Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fırat'ın Doğusu'na harekat mesajı: Adımlarımız çok yakında farklı aşamaya geçecek

Erdoğan: ABD'den gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 11. Büyükelçiler Konferansı'na katılarak konuşma yaptı / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 11. Büyükelçiler Konferansı'na Fırat'ın Doğusu'na yönelik harekat, Türkiye'nin Suriye'deki pozisyonu, Ankara-Washington ilişkiliri, FETÖ ve AB ile ilgili açıklamalar yaptı. 

Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'de gerektiğinde diyalogla gerektiğinde yumuşak güç unsurlarıyla gerektiğinde zorlayıcı diplomasi araçlarıyla gerektiğinde de fiili güç kullanarak menfaatlerini savunacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı, "Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla başlattığımız süreci inşallah çok yakında farklı bir aşamaya geçireceğiz" mesajı verdi:

Güney sınırımızda adeta kanser hücresi gibi büyüyen, müttefiklerimizin ağır silahları ile büyütülen yapı ortadan kalkmadıkça Türkiye kendini emniyette hissedemez.

Erdoğan, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı sonrası ABD ve NATO'nun gösterdiği tepkiyi anımsattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

S-400'lerin ABD tarafından teslimi iptal edilen F-35 savaş uçaklarına zarar vermediğini belirtti:

NATO müttefikimiz ve stratejik ortağımız ABD'den gerçek bir müttefike yaraşır adımlar atmasını bekliyoruz. S-400'lerin NATO'ya ve F-35'lere zarar vereceğine dair hiçbir somut veri yoktur. Kimse kimseyi aldatmasın.

 

AB ve ABD'ye çağrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Amerika'dan, gerek FETÖ elebaşılarının ülkemize iadesi gerek PKK/YPG terör örgütünün silahlandırılmasına son verilmesi konularında net adımlar bekliyoruz" ifadalerini kullandı.

Avrupa Birliği'ne ise "Eğer küresel aktör olmak istiyorsa öncelikle Türkiye'yi kazanmalıdır. Türkiye'nin üyeliği birkaç ülkenin ihtirasına kurban edilmemelidir" mesajı gönderdi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU