İnsanların agresif köpek davranışlarını anlamakta "şaşırtıcı derecede" zorlandığı ortaya kondu

İnsanların peşin hükmü, köpeklerin ve diğer insanların iyi niyetli olduğunu varsaymak olabilir

Katılımcılar, köpeklerdeki agresif etkileşimlerin sonucunu tahmin etmede "özellikle kötü" performans gösterdi (AFP)

Köpek ısırma olaylarının azaltılmasına yardımcı olabilecek yeni bir araştırmaya göre, insanlar köpeklerdeki ve diğer insanlardaki agresif davranışları tespit etmekte "şaşırtıcı bir şekilde" zorlanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nden bilim insanları, insanların sosyal durumlarda ipuçlarını sürekli yorumladığını ve başka bir insanın ya da hayvanın mutlu mu yoksa agresif mi olduğunu anlama yeteneğinin evrimsel açıdan önemli avantajları olduğunu söyledi.

Çarşamba günü PLOS ONE adlı bilimsel dergide yayımlanan yeni çalışma, insanların sosyal etkileşimleri ne kadar iyi değerlendirebildiğini inceleyerek insanların agresifliği değerlendirmede şanstan daha iyi bir performans göstermediğini buldu.

Araştırmada 92 yetişkin katılımcı; iki çocuk, iki evcil köpek veya iki Berberi şebeği (Macaca sylvanus) arasında sözel olmayan bir etkileşimin başlangıcını gösteren bir dizi kısa video izledi.

Videolar, vücut duruşları ve yüz ifadeleri gibi etkileşimin niteliğine ilişkin sinyaller içeriyordu.

Ancak videolar etkileşim gerçekleşmeden hemen önce durduruldu.

Bilim insanları katılımcıların yarısından etkileşimi agresif, nötr veya dost canlısı olarak sınıflandırmasını, diğer yarısındansa üç olası seçenek arasından sonucu tahmin etmesini istedi.

Araştırmacılar, katılımcıların iki görevde şans eseri beklenenden daha iyi performans göstermesine rağmen köpekler ve insanlardaki agresif etkileşimleri değerlendirirken bunu yapmadığını açıkladı.

Çalışmaya göre, katılımcılar dost canlısı etkileşimleri sınıflandırırken isabetli bir performans sergileyerek bunları yüzde 70 oranında doğru tespit etti.

Ancak araştırmacılar katılımcıların, köpeklerdeki agresif etkileşimlerin sonucunu tahmin etmede "özellikle kötü" performans gösterdiğini belirtti.

Bilim insanları ayrıca bir tür için sonuçları tahmin etmede iyi olan kişilerin diğer türler için de ortalamanın üstünde performans gösterdiğini tespit etti.

Araştırmacılar insanların peşin hükmünün, diğer insanların ve köpeklerin iyi niyetli olduğunu varsaymak olabileceğini, bunun da agresif etkileşimlerin doğru şekilde fark edilmesini engelleyebileceğini söyledi.

Köpek ısırma vakalarını azaltmak için yeni köpek sahiplerinin köpek davranışları hakkında daha iyi eğitim alması ve agresif etkileşimleri tespit etmeyi öğrenmesi faydalı olabilir.

Bilim insanları çalışmada, "İnsanlar diğer insanlarla, köpeklerle ve maymunlarla olan sosyal durumları sınıflandırma ve tahmin etmede epey başarılı olsa da bu, bağlama göre değişiyor. Şaşırtıcı bir şekilde insanlar köpeklerdeki agresifliği hafife alıyor" diye yazdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU