Facebook "toplama işlemi yapamayan" Biden'ı koruyor!

Fraser Nelson, Batı'da 'basın özgürlüğü değerlerini aşındırma tehlikesi' olarak nitelendirdiği durumun ciddiyeti konusunda da uyardı

Görsel: The Spectator

Bugün halka açık etkinliklerle ilgili bilgileri nereden alıyorsunuz?

Haber kaynağınız nedir? Neler olup bittiğini öğrenmek için hangi platformları takip ediyorsunuz?

Yoksa Iraklıların kendi lehçelerinde söyledikleri gibi 'şaku maku' (ne var ne yok) mu?

Söylemesi ilginç olan şey, Facebook, Twitter, TikTok, YouTube ve diğer dijital platformlarda, dünyadan haberleri ve insanların büyüklü küçüklü kavgalarını takip ettiğimizdir.

Peki, bu dijital platformlar gazetecilik hikayeleri, röportajlar, araştırmalar, haberler, kitap incelemeleri, film eleştirileri ve son olarak derinlik ve ustalık isteyen makaleler gibi haberleri ve materyalleri nereden alıyorlar?

Başka bir deyişle, bir sabah sıradan basın kaynaklarından yani gazete, dergi, televizyon ve radyolardan getirilen tüm metinler, hikayeler, görseller ve en önemlisi fikirler Facebook ve Twitter gibi platformlardan ve onların kardeşlerinden 'buharlaşıp' uçsa ne olur?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İkilem şu ki, dijital canavarlar, klasik medya platformlarına bağımlı olduklarını bilerek, neyin yayımlanmaya ve neyin engellenmeye hak kazandığına dair kendi gündemlerini dayatıyorlar.

Facebook'un yakın zamanda karşı karşıya kaldığı bu çarpıcı örneği ele alalım:

Facebook, İngiliz dergisi The Spectator'ın son sayısının kapağını, ABD Başkanı Joe Biden'ın hicivli karikatürü nedeniyle yayımlamayı reddetti.

Söz konusu karikatür Facebook'tan yayımlansaydı onu bu yazımda yayımlardım.
 

The Spectator.jpg
The Spectator dergisinin, Joe Biden'ın hicivli karikatürünün yer aldığı son kapağı

 

İngiliz dergisinin kapağındaki karikatür, parmaklarını saymaktan kafası karışan ABD Başkanı Joe Biden'ın sayıları nasıl toplayacağını bilmediğini ima eden gerçekten güldürücü bir hiciv çizimi.

Biden'ın yaşadığı şaşkınlık, unutkanlık ve kafa karışıklığı olayları herkes tarafından bilindiği için aslında dergi adama iftira atmadı.

Demek istediğim, bu, Başkan Biden'ın çevresinden sadece birkaç kişinin bildiği bir sır değil!

İngiliz dergisinin editörü Fraser Nelson, kararı 'felaket' olarak nitelendirdi.

Gazeteci, Batı'da 'basın özgürlüğü değerlerini aşındırma tehlikesi' olarak nitelendirdiği durumun ciddiyeti konusunda da uyardı.

Dergi, geçen cumartesi günü olayla ilgili yayımladığı açıklamada, karikatürün sadece hoş bir şaka olduğunu ve kaba bir şaka olarak tasarlanmadığını belirtti.

Dergiden yapılan açıklamada, Facebook'un yayını engelleme kararının, özellikle platformun İngiltere'nin bir numaralı haber kaynağı olması nedeniyle medya için bir tehdit oluşturduğu belirtildi.

Bu, kardeşleriyle birlikte liberalizmin değerlerini en yüksek haliyle savunduğunu, özgürlüğe destek verdiğini ve diktatörlüğe karşı savaştığını iddia eden bu platformun yöneticileri için skandal bir teşhirdir.

El Kaide veya Taliban yayınlarından değil de bir İngiliz dergisinden hicivli bir çizimini yasaklayarak eylemini nasıl haklı çıkarabilir?

Cinayete veya ırkçılığa tahrik içermeyen bu çizim, 'Medresetü'l Müşağibin' oyununun kahramanı merhum Yunus Şelbi örneğinde olduğu gibi 'toplama işlemi yapamayan' dünyanın en önemli başkanıyla alay konusu içeriyor.

Bu, Facebook'un Mütevelli Heyeti tarafından Danışma Kurulu'na seçilen Tevekkül Karman'ın meslektaşlarının kullanımına ayrılmış bir liberalizm ve özgürlüktür.

Dünyanın geri kalanına gelince, onlar sadece konuşması uygun olan şeylere yönlendirilmesi gereken küçük çocuklardır.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU