Trump'ın Instagram ve Facebook'a dönmesi hakkındaki kararı kimin vereceği belli oldu

"Ben sorumluyum ve süreci ben yürütüyorum"

Trump'a getirilen sosyal medya yasakları, ABD'de ifade özgürlüğü tartışmalarına neden olmuştu (AFP)

Facebook'un çatı şirketi Meta'nın küresel ilişkilerden sorumlu başkanı Nick Clegg, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya hesaplarının yeniden aktif hale getirilmesine dair kararı kendisinin vereceğini söyledi.

Haber sitesi Semafor'un perşembe günü Washington'da düzenlediği etkinlikte konuşan Clegg, 2023'te Trump'ın Facebook ve Instagram hesaplarının tekrar açılmasını değerlendirdiklerini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Clegg, "Ben sorumluyum ve süreci ben yürütüyorum. Bu kaprisle verilecek bir karar değil. Trump'ın yeniden platforma dönmesi kararının gerçek dünyadaki etkilerini ölçerek ilerleyeceğiz" dedi.

Son kararın kendisinde olduğunu söyleyen Clegg, değerlendirme sürecinde CEO Mark Zuckerberg'den, Facebook yönetim kurulundan ve şirket dışındaki uzmanlardan fikir alacağını da belirtti.

2010-2015'te Muhafazakar Parti üyesi eski Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'ın yardımcılığını da yapan Clegg, açıklamasında şunları söyledi:

Kamusal alanı etkileyebilecek kararlar almak gibi önemli bir yetkiniz varsa, bir özel şirket olarak çok dikkatli davranmalısınız. Amerikan demokrasisi bizim değil sizin demokrasiniz.

Öte yandan Clegg, Facebook ve Instagram'a dönüp kurallara karşı gelen paylaşımlar yapması halinde Trump'ın yeniden uzaklaştırılabileceğini ifade etti.

Trump'ın Twitter ve Facebook gibi platformlardaki hesapları, 6 Ocak 2021'deki ABD Kongre baskınında şiddet olaylarını körüklediği gerekçesiyle kapatılmıştı.

Twitter, Trump'ın hesabının kalıcı olarak kapatılmasına karar vermiş, Facebook ise hesabın iki yıl süreyle askıya alındığını ve yapılacak değerlendirmeye göre hareket edileceğini açıklamıştı.

Facebook'un inceleme kurulu, Mayıs 2021'de geçici kapatma kararının devamında uzlaşmıştı. Son karar yetkisiyse Meta'ya devredilmişti.

Clegg, Trump'ın Meta'ya ait platformlardaki hesaplarına dair nihai kararı 7 Ocak 2023'te vereceğini söyledi.

2007-2015'te Liberal Demokratlar'ın liderliğini yapan Clegg, 1999-2004'te de Avrupa Parlamentosu üyesiydi.

2017'de siyaseti bıraktığını açıklayan Clegg, bir yıl sonra Zuckerberg tarafından Facebook'un küresel ilişkilerden sorumlu başkan yardımcısı olarak göreve getirilmişti. Şubat 2022'deyse şimdiki pozisyonuna yükselmişti.
 


Musk "Geri getireceğim" demişti

Öte yandan Elon Musk, mayısta Twitter'ı satın alacağını duyurduğunda Trump'a uygulanan yasağı kaldıracağını da belirtmişti.

Ancak teknoloji milyarderi temmuzda farklı hükümlerin ihlalini gerekçe göstererek anlaşmayı feshetmişti. Platformsa anlaşmayı iptal ettiği için Musk'a dava açmıştı.

Sosyal medya deviyle Musk arasındaki dava 17 Ekim'de görülecek.

Truth Social adlı kendi sosyal medya platformunu açan Trump ise Twitter'a dönmeyeceğini söylemişti.



Independent Türkçe, Guardian, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU