Erkekler eşcinsel zannedilmekten çekindiği için daha az geri dönüşüm yapıyor

Bilim insanları çevreyi korumak için alınan önlemlerin genellikle “kadınsı” eylemler olarak görüldüğünü söylüyor

Araştırma sonuçları, "erkekliğin" çevreye zararlı olduğunu gösteriyor (Pinterest) 

Bazı erkeklerin eşcinsel zannedilmekten endişelendiği için geri dönüşüm yapmaktan veya yeniden kullanılabilir bez çanta almaktan kaçındığı ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları gezegeni korumanın, kadınların geleneksel koruyucu, kollayıcı olma rolüyle örtüştürüldüğü için sıklıkla “kadınsı” bir eylem olarak gözüktüğünü öne sürdü.

Sex Roles adlı bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre, bu algı erkekleri nihayetinde çevreyi korumaya yardım edebilecek, tekrar kullanılabilir termos bardak tercih etmek ya da klimayı kapatmak gibi eylemlerden alıkoyuyor olabilir.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi’nden psikoloji profesörü Janet K. Swim şunları söyledi:

Bizler çevre yanlısı çeşitli davranışlara dahil olurken derine gizlenmiş, cinsiyete bağlı sonuçlar söz konusu olabilir. Kişiler başkalarında oluşacağını düşündükleri cinsiyetçi izlenimlerle baş etmek için (kendileri) belirli davranışlardan kaçınıyor olabilirler. Ya da cinsiyetleriyle eşleşmeyen davranışlar seçtiklerinden dışlanıyor olabilirler.

960 katılımcıyı kapsayan üç çalışmada araştırmacılar, kadınların ve erkeklerin “kadınsı” ve “erkeksi” davranışlarda bulunmayı nasıl algıladıklarını araştırdı. İlk iki çalışma boyunca katılımcılar genellikle bir erkek ya da kadının gün boyunca gerçekleştirdiği çevre yanlısı davranışları içeren kurmaca kısa yazılar okudu.

Ardından katılımcılar kişinin “erkeksi” ya da “kadınsı” özelliklere sahip olup olmadığını 10 puan üzerinden değerlendirdiler ve kurmaca karakterlerin cinsel yönelimini tahmin ettiler. Sonuçlar bireylerin cinsiyetleriyle uyuştuğu düşünülen eylemler gerçekleştirdiklerinde, cinsiyetleriyle uyuşmayan davranışlar göstermelerine göre daha heteroseksüel bulunduklarını gösteriyor.

Bu sonuç katılımcıların geleneksel cinsiyet rollerinin bir kişinin cinsel yaşamına dair ipuçları verdiğine inandıklarını açığa çıkarıyor.

 

 

Profesör Swim durumu şöyle açıkladı:

Çevreciliği kadınsı bulma eğilimlerini yansıtan biçimde, tüm katılımcılar gerçekleştirilen davranışlardan bağımsız olarak erkeksiden daha fazla kadınsı olarak puanladılar. Eğer heteroseksüel gözükmek birisi için önemliyse, bu birey başkalarının kendini nasıl görebileceği sezgisiyle, cinsiyetini onaylamayan çevre yanlısı davranışlar yerine cinsiyetini onaylayan davranışları önceleyebilir.

Üçüncü çalışmada araştırmacılar, odadaki başka kişilerden çevreci davranış tercihlerine bağlı olarak uzak durup durmadıklarını incelediler. Erkeklerin “erkeksi” davranışlar gösteren kadınlarla aralarına mesafeye koymaya daha yatkın olduğunu buldular.

Profesör Swim şunları söyledi:

Cinsiyet rolleriyle uyuşmayan davranışlarda bulundukları için sadece kadınlar dışlanmaya maruz kalıyor olsalardı, bu bizi şaşırtırdı. Bunun neden gerçekleştiğini söyleyemiyoruz ancak bu sosyal bir sonuç. Kadınlar bu olumsuz geri dönüşü deneyimliyor ve nedenini bilmiyor olabilir.

Bilim insanları kanun yapıcıların ve aktivistlerin çevreci davranışları teşvik etmeye çalışırken, cinsiyet rollerini olası bir engel olarak göz önünde bulundurmayı isteyebileceklerini düşünüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU