Adet ağrılarını azaltmak için 7 doğal yöntem

Pelvis bölgesindeki gerginliği gidermek çok önemli

Birçok çalışan kadın, regl döneminde ağrıları nedeniyle ücretli izin talep ediyor (Unsplash)

Adet dönemi yaklaşırken başlayan sancılar bazı kadınların hayatını dönem sona erene kadar felç ediyor.

Bu dönemlerde genellikle tıbbi ağrı kesici ürünlerin yanı sıra doğal yöntemlere de başvurmak rahatlatıcı olabiliyor.

İşte regl sancısını hafifletmeye yardımcı olan 7 doğal yöntem…

Sıcak bitki çayları

Bir bardak sıcak çay, regl sancıları üzerinde yatıştırıcı bir etki bırakabilir. Ancak uzmanlara göre bitki çayı alırken dikkatli olmak gerekiyor.

Bahsi geçen bitkinin yalnızca aromasına sahip olan çayların genelde etki göstermesi mümkün olmuyor.

Hakiki bitki çayları arasında sancıyı bastırmada işe yarayanlar ise şu şekilde:

- Meyan kökü

- Nane

- Papatya

- Zencefil

Isıtıcı yastık

Krampları hızlıca durdurmanın yollarından biri de ısı. Elektrikli yastıklar veya sıcak su torbaları karın bölgesi üzerine konduğunda ısının vücuda yerleşmesini sağlayıp kullanıcıyı rahatlatabilir.

Regl ağrısı sırasında evde değil de dışarıda olması gereken kişiler içinse tek kullanımlık yapışkanlı ısıtıcılar mevcut. Bunlara genellikle cep sobası deniyor ve vücudun herhangi bir yerine yapıştırılabiliyor.

Basit hareketler

Araştırmalar, adet kramplarıyla uğraşan kadınlarda "yoga hareketlerinin ağrı yoğunluğunu önemli ölçüde azalttığını" gösteriyor.

Bu nedenle sancıyı azaltmak isteyenler birkaç basit yoga hareketine başvurabilir.

- Bacaklar duvarda: Bu pozisyonda yere uzanmak gerekiyor. Popoyu bir duvar dibine yerleştirmeli ve bacaklar vücuda dik açı oluşturacak şekilde havaya kaldırılarak duvara yaslanmalı. Böylelikle bacakları esnetmek ve pelvisteki gerginliği azaltmak mümkün olabilir.

- Elmas pozisyonu: Yoga matı üzerinde veya yatakta uygulanabilecek bu pozisyonda ayak tabanlarının birleştirilmesi gerekiyor. Böylece dizler yana doğru açılıyor ve bacakları elmas şeklini alıyor. Ayakların pelvis bölgesine yakın olması da gerekmiyor. Kollardan destek alarak arkaya doğru yaslanırken, kramplarla gelen gerginlik de giderilebiliyor.

- Kedi-inek pozisyonu: 4 ayak üzerinde (ellerin ve dizlerin altında yumuşak bir şey koyarak), göbeğinizi yere doğru indirin, kuyruk kemiğinizi yukarı doğru kaldırın ve göğsünüzü öne doğru uzatarak nefes alın. Bu pozisyonda karnı çökük bir inek taklit taklit ediliyor. Daha sonra nefes verirken sırtınızı yukarı bükerek korkmuş bir kediyi taklit etmek mümkün. 

Sıcak duş 

Yukarıda bahsi geçen ısıtıcı yastık gibi, sıcak su da karın kaslarının gevşemesine yardımcı olarak krampları hafifletebilir. 

Daha da iyisi ise biraz daha uzun bir banyo yapmak. Kasların gevşemesini sağlamak için banyoya biraz epsom tuzu ekenebilir.

 

 

Esansiyel yağlarla masaj

Önceki araştırmaalar, uçucu yağlarla karınlarına masaj yapan kadınların adet semptomlarında dikkate değer bir azalma gördüklerini ortaya koymuştu.

Buradaki püf nokta hangi yağları seçeceğinize karar vermek. iltihap giderici özelliğiyle lavanta yağı özellikle etkili olabilir.

Egzersiz

Adet dönemlerinde sürekli kramplardan mustarip olanların, düzenli egzersiz yapması gerekiyor. Egzersiz adet ağrısıyla daha başlamadan önce mücadele etmek için güçlü bir araç olabilir.

Egzersiz, bir spor salonuna yazılmak anlamına gelmiyor. Evde de yapılabilir veya sadece yürüyüşe çıkılabilir.

Yiyecek ve içecek değişiklikleri

Vücuda alınan her şey, gün içinde deneyimlenen hisleri etkiliyor. Ancak bu en çok da regl öncesi için geçerli. Kafein, et, şeker ve tuz, adet kramplarını daha da kötüleştirebilir.

Daha fazla omega-3 almaksa vücudun iltihaplanmayı azaltmasına yardımcı olarak semptomları yatıştırıyor.

 

Independent Türkçe, CNET, Web MD

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU