Bir gecede Peru'nun ilk kadın lideri olan Marksist siyasetçi Dina Boluarte kimdir?

60 yaşındaki Boluarte, ülkenin başına nasıl geçti?

Boluarte, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN'e geçen yıl yaptığı açıklamada "Peru halkının ihtiyaçları için çalışan bir Kongre'ye ihtiyacımız var" demişti (AA)

Aniden patlak veren siyasi krizin ardından bir gecede Peru'nun lideri olan Dina Boluarte, yemin ederek göreve başladı.

Ülkenin ilk kadın devlet başkanı olan Boluarte, alkışlar eşliğinde giriş yaptığı kongredeki konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Tanrı, ülke ve tüm Perulular adına yemin ederim ki devlet başkanlığı görevini sadakatle yerine getireceğim ve Peru'nun anayasasını 26 Temmuz 2026'ya kadar savunacağım.

Peki, "İlk görevim yolsuzlukla mücadele olacak" diyen Marksist siyasetçi, nasıl oldu da ülkenin başına geçti?

Eski Devlet Başkanı Pedro Castillo yönetiminde başkan yardımcılığı yapan 60 yaşındaki Boluarte, dün gece yaşanan bir dizi siyasi olayın ardından Peru'nun lideri oldu.

Hakkında yolsuzluk suçlamalarından 17 ay içinde üç kez gensoru önergesi sunulan Castillo, kongre söz konusu suçlar nedeniyle azil görüşmelerini başlatmadan önce büyük tepki toplayan bir açıklama yaptı.

Castillo, kongrenin kendisine darbe yapmaya çalıştığını savunarak, yapıyı feshettiğini ve acil durum hükümetinin kurulduğunu duyurdu.

Yeni kongre için seçime gidileceğini ve 9 ay içinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyleyen Castillo'nun bu hamlesi, çeşitli siyasi bloklara mensup kongre üyeleri tarafından "darbe" olarak nitelendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanı Cesar Landa, Ekonomi ve Maliye Bakanı Kurt Burneo, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı Felix Chero Medina, Çalışma Bakanı Alejandro Salas, Eğitim Bakanı Rosendo Serna Roman'la İletişim ve Ulaştırma Bakanı Richard art arda istifalarını duyurdu.

Castillo'nun fesih kararına rağmen kongre azil oturumuna devam etti. 101 parlamenter azil yönünde oy kullanırken sadece 6 milletvekili "Hayır" oyu verdi. 10 vekil de oylamaya katılmadı.

Görüşmeler sonrasında Castillo'nun görevine son verilirken, kendisi gözaltına alındı.

Castillo'yu darbe girişimle suçlayan Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales de anayasaya göre eski liderin hamlesine karşı çıkan Boluarte'nin devlet başkanlığı görevini devralması gerektiğini söyledi.
 


Boluarte kimdir?

Apurimac bölgesine bağlı Chalhuanca kasabasında 31 Mayıs 1962'de dünyaya gelen Boluarte, San Martin de Porres Üniversitesi'nde hukuk eğitimi gördü.

Avukat Boluarte, siyasi kariyerine 2007'de devlete bağlı Ulusal Kimlik ve Yurttaşlık Statüsü Sicil Ofisi'nde danışmanlık yaparak başladı.

Daha sonra 2018'de Lima eyaletine bağlı Surquillo ilçesi belediye başkanlığı için Marksist Özgür Peru partisinden adaylığını koydu ama başarılı olamadı.

Solcu siyasetçi, iki yıl sonra aynı partiden parlamento seçimlerine katılsa bile yeterli oy oranına ulaşamadı.

2021'deki genel seçimlerdeyse Boluarte, Özgür Peru partisinden devlet başkanlığı için yarışan Castillo'nun yanında devlet başkanı yardımcılığı için seçimlere girdi.

İkinci turda seçimleri kazanan Castillo, daha sonra Boluarte'yi 28 Temmuz 2021'de yardımcısı olarak göreve getirdi. Boluarte, 29 Temmuz 2021 - 26 Kasım 2022'de Kalkınma ve Sosyal Kapsayıcılık Bakanı olarak da görev yaptı.



Independent Türkçe, CNN International, Telesur English, Americas Quarterly, PL English, AA, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU