Filistin'deki siber suçlar nedeniyle şantaj ve intihar girişimleri arttı

2018’de Batı Şeria’da biri şantaj kaynaklı olmak üzere 25 intihar vakası yaşandı

Batı Şeria’da siber suçlarla mücadelenin önündeki engellerin başında İsrailli telekomünikasyon şirketlerinin yaygın olması var / Fotoğraf: FotoEvidence

Filistin'de Batı Şeria’nın Ramallah kentinde yaşayan M.S, sabaha kadar konuştuğu kişiye gönderdiği fotoğrafların ve videoların kabusu olacağını bilmiyordu.

Independent Arabia’ya konuşan M.S, kendisiyle arkadaşlık kurduğu kişi ve sonrasında gelişen olaylar hakkında şunları söyledi: 

Aylarca süren sohbetler ve cinsel içerikli videolar sonra benimle irtibatını aniden kesti. İki hafta sonra bana tehdit mesajları göndermeye başladı. Ölümümün babamın ve kardeşimin elinden olacağı büyük bir rezalet çıkacaktı.

Hiç düşünmeden intihar etmek için 17 hap aldım. Ancak ailemin olayı hemen fark ederek beni hastaneye götürmesi üzerine hiç hak etmediğimi düşündüğüm halde yaşama geri döndüm.

Üç hafta süren tedavimin ardından aileme her şeyi anlatarak şantaj yapan kişinin tutuklanması için siber suçlarla mücadele birimine gitmeye karar verdim.


Verilerle intiharlar

Filistin Polisi Araştırma ve Planlama Dairesi tarafından yayınlanan istatistiklere göre 2019 yılında 17 intihar vakası oldu ve bunların 4’ü 18 yaşının altındaydı.

2018’de Batı Şeria’da görülen 25 intihar vakıasından biri şantaj nedeniyle gerçekleşti.

“Independent Arabia’nın Filistin Aileyi Koruma ve Çocuk Polisi’nden edindiği bilgilere göre ölümle sonuçlananlar arasında, hap alma ve kendini yaralama gibi yöntemlerle hayatını sonlandırma kadınlarda daha fazla görülüyor.

İstatistikler, geçen yıl 61’i erkek, 157’si kadın olmak üzere 218 kişinin intihara teşebbüs ettiğini gösterdi.

Kurbanlar

M.S’nin hikayesi siber suçlarla mücadele bürosuna gelen binlerce hikayeden biri. Birçok kadın ve erkek siber suçların mağduru durumunda. Şantajlar, konuşmalar sırasında çekilen videolar ve kayt edilen konuşmalarla yapılıyor.

Siber suçlarla mücadele birimi internet kullanımının artmasıyla siber suçlarının artması arasında doğru orantı olduğunu bildirdi. İstatistiklere göre bu suçlarda bariz bir artış söz konusu. 2017 yılında söz konusu suçla ilgili vaka sayısı 2 bin iken bu sayı 2018 yılında yüzde 26,6 oranında artarak 2 bin 500’e yükseldi.

Dikkat çekici detay ise yapılan şikayetlerde erkek sayısının daha fazla olması. Yaşları 18 ila 25 yaş arasında değişen bin 38 kadına karşılık şikayette bulunan erkeklerin sayısı bin 500.

Değiştirilen siber suçlar kanunu

Filistin Polis Sözcüsü Lui Arzikat, Independent Arabia’ya yaptığı açıklamada Filistin’de siber suç oranlarının, özellikle de şantajın arttığını aktardı. Sözcü, geçen yıl haraç ve tehdit kapsamında 2 bin 500 suç kaydedildiğini açıkladı. Sözcü açıklamasına şöyle devam eti:

Siber suçları düzenleyen 2018 sayılı Kanun'un yayımlanmasından sonra ve özellikle gasp ve sosyal medyada bu tür suçları işleyen kimliği belirsiz kişileri takip etmekte uzmanlaşmış teknik bir bölümümüz var.

Kamu hizmetleriyle ilgili olmadığı sürece bu tip suçların cezası üç yıl, eğer kamu hizmetleriyle ilgiliyse daha fazla bir hapis cezası veriliyor.

Şantaj cezası da dört aydan üç yıla kadar değişiyor. Çünkü Filistin toplumu bunu onuruna yönelik bir ihlal olarak düşünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

DAHA FAZLA HABER OKU