Dokunulmazlığı kaldırılan eski Kırgızistan Cumhurbaşkanı Atambayev'ın evine operasyon

Eski cumhurbaşkanının evinin önünde nöbet tutan kişilere ateş açıldığı ve olayda yaralananların olduğu belirtildi

Fotoğraf: Reuters

Kırgızistan polisi dokunulmazlığı kaldırılan ve ifade vermeye gitmeyen eski Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev'in, başkent Bişkek'e 12 kilometre uzaklıkta bulunan Koy-Taş köyündeki evine tutuklanması için baskın yaptı. 

Atambayev'in evi ve etrafındaki yollar güvenlik kontrolüne alınırken, eski Cumhurbaşkanı'nın destekçileri polise karşı koydu. 

1 polis hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı

Güvenlik güçlerinin, Atambayev'in evi önünde nöbet tutan destekçilerine ateş ettiği ve olayda yaralananların olduğu bildirildi. Kırgızistan Sağlık Bakanlığına göre, operasyon sırasında yaşanan olaylarda 15'i güvenlik gücü 36 kişi yaralandı. Bakanlık, yaralanan bir polisin hastanede hayatını kaybettiğini açıkladı.

Kırgızistan Ulusal Güvenlik Komitesi'nden yapılan açıklamada, operasyonda sadece plastik mermi kullanıldığı öne sürüldü. 

Bölgedeki kişiler Atambayev'in Kırgız Özel Kuvvetleri tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Eski Kırgız liderin danışmanı Farid Niyazov Atambayev’in evinde olduğunu, güvenlik güçlerinin kendisini gözaltına alamadıklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov tatilini yarıda kesti

Öte yandan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, tatilini yarıda keserek Bişkek'e döndü. Cumhurbaşkanlığı basın servisinden yapılan açıklamada, Ceenbekov'un sabah güvenlik konseyini acil toplayacağı bildirildi.

Yolsuzluk suçlamaları

Meclis Araştırma Komisyonu, Atambayev hakkında Merkezi Isıtma Kurumunun modernizasyonu, kömür alım ihalesi, Tarih Müzesi binası modernizasyonu, suç örgütü lideri Aziz Batukayev'in serbest bırakılması, arazi satın alımı ve tarım arazisinin yapılaşmaya açılma konularında suçlamalar yöneltmişti. Başsavcılık da yolsuzluk iddiasıyla Atambayev hakkında soruşturma başlatılabilmesi için dokunulmazlığının kaldırılması amacıyla meclise  başvurmuştu. Kırgızistan meclisi de 2011-2017 yıllarında cumhurbaşkanı olarak görev yapan Atambayev'in dokunulmazlığını kaldırmıştı.

Atambayev, ifadeye çağrılmasını yasa dışı olarak nitelemişti. Atambayev, evine gönderilen çağrı mektubuyla ilgili, "Bu belgelere dokunmayacağım. Hükümet önce hukuka uymaya başlamalı. Ben bu sirkte oynamayacağım" diyerek polis sorgusuna gitmeyeceğini belirtmişti.

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU