"İlk defa" açık havadaki karbondioksit yakalanarak yeraltında depolandı

Climeworks müşterisi, "Bu, doğrudan hava yakalamanın gelişiminde önemli bir dönüm noktası" dedi

(Climeworks)

Sektörde bir ilke imza atan bir iklim girişimi, açık havadaki karbondioksiti (CO2) yakalayıp yeraltında depoladığını iddia ediyor.

Climeworks AG, insan kaynaklı iklim değişikliğini azaltmak amacıyla atmosferden havayı çekmek, filtrelemek ve gömmek için doğrudan hava yakalama teknolojisini kullanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsviçre merkezli girişim, salımları dengelemek için Microsoft gibi büyük karbon salımı yapan şirketlere karbon kredisi satıyor.

Climeworks'ün CEO'su Christoph Gebald perşembe günü Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, ilk kez bir şirketin üçüncü taraflarca doğrulanmış bir süreç kullanarak açık havadan önemli ölçekte CO2 yakaladığını ve depoladığını söyledi.

Climeworks müşterisi Shopify'ın sürdürülebilirlik müdürü Stacy Kauk, "Bu, doğrudan hava yakalamanın gelişiminde önemli bir dönüm noktası" dedi.

Bu sadece bilimkurgu değil. Bu gerçek.

Climeworks, muazzam miktarlarda CO2'yi hapseden bir filtre aracılığıyla ortam havasını emmek için süpürge benzeri dev cihazlar kullanıyor. Bu filtre daha sonra 100 santigrat dereceye kadar ısıtılıyor ve ardından suyla karıştırılarak yeraltında bin yıl boyunca atmosferden uzak tutulmak üzere tasarlanmış taş depolara pompalanıyor.

Firmanın İsviçre ve İzlanda'da her yıl yaklaşık 4 bin metrik ton CO2'yi ayrıştırabilen ticari karbon yakalama tesisleri bulunuyor.

Karbon yakalama teknolojileri, bunları kurmak için gereken çok büyük miktarda enerji ve kaynak nedeniyle eleştirilse de Climeworks, makinelerinin muazzam ölçekte karbon ayrıştırma için sayılı çözümlerden birini sunduğunu iddia ediyor.

Bilim insanları da bu teknolojinin, 2050'ye gelindiğinde küresel net salımları sıfırın altında tutmanın hayati bir parçası olacağı uyarısında bulunuyor.

Edinburgh Üniversitesi'nden Profesör Stuart Haszeldine, 2021'de bu tür teknolojilerin maliyetli bir oyalama olduğunu iddia eden çevreci örgütlerin eleştirilerine yanıt olarak, "Karbon yakalama ve depolama; çelik endüstrimizin, çimento üretimimizin ve diğer birçok işlemin atmosfere yüksek oranlarda salım yapmayı sürdürmesini önlemek için kısa vadede sahip olduğumuz tek etkili yol olacak" demişti.

Küresel sıcaklık [artışlarını] 2 santigrat derecenin altında tutmaya yönelik en ufak bir umudumuz varsa, karbondioksiti yakalamak ve depolamak için can havliyle yollar geliştirmemiz gerekiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU