ABD, SDG ile devriyelerini yoğunlaştırırken, Türkiye üst düzey SDG’li ismi SİHA ile hedef aldı

Türkiye’ye ait bir SİHA, SDG’ye bağlı bir birliğin askeri aracını vurdu. SİHA’lı saldırıda aracın içinde bulunan üst düzey bir SDG lideri ve aracın sürücüsü öldü

İçişleri Bakanlığı tarafından tutuklananlara ilişkin paylaşılan fotoğraf. 

Türk kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu’na bağlı gruplar ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki temas bölgelerinde günlerce süren ihtiyatlı sükunetin ardından, SDG önderliğindeki Tel Tamr Askeri Meclisi güçleri ile Türkiye destekli gruplar arasında Cumartesi gecesi şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalar Pazar günü de devam etti.

Söz konusu çatışmalar, Türkiye destekli grupların Haseke’nin kuzeyindeki Tel Tamr kırsalında bulunan Umm el-Kif köyü eksenine sızma girişiminin ardından patlak verdi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye destekli grupların üyelerinin sızma girişiminin ardından kendi bölgelerine geri döndüğünü, Suriye’nin kuzeydoğusunun geri kalanında ise üst üste altıncı gündür temkinli bir sükunetin hüküm sürdüğünü bildirdi.

Üst düzey SDG’li öldürüldü

Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracının (SİHA) Cumartesi günü Haseke kırsalındaki Cevadiye kasabasına bağlı Ali Ağa köyünde SDG mevzilerine düzenlediği hava saldırısı sonucu iki kişi yaralandı.

Türk kuvvetleri, Haseke’nin kuzeydoğusundaki Kahtaniye kasabasının silolarını da ağır toplarla hedef aldı.

Türk topçusu ayrıca, Haram Şeyho köyü yakınlarındaki Amuda’nın elektrik trafosunu ve Kamışlı yakınlarındaki bir yolun yanı sıra Rakka’nın kuzey kırsalındaki 4 köyde SDG noktalarını hedef aldı.

Türkiye’ye ait bir SİHA, Cumartesi’ni Pazar’a bağlayan gece Haseke’nin kuzeyindeki Amuda kırsalına bağlı Şeyh Sancak köyünde SDG’ye bağlı bir birliğin askeri aracını vurdu. SİHA’lı saldırıda aracın içinde bulunan üst düzey bir SDG lideri ve aracın sürücüsü öldü.

Milli Savunma Bakanlığı, Suriye’nin kuzeyindeki Barış Pınarı bölgesinde tespit edilen 2 PKK/YPG’li teröristin etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

ABD güçleri SDG ile ortak devriye gerçekleştirdi

ABD güçleri, Pazar günü üst üste ikinci gün, Kamışlı’nın doğu kırsalında, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde bir kara harekatı gerçekleştirme uyarısı karşısında SDG’ye verdiği desteğin teyidi olarak ortak devriye gerçekleştirdi.

SOHR’a göre, ABD’ye ait 5 askeri zırhlı aracı, Rmeylan üssünden SDG araçları eşliğinde Rmeylan ve Cevadiye’deki kırsal alanlara doğru yola çıktı.

SDG’nın Cuma günü Türkiye’nin kara harekatı uyarısı karşısında Uluslararası Koalisyon’la her türlü koordinasyonu ve ortak operasyonları durdurduğunu açıkladı.

Bunun ardından ABD kuvvetleri ve SDG, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerinin DEAŞ’a karşı mücadelede attığı adımlar kapsamında, Haseke Valiliği kırsalındaki Rmeylan ve Kahtaniye bölgelerini dolaşan ortak bir devriye gerçekleştirdi.

Uluslararası Koalisyon güçleri Cuma günü de, birimlerin yeterlilik ve hazır olma derecesini öğrenmek ve Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgelerde SDG’ye verdiği desteği teyit etmek amacıyla, Haseke’nin kuzey kırsalındaki Kamışlı’nın doğusunda bulunan Cevadiye bölgesi yakınlarında askeri tatbikatlar gerçekleştirdi.

İçişleri Bakanlığı: 18 terörist yakalandı

Öte yandan, İçişleri Bakanlığı, Suriye’nin Cerablus ve Bab bölgelerindeki operasyonlarda terör örgütü DEAŞ’ın sözde maliye emirinin de aralarında bulunduğu 18 teröristin yakalandığını bildirdi

Bakanlığının açıklamasına göre, Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı’nın takip ve koordinesinde Suriye Görev Gücü Cerablus ve El-Bab Jandarma Danışman Komutanlıkları unsurlarınca istihbari çalışmalar yapıldı.

Cerablus ve Bab bölgesinde 3 Aralık’ta gerçekleştirilen operasyonlarda, taban genişletme, propaganda, eleman temini ile istihbarat toplama faaliyetleri yürüten ve aynı zamanda da eylem planı içerisinde olduğu değerlendirilen aralarında örgütün sözde maliye emirinin de bulunduğu 13 DEAŞ’lı terörist yakalandı.

Aynı gün Münbiç bölgesinden eylem amaçlı Cerablus bölgesine gönderildiği tespit edilen 5 PKK/KCK/PYD/YPG terör örgütü mensubu da gözaltına alındı.

Şüphelilerin ikametlerinde yapılan aramalarda patlamaya hazır 10 kilogram el yapımı bomba düzeneği, 4 bomba elektronik devre kartı, kalaşnikof piyade tüfeği, tabanca ve 253 fişek ele geçirildi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU