Hatay Belediye Başkan Lütfü Savaş: Suriyeli seçmen yüzde 85, Türk seçmen yüzde 5 arttı

Lütfü Savaş "Hatay'da şu anda 24 binin üzerinde seçmen var. 2019’da 13 bindi" diye konuştu

Fotoğraf: AA

 Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Suriyeli seçmen sayısının 2019 yılına oranla yüzde 85 arttığını kaydetti. Savaş "Bu Türkiye için de Hatay için de bir risktir. Sıkıntı yaşamıyorsak halkın empatisinden” dedi.

"Hatay’daki Suriyeli sayısını açıklananın en az iki katı gibi düşünebilirsiniz"

T24'ten Eray Görgülü'nün sorularını yanıtlayan Savaş şunları kaydetti:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye’deki Suriyeli sayısı tartışma konusu oluyor. Göç İdaresi Başkanlığı resmi rakamlarına göre Türkiye genelinde 3.5 milyon Suriyeli bulunuyor. Hatay’da ise bu sayı yine resmi verilere göre 433 bin civarında. Gerçekten açıklandığı gibi mi? Size göre Hatay’da kaç Suriyeli yaşıyor?

Üç dönemdir büyükşehir belediye başkanlığı yapıyorum. Bir şehirde insan sayısını ölçmek sadece kapı kapı dolaşıp, evde kaç kişi var demekten ziyade şöyle bakıyoruz. Ürettiği çöpe bakarız. Kişi başına üretilen çöp bellidir. Ürettiği atık suya bakarız, kirli suya bakarız. Bir de tükettiği, bizim vermiş olduğumuz içme ve kullanma suyuna bakarız. Buna baktığınız zaman çok daha fazla olduğunu görüyorsunuz. Hatay’daki Suriyeli sayısını açıklananın en az iki katı gibi düşünebilirsiniz. 

Fib_ejtXwAAQLqj.jpg
Lütfü Savaş: İktidarın bu konuda bir kaygı duyduğunu görmedim. Fotoğraf: Twitter

 

-Bu durumda altyapı, sosyal hizmetler gibi kent hizmetlerine yönelik planlamada sorun yaşanmıyor mu? Resmi veriler yerine kendi tespitlerinize göre planlama yapıyorsanız, bütçe kalemleri ile ilgili nasıl hesap veriyorsunuz? 

Kamuoyuna da vatandaşa da veriyoruz tabii ki. Ama bu konuda hesap da verilmesini istiyoruz. Kendi vatandaşlarımıza yapmış olduğumuz hizmetleri biz bu kardeşlerimize de yaparken İller Bankası’ndan vergilerden gelen paylar sıfır. Yani biz şu anda resmi rakamlara göre konuşsak bile her dört Suriyeliden birisi Hatay’da. O üç kişiye gelen parayla biz dördüncü kişiye bakıyoruz. İktidar, ilk zamanlarda Suriye'den gelen kardeşlerimize de pay vereceğini söyledi. İşte hazırlık yapıyoruz dediler ama 12 yıldır o hazırlık bitmedi.

-Seçim yaklaşıyor ve oy kullanacak Suriyelilerin sayısı da tartışma konusu. Bir önceki seçime göre Hatay’daki seçmen sayıları ne oranda değişti? Bunun ne kadarı Suriyeli?

Sayın İçişleri Bakanımız 120 bin civarında Suriyeli seçmen olduğunu ifade ediyor Türkiye'de. Hatay'da şu anda 24 binin üzerinde seçmen var. 2019’da 13 bindi. Oranladığınız zaman bizim seçmen sayısı yüzde 5 artmış ama Suriye’den gelen kardeşlerimizin seçmen sayısı yüzde 85 oranında artmış. Daha seçime ulaşmadan 13 bin seçmen 24 binin üzerinde. Bu demektir ki seçime kadar 30 bin kişi olacak. 

Hatay,  Atatürk’ün diplomasi zaferi olarak değerlendirilen bir kent aynı zamanda. Bu yüzden özel bir konumu var. Bu açıdan bakıldığında iktidar bu süreçten rahatsızlık duymuyor mu? 

İktidarın bu konuda bir kaygı duyduğunu görmedim. Ama ben duyuyorum. Gelecek adına hem terör hem de sosyal barış ve ekonomi boyutunda, kaygı verecek seviyeye gelmesi boyutunda ben korkuyorum. AB destek veriyor, BM destek veriyor ama bu işin taşıma suyla dönecek hali yok. Çocuklar sağlıklı bir rehabilitasyon ve eğitim almadığı zaman birçok sıkıntı yaşayabiliriz. Yaşamadıysak Hatay halkının empati, sempati, sevgi bağlarının güçlü olmasından, bizim orada barış adına attığımız adımlardan dolayı bugüne kadar problem yaşamıyoruz. Ama bundan sonra problem yaşanmayacak diye bir şey yok.

 

Söyleşinin tamamına BURADAN ulaşabiliirsiniz

 

 

 

T24

DAHA FAZLA HABER OKU