İtalyan bakan Salvini’den “pis çingene” dediği kadına ırkçı saldırı: Buldozer yakında kapında olur

Roman toplumuna karşı sarf ettiği sözler sonrası aşırı sağcı İçişleri Bakanı için “çığırından çıktı” yorumları yapıldı

Matteo Salvini, Roman yurttaşların yanı sıra göçmenlere karşı sert çıkışlarıyla da tanınıyor (AP)

İtalya’nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini “pis çingene” diye seslendiği bir kadının evini buldozerle yıktırmakla tehdit etti.

İtalyan bakanın Twitter’dan yaptığı ırkçı çıkış, Milano kentinde Romanlara ait bir kampta yaşayan bir kadının, Salvini’nin “başından vurulmayı hak ettiğini” söylediğini gösteren haberlerin yayımlanmasının ardından geldi.

“Pis çingene” anlamına gelen “zingaraccia” kelimesini kullanan Salvini, İtalyanca paylaştığı tweet’inde “Çingene bir kadının Milano’da ‘Salvini başından vurulmalı’ demesi normal mi? (…) Uslu dur pis çingene, uslu dur, buldozer yakında geliyor” ifadelerini kullandı.

Salvini’nin sarf ettiği sözler ülke genelinde kınanırken, bazı eleştirmenlerse binlerce Roman ve Sinti’nin 1944’te Auschwitz’de Naziler tarafından öldürülmesinin hatırlandığı 2 Ağustos Roman Soykırımını Anma Günü’nden bir gün önce böyle tweet'in atılmış olmasına dikkati çekti.

 


Merkez solda yer alan rakip Demokrat Parti’den Roberto Giachetti, Twitter paylaşımında “Artık aşırılıklar ya da provokasyonlarla işimiz yok. Öyle sanıyorum ki Salvini şu aralar çığırından çıktı (…) Teknik olarak kendini kontrol edemiyor. İçişleri bakanı olması ciddiye alınması gereken bir sorun. Belki de iş işten geçmeden birileri endişelenmeye başlamalı” dedi.

Kullandığı ifadeler nedeniyle gelen eleştirilere de yanıt veren Salvini, daha sonraki açıklamasındaysa “İtalya’da tek bir Roman kampı bırakmama” hedefine ulaşmak için işe koyulduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

46 yaşındaki bakan, ülkesinin Roman yurttaşlarına ayrımcılık yapma konusunda uzun bir geçmişe sahip.

Söz konusu etnik grubun ülkeden çıkarılmasına zemin hazırlamak için geçen yıl bu toplumla ilgili “nüfus sayımı” yapılacağını söyleyen Salvini, İtalyan vatandaşlığı almış Romalıların “maalesef” ülkede kalmasına izin verileceğini ancak diğerlerinin kovulacağını savunmuştu.

Nisan ayında da neo-faşist grupların şiddet içeren protestoları sonrası başkent Roma’da bazı Roman aileler sosyal konut projesinden zorla çıkarılmıştı.

Aralarında 33 çocuğun olduğu ailelerin başkentin doğusunda yer alan Torre Maura banliyösünden çıkarılışları sırasında aşırı sağcılar bağırarak hakaret etmiş ve Romanların içinde bulunduğu kamyona bazı cisimleri fırlatmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU