Apple'a AirTag davası: "Eski eşim beni takip ediyor"

(Apple)

AirTag'lerinin kendilerini habersizce takip etmek için kullanıldığını söyleyen iki kişi Apple'ı dava ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AirTag'ler geçen aylarda kullanıcıların eşyalarını takip edebilmesi amacıyla piyasaya sürülmüştü. Çanta ya da anahtar gibi eşyalara takılan rozet, daha sonra iPhone'daki bir uygulamadan takip edilebiliyor.

Ancak çok sayıda haberde, rozetlerin kadınları rızaları olmadan takip etmek için de kullanıldığı öne sürüldü.

San Francisco'daki bir federal mahkemeye sunulan en son dava, eski partnerlerinin kendilerini takip etmek için AirTag'leri kullandığını iddia eden iki kadın tarafından açıldı. Kadınlardan biri, takip cihazının eski eşi tarafından kullanıldığını ve kendisini takip etmek için çocuklarının sırt çantasına yerleştirildiğini söyledi.

Davacılar ayrıca AirTag'lerin insanları takip edip öldürmek için kullanıldığını da iddia ederek Indiana'da bir kadının, erkek arkadaşını takip ederek sonunda öldürdüğü bir vakaya işaret ediyor.

Haberlerde, AirTag'lerin kadınları taciz ve takip etmenin yanı sıra arabaların konumunu takip edip onları çalmak için de kullanıldığı ifade ediliyor.

Apple'ın AirTag'lerin kullanımını durdurmak için yeterince çaba göstermediğini savunan kadınlar, belirsiz tazminat talebinde bulunuyor.

AirTag'ler tanıtıldığında Apple bunların kişileri takip etme amacıyla kullanılmaması için kullanıcıları uyarmıştı. Şirket, ayrıca telefon bilinmeyen bir AirTag tarafından takip edildiğini fark ettiğinde belirecek uyarılar ve rozetlerin sahiplerinden ayrıldığında ses çıkarmaya başlaması özelliklerini eklemişti.

O zamandan bu yana daha fazla eleştirinin hedefi olan Apple, takip cihazlarının çalışma biçiminde ayarlamalar yaptı. Önceki aylarda kullanıcıları, cihazlardan birini kişileri takip etmek için kullandığında suç işliyor olabileceğine ve AirTag'in, sahibini tanımlamak için kullanılabileceğine dair uyaran bir mesajın yanı sıra onları bulmayı kolaylaştıran yeni bir özellik eklemişti.

Apple yeni davayla ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. Ancak geçmişte takip cihazlarını daha güvenli hale getirme amacıyla kolluk kuvvetleriyle birlikte çalıştığını ve yazılım güncellemeleri çıkardığını açıklamıştı.

Şubatta yeni güncellemeleri yayımladığında, "Bireylerin, birinin AirTag takılı anahtarını ödünç almak ya da bir aile üyesinin AirPods'unun içinde bırakıldığı bir arabada seyahat etmek gibi iyi niyetli nedenlerle istenmeyen takip uyarıları alabildiğini fark ettik. Ayrıca kötü niyetli kişilerin AirTag'i, art niyetli veya suç teşkil eden amaçlarla suiistimal etmeye çalıştığına dair haberler de gördük" diye belirtmişti.

Apple, çeşitli güvenlik grupları ve kolluk kuvvetleriyle yakından çalışıyor. Kendi değerlendirmelerimiz ve bu görüşmeler sayesinde, AirTag güvenlik uyarılarını güncelleyebileceğimiz ve istenmeyen takiplere karşı koruma sağlayabileceğimiz daha da fazla yöntem belirledik.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: İpek Uyar

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU