UNICEF: Dominik Cumhuriyeti, 1800 çocuğu ebeveynleri olmadan Haiti'ye sınır dışı etti

Dominik, son dönemde Haitili göçmenlere yönelik faaliyetleri artırdı

Dominik Cumhuriyeti'yle Haiti, Karayipler'deki Hispanyola adasında sınır komşusu (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dominik Cumhuriyeti'nin bu yıl 1800 çocuğu ebeveynleri olmadan Haiti'ye sınır dışı ettiğini bildirdi.

UNICEF'ten bir yetkilinin ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'le pazartesi paylaştığı bilgilere göre, Dominik Cumhuriyeti'ne kimlik belgeleri olmadan giden çocukların tekrar Haiti'ye gönderildiği ifade edildi. Yetkililerin, söz konusu çocukların Haitili olduğunu nasıl belirlediğiyse bilinmiyor.

Dominik merkezli Karayipler'de Göçmen Gözetim ve Sosyal Kalkınma Merkezi adlı düşünce kuruluşundan Yoana Kuzmova, bazı göçmen merkezlerinde ebeveynlerin de çocukları olmadan tutulduğunu belirtti.

Kuzmova, "Bir kadın, çantasında çocuk beziyle gelmişti ama yanında çocuğu yoktu. Yetkililer bebeği taşıyamayacağını söylemiş. Bebeği otobüse getireceklerine söz vermelerine rağmen bunu yapmadılar" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Dominik Cumhuriyeti'ndeki ABD Büyükelçiliği, cumartesi yayımladığı açıklamada siyah, Afrika kökenli ve koyu ten rengine sahip yurttaşlarının ayrımcılığa uğradığını savunmuştu.

Açıklamada Dominikli yetkililerin, gerekli yasal belgelere sahip olmayan göçmenleri gözaltına almaya yönelik çalışmalarını son dönemde hızlandırdığına dikkat çekilmişti. Gözaltına alınanların gıda ve diğer ihtiyaçlara erişimi olmadan bazen günlerce merkezlerde bekletildiği öne sürülmüştü.

BM de geçen hafta göçmenlerin sınır dışı edilmesi faaliyetlerinin durdurulmasını talep etmişti.

Ancak Dominik Cumhurbaşkanı Luis Abinader, talebe tepki göstererek Haiti'ye en çok destek veren ülke olduklarını söylemişti. Abinader, "Dominik Cumhuriyeti'nden daha fazla şey isteyemezsiniz. Sınır dışı etme çalışmalarına devam edeceğiz" demişti.

Dominikli yetkililerin paylaştığı rakamlara göre temmuz ila kasımda çoğu Haiti kökenli 43 bin 900 kişi sınır dışı edildi. Eylül ve ekimdeyse sınır dışı edilen kişi sayısında yüzde 50 artış olduğu kaydedildi.

Dominik Cumhuriyeti'nde 2013'te alınan mahkeme kararıyla, ülkede yasadışı şekilde yaşayan kişilerin çocuklarının, orada doğmuş olsalar bile yurttaşlık hakkı olmadığı duyurulmuştu. 2007'den beri de Haiti kökenli Dominiklilerin doğum belgelerini ya da kimlik kartlarını almaları engelleniyordu.



Independent Türkçe, CNN, ABC 

DAHA FAZLA HABER OKU