TÜİK, enflasyon rakamlarını açıkladı: Yıllık yüzde 84

Kuruma göre enflasyon kasımda aylık bazda yüzde 2,88 arttı

Fotoğraf: AA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

Açıklamaya göre aylık bazda yüzde 2,88 artan enflasyon, yıllık olarak yüzde 84,39 oranında gerçekleşti.

Piyasalarda TÜFE'nin aylık yüzde 3 ve yıllık yüzde 84.54 artacağı tahmin ediliyordu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde yüzde -1,42 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 5,75 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ENAG: Yüzde 170

Bağımsız ekonomist ve akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) da kendi verilerini açıkladı.  

ENAG'ın aktardığı verilere göre, kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 4,24 arttı. Yıllık bazda ise yüzde 170 yükseldi. ENAG, enflasyonun yılbaşından bu yana yüzde 125 olarak hesaplandığını belirtti.

Nebati'den değerlendirme

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Kasım ayında enflasyon hız keserek yüzde 84,39’a, yurtiçi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) de yıllık bazda yüzde 157,69’dan yüzde 136,02’ye gerilemiştir.

Daha önce de çeşitli mecralarda ifade ettiğimiz üzere, beklenmedik bir küresel gelişme olmadıkça enflasyonda zirveyi geride bırakarak düşüş trendine girmiş bulunuyoruz.

Bu gelişmede, uluslararası emtia fiyatlarının nispeten sakin seyri ile küresel koşullardaki bazı iyileşmeler etkili olduğu gibi Kur Korumalı Mevduat ve devreye aldığımız diğer pek çok önlemin Türk Liramızda sağladığı istikrarlı duruş kuşkusuz etkili olmuştur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU