Yaptırım listesine alınan Zarif, Beyaz Saray’a davet edildi, Tahran daveti veto etti

ABD basını 4 gün önce yaptırım listesine alınan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in, Beyaz Saray’a davet edildiğini iddia etti. İddiaya göre, Zarif’e daveti ileten ise, Trump'a yakın bir isim olan Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul

Fotoğraf: Reuters

Amerikan New Yorker dergisi, iki hafta önce Birleşmiş Milletler (BM) toplantılarına katılmak için New York'a giden, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in Beyaz Saray’a davet edildiğini iddia etti.

Dergi, İran ve ABD'li diplomatlara dayandırdığı haberde, Trump'a yakın bir isim olan Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul ve danışmanı Doug Stafford’ın, 15 Temmuz'da New York'taki İran'ın BM Daimi Temsilciliği ofisinde Zarif ile bir araya geldiğini yazdı. Trump'ın bilgisi dahilinde gerçekleştirdiği iddia edilen görüşmede Zarif, ABD'li senatöre, İran'ın nükleer programıyla ilgili Trump'ın endişelerini giderebilmek için çeşitli öneriler sundu.

Haberde, önerilerden en dikkat çekicisinin ise, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in 2003 ve 2010'da verdiği nükleer silahları yasaklayan fetvalarını mecliste onaylayarak, yasa haline getirmek olduğu belirtildi.

Tahran onay vermedi

New Yorker, Paul’un, söz konusu önerileri, Oval Ofis'te Trump'a doğrudan sunması için, Zarif'i Beyaz Saray'a davet ettiğini iddia etti. Zarif ise davete yanıtı tek başına veremeyeceğini ve Tahran'la istişarelerde bulunması gerektiğini söyledi. Tahran’ın ise davete onay vermediği ileri sürüldü.

Zarif, yaptırım listesine alınmıştı

ABD Hazine Bakanlığı, 31 Temmuz’da İran lideri Hamaney adına çalıştığı gerekçesiyle İran Dışişleri Bakanı Zarif'i yaptırım listesine aldı. Zarif'e yönelik yaptırımlar, İran Dışişleri Bakanının ABD'deki malvarlığının dondurulmasını kapsıyor. Zarif'e seyahat vizesi verilmesi konusunda ise kararın başvuru bazında alınacağı duyuruldu. Ancak BM merkezine ev sahipliği yapan ABD'nin, BM toplantılarına katılmak için New York'a gelecek diplomatlara vize verme mecburiyeti bulunuyor.

Zarif ise yaptırım kararına, ‘İran'ın dışında herhangi bir mal varlığım ya da ilişkim bulunmadığı için, yaptırımların benim ya da ailem üzerinde hiçbir etkisi yok’ diye tepki göstermişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU