Çin, Rusya'yla ilişkilerini derinleştirme sinyali verdi

Vang, Çin'in Rusya'yla "stratejik karşılıklı güveni ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini derinleştireceğini" söyledi

Arşiv: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi (AP)

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin Ukrayna savaşıyla ilgili tutumunu savunurken, Pekin'in gelecek yıl Rusya'yla ilişkilerini derinleştireceği sinyalini verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin'deki bir konferansta konuşan Vang, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ilişkilerin kötüleşmesinden ABD'yi sorumlu tutarak Çin'in "ABD'nin hatalı Çin politikasını kesin bir dille reddettiğini" söyledi.

Batı'nın ticaret, teknoloji, insan haklarıyla ilgili baskısına ve Batı Pasifik'te geniş bir alan üzerindeki iddialarına karşı Çin'in direndiğini söyleyen Vang, ABD'yi zorbalıkla suçladı.

Çin'in Ukrayna'nın istila edilmesini kınamayı ve Rusya'ya yaptırım uygulamada diğer ülkelere katılmayı reddetmesi, ilişkileri daha da yıpratarak Avrupa'nın çoğuyla ortaya çıkan bölünmeyi körükledi.

Vang, Çin'in Rusya'yla "stratejik karşılıklı güveni ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini derinleştireceğini" söyledi.

Sözlerinin bulunduğu resmi metne göre Vang, "Ukrayna kriziyle ilgili olarak, taraflardan birini kayırmadan veya yangına körükle gitmeden, durumdan bencilce kazançlar elde etmenin peşinde koşmadan nesnelliğin ve tarafsızlığın temel ilkelerini destekledik" dedi.

Bu yıl eylülde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın Ukrayna'daki askeri operasyonuyla ilgili Pekin'in "soruları ve endişeleri" olduğunu kamuoyuna açıklayarak Rusya'nın Çin'le ilişkilerinde anlaşmazlık bulunduğunu ima etmişti.

Özbekistan'daki üst düzey bir zirvede konuşan Putin, Rusya'nın şubattaki istilasından bu yana Şi Cinping'le yaptığı ilk yüz yüze görüşmede, Çin lideriyle olası uyumsuzluğunu şaşırtıcı bir şekilde kabul etmişti.

Ajanslardan da yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU