TBMM'de tüm parti grupları, Hüseyin Örs’e geçmiş olsun dileklerini iletti: Meclis Başkanlığı’nın olayla ilgili tavrının sıkı takipçisi olacağız

TBMM’de uğradığı yumruklu saldırının ardından fenalaşan Örs, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulu’nda Adalet Bakanlığı bütçesi görüşülürken yaşanan gerginlik sırasında AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık’ın attığı yumruk nedeniyle fenalaşan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs hastaneye kaldırıldı. TBMM Genel Kurulu’nda tüm parti grupları, tedbiren yoğun bakımda uyutulan Örs’e geçmiş olsun dileklerini iletti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

TBMM Genel Kurulu’nda bugün AKP Bursa Milletvekili Zafer Işık, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e yumruk attı. Fenalaşan Örs, ambulansla hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

Birleşime verilen aranın ardından tüm parti grupları, Genel Kurul’da söz alarak Örs’e geçmiş olsun dileklerini iletti.

“Meclis Başkanlığı’nın bu olayla ilgili tavrının sıkı takipçisi olacağız”

İlk sözü alan İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, şunları söyledi:

Bugünkü olay, üzücü bir gelişmenin çok ötesinde bir şey. Genelde arbedelerin içinde kaldığınızda bir mağduriyet yaşarsınız. Ama bugün bir arkadaşımız kürsüde konuşmaya giderken… Adeta ben burada olduğumdan beri, karşı sıralarda kadrolu bir ‘laf atıcılar’ var. Bunlar, daima laf atarak insicam bozma arzusunda olanlar ve bizim konuşmacımız daha kürsüye gelirken bu tavrı göstererek başlatılan bir olay var. Arkadaşımız şu an yoğun bakımda, tedbiren yoğun bakıma alındı. Bu tip olaylar ve bu tip olayları yaratanlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne değil, dünyanın hiçbir yerinde hiçbir parlamentoya yakışır bir tavır değil. Bu biraz, siyasette son zamanlarda tırmanan şiddet dilinin Meclis’e yansıması ve alan bulması. Alan bulmasında da parti gruplarının yöneticilerinin gerçekten çok önemli bir rolü var. TBMM Başkanı Sayın Şentop’un dünkü olaylarla ilgili yayınladığı açıklamayı bu olay üzerine tekrar değerlendirmesi ve tekrar bir açıklaması yapmasını bekliyoruz. Biz, bu açıklamanın sadece AK Parti dışındaki gruplar için mi yapıldığı endişesini taşıyoruz. Bu olayın müsebbiplerinin bunu okumadığı ve anlamadığı kanaatindeyiz. Meclis Başkanlığı’nın bu olayla ilgili tavrının sıkı takipçisi olacağız. Biz, başka şiddetleri önlemek konumunda olan parlamenterleriz. Bizzat kaynağı olması ve bizzat o siyasi grubun buna yönelik eleştiri ve tutumlarının da sıkı takipçisiyiz.

“Gazi Meclisi’mizin saygınlığına yakışacağı düşüncesinde değilim”

MHP grubu adına ise Grup Başkanvekili Levent Bülbül şöyle konuştu:

Yaşanan olaydan üzüntü duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Hüseyin Örs vekilimize de acil şifalar, geçmiş olsun dileklerimizi iletmek istiyoruz. Gerçekten olmasını arzu etmediğimiz şeyler. Özellikle bütçe dönemi gibi yoğun bir çalışmanın yapıldığı dönemlerde sinirlerimizin gerildiği zamanlar olabiliyor. Çok hararetli tartışmalar da söz konusu olabiliyor. Ama her şeye rağmen bunları daha da ileri götürüp fiili bir duruma dönüşmesi, hiçbirimiz açısından arzu edilebilecek bir durum değildir. Gazi Meclisi’mizin saygınlığına da yakışacağı düşüncesinde değilim.

“Şiddet dalgası, Meclis’e kadar sirayet etti”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da şunları söyledi:

“Maalesef dışarıdaki şiddet dalgası ve yaklaşımı Meclis’in Genel Kurulu’na kadar sirayet etti. Aslında bu ilk değil, üzülerek belirteyim. Geçen dönemde Mahmut Toğrul vekilimizin omuzu yerinden çıktı ve kolu kırılmıştı yine Meclis’teki bir şiddetten dolayı. Hüseyin Örs vekile, İYİ Parti milletvekiline acil şifalar diliyorum. Meclis Başkanı başta olmak üzere Meclis Başkanlık Divanı’nın milletvekillerinin hak ve özgürlüklerine kesinlikle gereken önemi vermediğini, iktidar grubu milletvekili olup olmamasına göre bir tutum sergilediğini ve taraflı davranıldığını Meclis kayıtlarına geçirmek istiyorum.

Hâlâ bu parlamentonun bir üyesi Iğdır milletvekilimiz Habip Eksik, evinde, bacağı üç yerden kırılmış vaziyette ameliyat edildi, tedavi görüyor ve Meclis Başkanı tek bir söz etmedi. Aksine, bu konuda olan taleplere, neredeyse ‘Milletvekili kendi bacağını kırdı’ diyecek kadar İçişleri Bakanı’nı onaylamış oldu. Bu kabul edilemez. Dışarıda milletvekili bacağı kırılacak kadar şiddet görüyorsa Meclis içinde aynı iktidar grubunun milletvekilleri, başka bir milletvekilini yoğun bakımlık yapacak kadar dövebiliyor. İşte şiddet iklimi dediğimiz tam da budur.”

“TBMM büyük tehlike atlattı”

CHP grubu adına da İstanbul Milletvekili Zeynel Emre söz aldı. Emre, şöyle konuştu:

Öncelikle Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs’e ve İYİ Parti Grubu’na geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi çok büyük bir tehlike atlattı. Yoğun bakıma alınması, daha kötü bir durumla sonuçlanması durumunda bunun hesabını kimse veremezdi. Şiddete karşı ortak tavır almak, hele ki TBMM’de oluşan şiddete karşı ortak tavır almak sadece konuşmakla olmaz. Dün burada bizim bir milletvekilimiz kınama cezası aldı, hakaret ettiği iddiasıyla. Bugün baktığımızda, hakaret mi daha büyük bir suç, fiziki bir saldırı mı daha büyük bir suç? Herhalde Adalet bütçesinin görüşüldüğü bu ortamda kimse hakaret etmenin daha büyük bir kabahat olduğunu söylemez. O nedenle ‘benim milletvekilim yapmıştır ben bunu korurum’ anlayışına girdiğiniz zaman hem adaleti sağlayamazsınız hem de Meclis’e karşı da saygılı davranmış olmazsınız. Bu konuda açık bir durum var, dolayısıyla tüm partilerin en azından bu konuda ortaklaşması bundan sonraki olaylar açısından da bir örnek olur diye düşünüyoruz.

AK Parti: Amasız, fakatsız geçmiş olsun

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ise şunları söyledi:

Ben de amasız, fakatsız Hüseyin Bey’e geçmiş olsun diliyorum. Fiili müdahale, küfür, kavga asla kabul edilemez. Dün de maalesef benzer görüntüler yaşadık, bugün de benzer görüntüler yaşadık. İsteriz ki bunlara hep beraber ‘dur’ diyelim, dikkat edelim. Bütçe görüşmeleri bittiğinde, yeri geldiğinde makamlarımız bitip gittiğinde geri dönüp baktığımızda mahcup olmayalım. Meclis, bu aziz milletin kalbi, gözü, kulağı bir anlamda. O yüzden herkesten daha dikkatli olmak bize yakışır. Kürsüye çıkan arkadaşımızın da grup başkanvekillerimizin de çok daha dikkat etmesi gerekir diye düşünüyorum. AK Parti grubu adına grup başkanvekilimiz Elitaş Bey, az önce Hüseyin Bey’i hastanede ziyaret ettiler. Durumunun iyi olduğunu yerinde öğrendiler. Tedbiren müşahede sürecinin devam ettiğini bize ifade ettiler.

Bu arada TBMM Başkanı Mustafa Şentop da İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu’nu arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU