Selvi: EYT'de ve asgari ücrette son durum

"İlk aşamada 1 milyon 600-700 bin EYT’li emekliliğe hak kazanacak. Edindiğim izlenim 8 binin üzerinde olacağı şekilde"

Fotoğraf: AA

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ve asgari ücretteki son durum hakkında edindiği bilgileri köşesine taşıdı. Selvi’ye göre ilk aşamada 1,5 milyondan fazla EYT’li emekli olacak, asgari ücret de 8 bin liranın üzerine çıkacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Selvi’nin bugünkü köşe yazısında yer alan ifadeler şöyle:

Asgari ücretle ve EYT’lilerle ilgili çalışma hızlandırıldı. Asgari ücretin açıklanması kısa bir süre içerisinde yapılacak. EYT’lilerle ilgili yasal düzenlemenin ocak ayında Meclis’te görüşülmeye başlaması bekleniyor. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, “En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın” dedi.

1- EYT’lilerle ilgili evraklar kayıp değil. Sadece EYT’lilerin değil, SGK’lıların da 1999 yılından önceki verileri dijital sisteme aktarılıyor. Bu arada hizmet birleştirilmesi yapılıyor. Bir kişi SSK’da işe girmiş, sonra Bağ-Kur’lu olmuş. Bu hizmetler birleştiriliyor.

2- İlk aşamada 1 milyon 600-700 bin EYT’li emekliliğe hak kazanacak. Bunların kıdem tazminatlarının ödenmesi için işverene kamu bankalarından düşük faizli kredi verilecek. Ancak işverenin bu krediyi alıp başka işlere kullanmaması ve EYT’lilerin kıdem tazminatına ödemesini güvence altına alacak bir düzenleme yapılacak.

3- Emeklilikte yaş kriteri getirilip getirilmeyeceği merak konusu oldu. Öncelikle EYT’lilerde yaş ortalaması 49.9 çıkıyor. Yani öyle 41-42 yaşında emekli olacak EYT’li yok.

4- Asgari ücrete gelince, insani bir ücret gündemde.

5- Bakanlığın yaptığı araştırmada çalışanların 7 bin 600, işverenlerin beklentisi ise 7 bin lira. İstanbul, İzmir ve Ankara için beklenti 8 bin olması yönünde. Edindiğim izlenim 8 binin üzerinde olacağı şekilde.

 

Hürriyet

DAHA FAZLA HABER OKU