Hande Fırat: Ankara'ya göre duruşma tarihi öne çekilmeli

"Bakanlığın olaydan haberi, iddianamenin yazılıp dava açılması ve haber yapılmasının ardından, yani bu yıl oldu"

Yusuf Ziya Gümüşel. (Fotoğraf: AA)

Hürriyet yazarı Hande Fırat, Hiranur Vakfı kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G'yi altı yaşındayken kendisinden 23 yaş büyük tarikat üyesi Kadir İstekli'yle ‘evlendirmesi’ ve çocuğun yıllarca cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin Ankara’nın görüşlerini yansıtan bir yazı kaleme aldı.

Fırat bugünkü köşe yazısında “Sizlerle Adalet Bakanlığı üst düzey kaynaklarımla yaptığım görüşmelerden elde ettiğim bilgileri paylaşacağım” dedi ve şunları aktardı:

- Bakanlığın olaydan haberi, iddianamenin yazılıp dava açılması ve haber yapılmasının ardından, yani bu yıl oldu.

- Bu durum kabul edilemez bulunuyor. Çünkü Adalet Bakanlığı’nın “Kamuyu ilgilendiren ve ilgilendirebilecek konularda Bakanlığın bilgilendirilmesi” yönünde bir genelgesi bulunuyor. Bu genelgeye niye uyulmadığı araştırılıyor.

- H.K.G’nin 17 Ağustos 2012 tarihindeki ifadesinin ardından yaşananlar artık HSK’nın gündeminde. O dönemde dosyadan sorumlu savcı hakkında soruşturma başlatıldı. “Neden o gün değil de bugün başlatıldı?” sorusunun yanıtı ise “O gün HSK’ya gelen bir şikâyet olmadı, Bakanlığın ya da HSK’nın da dosyadan bilgisi yoktu” oldu. Üst düzey bir yetkili, “Her şeyden önce savcı doğum tutanaklarını, yani nüfus kayıtlarını istese zaten yaşı ortaya çıkardı. Kemik testinden yaş belirleme zaten mahkemenin işidir” dedi. O dönemi HSK müfettişleri A’dan Z’ye soruşturacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Duruşma neden 2023'te?

- İstanbul’daki mahkemelerde tutuksuz yargılamalarda duruşma tarihinin yoğunluk nedeniyle ileri tarihlere verildiğine dikkati çeken yetkililer, 2020 yılındaki ikinci şikâyetin ardından görevli savcının iki kez iki sanık hakkında tutuklama talep ettiği ancak mahkemenin reddettiği bilgisini verdiler.

Duruşma tarihi öne çekilebilir

- Bakanlık ve HSK, H.K.G. dosyası üzerindeki tüm eksiklik ya da yanlışlar üzerinde hassasiyetle çalışıyor.

- Hatta yeni iddialar ve bulgular ışığında soruşturma konusu olabilecek başlıklar da incelemede. Örneğin Cumhuriyet Gazetesi’nden Barış Terkoğlu’nun yazdığı “dosyayı kapatan kişi ile cemaat, vakıf arasında ticari ilişki” iddiasının da mercek altına alınması gündemde.

- Yetkililer, yapılan haberle haberdar olduğu ve toplumda infiale neden olan davayla ilgili duruşmanın öne çekilmesi görüşünde. Bu durumda hâkimin takdiri bekleniyor. Kısacası duruşma tarihinin öne çekilmesi muhtemel.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU