kendi adayımızın kazanması ve ikinci tura kalabilmesi için büyük çalışma içinde olacağız. Bu konuda bir geri adım yok.

Aday çıkarma konusunda kararlı olduğunuzu belirttiniz ancak Ahmet Türk önceki gün verdiği bir röportajda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığına sıcak bakılabileceğini belirtti. Daha önce de Kemal Kılıçdaroğlu üzerinden benzer açıklamalar yapılmıştı. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Kemal Kılıçdaroğlu aday gösterildiği takdirde destekleme durumu var mı?

Biz kendi adayımızı çıkarıyorken böyle bir kararı neden verelim. Başından beri 6'lı Masa'nın adaylarının isimleri üzerinden bir tartışma yürütmedik. Kriterler ve durduğumuz nokta ve deklarasyonumuz ortadayken başka bir partinin çıkaracağı aday üzerinden değerlendirme yapmayı asla doğru bulmuyoruz.

Biz bir siyasi parti olarak kendi adayımızı çıkarıyoruz ve şu an konuşacağımız tek şey HDP'nin kendi adayının nasıl kazanacağıdır. Türkiye toplumunun HDP'nin adayı etrafında kenetlenmesini sağlayacak formülleri bulmaktır. Bunun dışında diğer partilerin çıkaracakları adayların bizim açımızdan değerlendirilmesi gibi bir durum söz konusu değil.

Peki sizin 6’lı Masa’dan beklentileriniz nedir? Mesela görüşmelerinizde Kürt sorunu üzerinden somut politikalar ortaya koyan bir parti var mı?

Biz sadece Kürt sorunu üzerinden gitmiyoruz. 27 Eylül 2021’de bir deklarasyon yayınladık, tüm muhalif kesimlere, demokrasi güçlerine çağrı yaptık. 11 maddelik bir deklarasyondu ve sadece Kürt meselesini kapsamıyordu.

Adalet, kadın, ekoloji ve daha birçok meseleyi kapsıyordu ve bu sorunların çözümüne dair çok kapsayıcı ve hiçkimsenin itiraz edemeyeceği bir deklarasyondu. Ve şöyle bir çağrı yaptık: Bu deklarasyon üzerinden görüşmeye tartışmaya açığız ve bu değişmez bir deklarasyon da değil, bunu değiştirebilir, üzerinde oynayabiliriz.

Fakat şu güne kadar bu deklarasyon üzerinden, buna 6’lı Masa’da dahil olmak üzere bizimle görüşmeye geçen olmadı. Sadece Kürt meselesi değil, bütün meselelere dair görüşümüz anlayışımız ve çözümümüz yer alıyor ancak böyle bir temas olmadı. Dolayısıyla biz hâlâ aynı noktadayız.

Kamuoyunda oldukça tartışılan bir diğer konu da HDP’nin aday çıkarması durumunda seçimin ikinci tura kalması ve HDP’nin burada alacağı pozisyon. Seçim ikinci tura kalırsa HDP’nin tutumu ne olacak?

Şu an birinci tura yoğunlaşıyoruz, ikinci tura kalacağı zaman veya öyle bir aşamaya geldiğimizde kurullarımızla yeniden bir karar vereceğiz. Ama şu an tek hedefimiz kendi adayımızın birinci turda kazanması yönünde.

6’lı Masa’nın adayının bizim adayımız lehine çekilmesi durumunda adayımızın birinci turda kazanma şansının çok yüksek olduğunu söylemek isterim.

 

Söyleşinin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz

 

Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU