Beyoğlu'ndaki terör saldırısının şüphelileri adliyeye getirildi

Beyoğlu'ndaki terör saldırısına ilişkin gözaltına alınan Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu şüpheliler, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. 2 şüpheli ise emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı

Fotoğraf: AA

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı patlamaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 51 şüpheliden 49'unun emniyetteki işlemleri tamamlandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesinde 4 polis minibüsüne bindirilen 49 zanlı, zırhlı araçlar eşliğinde götürüldükleri hastanelerde sağlık kontrolünden geçirildi.

Ahlam Albashır'ın da aralarında bulunduğu şüpheliler, daha sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Hastanelere getirilişleri sırasında bazı vatandaşların şüphelilere tepki gösterdiği görüldü.

Olaya ilişkin gözaltına alınan 2 şüpheli de emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

 

WhatsApp Image 2022-11-17 at 09.34.07.jpeg
Fotoğraf: AA

Terör saldırısının gerçekleştirilmesinde yardım-yataklık ettiği öne sürülen ve Suriye Azez'de emniyet güçlerince gözaltına alındıktan sonra İstanbul'a getirilen "Hüsam" kod adlı örgüt mensubunun emniyetteki işlemleri sürüyor.

Öte yandan Albashir’in polisteki ifadesinin detayları ortaya çıktı.

Albashir ifadesinde şunları kaydetti:

Bölgenin zenginlerinden biri olan aynı zamanda YPG’nin istihbarat biriminden olduğunu öğrendiğim Hasan diye biri bana geldi, “Hacı seni yanına çağırıyor, sana çok önemli bir görev verecek” dedi. Ben de Hasan’la birlikte Hacı’nın yanına gittim. Hacı, “Madem Cerablus’a gitmiyorsun o zaman Bilal’le birlikte Türkiye’ye gideceksin” dedi. Ben de kabul ettim.

Hacı bize 400 lira para ve 2 tane telefon verdi. Giriş için bütün ayarlamaları yaptıklarını söyledi. Sonra İdlib’te Bilal’le buluştuk. Bilal’i ilk defa İdlib’te gördüm. 27 Temmuz’da Hatay’a geldim. Oradan da ticari bir araçla İstanbul’a geldim. Bilal bana Türklerden nefret ettiğini söyledi. Bilal’in telefonuna bir konum geldi. Araç şoförü diğerlerini indirdi beni ve Bilal’i de konumdaki adrese, Ferhat Habeş isimli adamın evine götürdü.

İstanbul’a geldikten sonra Ferhat Habeş’e ait atölyede çalışmaya başladık. Bilal hiç dışarı çıkmadı. Ben de saldırıdan önce iki kere Yasir K. ile birlikte keşif yapmak için Taksim’e gittim. En son saldırıdan 11 gün önce gittim Taksim’e. Her seferinde Yasir götürdü beni. Pazar günü öğleden sonra Bilal, Yasir ve ben birlikte yola çıktık. Taksim’e geldik.

Bilal bana kahverengi çanta ile beyaz poşeti almamı söyledi. Ben aldım onları yürüdüm. Oturduğum yere geldim. 40 dakika orada oturdum. Sonra çantaları bırakıp abiye kıyafetlerin olduğu bir mağazaya gittim. Fakat tam o sırada Hacı bana fotoğraf ve video gönderdi. Videoyu izlediğimde benim bankta oturduğum anların fotoğraflarını gördüm. Korkuya kapıldım ve aynı banka geri döndüm. Sonra Hacı beni aradı, “Çantaları bırak ve oradan uzaklaş” dedi. Ben kalkıp uzaklaşmaya başladım sonra da patlama meydana geldi. Sonra ben Esenler’deki eve gittim. Ahmet Jarkas geldi beni aldı. Telefonumu kırdı ve Küçükçekmece’ye götürdü. Biz burada olduğumuz süre boyunca çanta hep Bilal’in yanındaydı.

"Korktuğum için öyle ifade verdim"

Albashır’in ‘Fotoğraflarımı çektiler” iddiası üzerine çevredeki güvenlik kameralarını inceleyen polis, herhangi kimsenin kadın teröristin fotoğraflarını çekmediğini belirledi. Bunun üzerine teröristin, “Korktuğum için yaptım süsü vermek için böyle bir ifade kullandım” dediği belirtildi.

Albashır: Örgütle sevgilim aracılığıyla tanıştım

Diğer yandan Anadolu Ajansı'nın haberine göre Ahlam Albashır emniyette verdiği ifadede, örgüt ile erkek arkadaşı aracılığıyla 2017 yılında tanıştığını belirterek, bir süre sonra izini kaybettiği sevgilisi ile görüşemediğini ancak örgütle bağlantısını devam ettirdiğini anlattı.

Bu arada, Ahlam Albashır ile firari şüpheli Bilal H'nin birlikte kaldığı Esenler'deki atölyenin sahibi Ferhat H'nin de terör örgütü ile bağlantısı belirlendi.

Ferhat H'nin sosyal medya hesabından terör propagandası yaptığı, örgütün talimatı ile Ahlam Albashır ve Bilal H'yi evinde misafir ettiği öğrenildi.

Şüphelilerin ifadeleri alınmaya başladı

Şüphelilerin ifadesinin alınacağı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu koridorundaki güvenlik önlemleri artırıldı.

Şüphelilerin ifade vereceği yerlerin bulunduğu koridorda bariyerler, güvenlikler tarafından genişletildi.

Soruşturma kapsamında adliyeye getirilen 49 zanlının ifadesini almak üzere 29 Cumhuriyet savcısı görevlendirildi.

Görevli savcılar, şüphelilerin ifadelerini almaya başladı.

Şüpheliler için ayrıca Arapça ve Kürtçe bilen tercümanlar da ifade işlemleri sırasında hazır bulunuyor.

 

 

 

AA, Indyturk

DAHA FAZLA HABER OKU