ABD, "Çin'i caydıracak" son teknoloji bombardıman uçağı B-21'i tanıttı

Nükleer silah taşıyabilen uçağın, en gelişmiş radar sistemlerine bile yakalanmadığı bildirildi

B-21'in tanıtıldığı tesiste, ABD Hava Kuvvetleri'ne ait en gizli projeler yürütülüyor (Northrop Grumman)

Pentagon, son düzenlediği etkinlikte en yeni bombardıman uçağı B-21 Raider'ı tanıttı.

Amerikan çokuluslu havacılık ve savunma şirketi Northrop Grumman'ın ürettiği stratejik bombardıman uçağının tanesi yaklaşık 700 milyon dolara mal edildi.

Şirketin Kaliforniya eyaletindeki Palmdale'da yer alan fabrikasında gerçekleşen tanıtımda konuşan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, "B-21'in son model teknolojisi onlarca yıl dayanacak nitelikte" dedi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, uçağın en gelişmiş radar sistemleri tarafından bile tespit edilmesini zorlaştıran özel bir gizlilik teknolojisiyle donatıldığı bilgisi paylaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Northrop Grumman'ın CEO'su Kathy Warden ise tanıtımdaki açıklamasında, "Birçok açıdan, bu uçak sayesinde geleceğin teknolojisini alıp buraya getirdik" dedi.

Bombardıman uçağı, gelişmiş yapay zeka tabanlı elektronik sistemlere ve veri işleme kabiliyetlerine de sahip.

B-21'in erişebildiği azami hıza ve menzile dair bilgiler gizli tutulurken, uçaktan en az 100 adet üretileceği belirtildi.

Ülkenin tanınmış gazetelerinden Washington Post, üretici firmanın uçağın insansız kullanılabilmesi için de çalışmalar yürüttüğünü aktardı.
 

B-21.jpg
Uçakla ilgili bazı bilgiler hâlâ gizli tutuluyor (İllüstrasyon: ABD Hava Kuvvetleri)


Halihazırda 6 prototipi üretilen B-21'in ilk test uçuşunun gelecek yıl yapılması planlanıyor. Pentagon uçağın görevlerde ne zaman kullanılacağını açıklamazken, askeri analistler B-21'in 2026-2027'de operasyonlarda yer alabileceğini söyledi.

WSJ'nin haberinde, uçağın ABD'nin 1 trilyon dolar ayırdığı nükleer caydırıcılık projesinin bir parçası olduğu belirtildi. B-21 de bu kapsamda nükleer silah taşıyabilecek şekilde tasarlandı.

Çin'in nükleer kapasitesini artırmasına karşı 2020'de başlatılan projede bombardıman uçağına ek olarak nükleer denizaltıları ve füze sistemleri de geliştirilecek.
 

B-21 raider bombardıman uçağı.jpg
B-21 Raider, ABD ordusunun Soğuk Savaş'tan beri geliştirdiği ilk bombardıman uçağı (Reuters)


B-21'in bir önceki modeli olan B-2 Spirit, Soğuk Savaş döneminde 1987'de tasarlanmış ve ilk kez 1997'de askeri operasyonlarda kullanılmıştı.



Independent Türkçe, Washington Post, Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU