Erdoğan seçim için 14 Mayıs'ı işaret etti, muhalefetten tepki geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından muhalefet kanadının temsilcilerinden tepki geldi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Haziran 2023’te yapılması planlanan ancak bir süredir iktidar cephesinin “erkene çekilmesi”ni konuştuğu seçim tarihi hakkında konuştu.

Partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, “Milletimiz 73 yıl sonra bir kez daha aynı gün, Altılı Masa diyerek karşımıza çıkan bu darbe şakşakçılarına, bu kifayetsiz muhterislere ‘Yeter’ diyecektir” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan bu ifadelerle Demokrat Parti’nin iktidara geldiği 14 Mayıs 1950’yi işaret etti.

CHP, bu tarihte 27 yıllık süren iktidarını Demokrat Parti’ye devretmişti.

Erdoğan’ın 14 Mayıs’ı işaret etmesine ilk yorum muhalefet partilerinin oluşturduğu 6’lı Masa’da bulunan Demokrat Parti’nin genel başkanı Gültekin Uysal’dan geldi.

Uysal, Twitter hesabından paylaştığı mesajda “Erdoğan, 14 Mayıs’ı işaret etmiş; Biz Demokrat Parti olarak buradayız, aynı yerdeyiz, bekleriz!!! Yerli ve milli Şef’e karşı #YeterSözMilletindir diyeceğimiz bir gün olacaktır!” diye yazdı.

TİP'li Kadıgil:  Seçim yasasında yapılan değişiklikler 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkta uygulanamaz

Öte yandan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Sera Kadıgil "Seçim yasasında yapılan değişiklikler 14 Mayıs’ta kurulacak sandıkta uygulanamaz" dedi.

Kadıgil şunları kaydetti:

Defalarca söyledik yine söyleyelim; YSK 'mühürsüz oyları geçerli saymak' tadında bir görev suçu işlemedikçe, seçim yasasında 6 Nisan 2022'de yapılan değişiklikler 14 Mayıs'ta kurulacak sandıkta uygulanamaz." Seçim 1 gün değil, 60 günlük bir süreçtir!

Bir Anayasal uyarı daha yapalım,

14 Mayıs olağan seçim takvimi içinde olduğundan, daha önce 2 kez seçilen Tayyip Erdoğan kendi kendine(!) alacağı bir seçim kararıyla 3.kez CUMHURBAŞKANI ADAYI OLAMAZ.

“Ama sistem değişti” yanıtı hukuki bir yorum değil, siyasi bir kıvırmadır.

Erkan Baş: Erdoğan aday olamaz

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki seçidme aday olamaycağını ifade etti.

Baş, "Bir kimse en fazla 2 defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanı ikinci dönemde eğer kararı meclis alırsa bir kez daha aday olabilir. Maddeler çok açık. Erdoğan aday olamaz" diye konuştu.

CHP'li Özkoç: Kendin için bir seçim tarihi belirledin

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da TBMM'de düzenlediği basın toplantısında "Seçim tarihini belirlemişsin, hayırlı olsun. Demişsin ki Mayıs'ın 14'ü... Bir kere daha sözünün arkasında duramadın. 'Seçim haziranda olacak, zamanında olacak' demiştin, o sözünü dahi tutamadın" dedi.

Özkoç, şöyle devam etti: 

Biz sana dedik ki '6 Nisan'dan önce seçim olursa bu millet içindir, 6 Nisan'dan sonraki seçim saray ve senin koltuğun içindir.' Sen milleti düşünmediğin için, kendin için bir seçim tarihi belirledin."

Ve biz millet olarak buna uymak zorundayız ama bu millet son kez senin aldığın bu karara uymak zorunda kalacak. Umut ediyorum ki ortak akılla hareket eden parlamenter sistemde güçler ayrılığında tekrar itibarlı Türkiye Cumhuriyetinoktasına gelir.

HDP'li Beştaş: İktidarın tek gündemi seçim manevraları, seçim yatırımları

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından seçim tarihinin bugün açıklandığını, yarın ise Anayasa Komisyonu'nda başörtüsüne yönelik düzenlemenin görüşüleceğini dile getirdi.

Beştaş, "Herhalde Türkiye tarihinde böyle bir durum yoktur. Seçimlere bu kadar kısa süre kala Anayasa değişikliği teklifinin ne amaçladığını sanırım çokça tartışmaya gerek yok" dedi.

İktidarın tek gündeminin "seçim manevraları, seçim yatırımları" olduğunu iddia eden Beştaş, başörtüsüne yönelik düzenlemenin de bunlardan biri olduğunu ileri sürdü.

Başörtüsü meselesinin bir seçim kampanyasına dönüştürüldüğünü savunan Beştaş, "Toplumu kutuplaştırma, kendi desteklerini artırma kampanyasından başka hiçbir şey değil" diye konuştu.

Akşener: Mayıslar bizimdir

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Twitter hesabından tek cümlelik bir değerlendirmede bulundu.

Akşener,"Mayıslar bizimdir!" dedi.

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU