Dini liderlerden İstiklal Caddesi'nde ortak mesaj: Terörü kınıyor, tekrarlanmamasını temenni ediyoruz

Patlamanın olduğu alana gelerek saldırıyı kınayan dini liderler, benzer olayların tekrarlanmaması temennisinde bulundu ve saldırıdan etkilenen herkesle dayanışma içerisinde olduklarını söyledi

Fotoğraf: AA

İstanbul’daki İstiklal Caddesi’nde pazar günü düzenlenen bombalı saldırının ardından, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, Türkiye Hahambaşılığı adına İsak Haleva, Süryani Katolik Kilisesi'nden Monsenyör Orhan Çanlı, Süryani Kadim Kilisesi adına Yusuf Çetin, Beyoğlu İlçe Müftüsü Mehmet İzci, bugün Galata tarafından yapılan yürüyüşle patlamanın olduğu alana geldi. 

Patlamanın olduğu yere karanfil bırakan Yıldız, şöyle konuştu: 

Acı günler yaşıyoruz, acı günlerde acımızı paylaşan bütün dini cemaatlerin liderlerine teşekkür ediyoruz. Birlikte olduğumuzu ve hiç kimsenin bu birlik beraberliği bozamayacağını buradan bütün dünyaya haykırıyoruz. Terörün dini yok, mezhebi yok, ırkı yok, cinsiyeti yok. Nereden, kimden gelirse gelsin terörü hep birlikte lanetlemek üzere buradayız ve dileriz bu son olur. Bir daha bu topraklarda ve dünyanın hiçbir yerinde terör eylemlerine şahit olmayız. Bu duruş, terör eylemlerine karşı ve teröristlere karşı, her türlü terör örgütüne karşı bir duruştur. İstiklal Caddesi'ndeyiz, bu caddenin ismi bizzat Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilmiş. İstiklal mücadelemizin ismini taşıdığı için de bu isme biz ayrı bir önem veriyoruz. Yapılan saldırı istiklalimize, birliğimize, beraberliğimizedir. Kalleşçedir ve şiddetle kınıyoruz, lanetliyoruz.

AA-20221116-29456375-29456373-BEYOGLUNDA_ISTIKLAL_BIZIM_BIRLIK_VE_BERABERLIK_YURUYUSU_DUZENLENDI.jpg
Fotoğraf: AA


Haleva: Tek temennim terörün bir daha olmaması

Türkiye Hahambaşılığı adına İsak Haleva ise “Tanrı'ya duam, temennim, bir daha böyle bir terörün olmaması. Hiçbir çocuk yetim kalmasın. Bu çocuklar, bizlere cennetten dua edecek bu saf kalpli kızlar, çocuklar. Umarım bu da son olur, bütün dünyada bu terör olayları son bulur” diye konuştu.

Çanlı: Saldırıdan etkilenen herkesle dayanışma içerisindeyiz

Daha sonra söz alan Süryani Katolik Kilisesi'nden Monsenyör Orhan Çanlı, terörü kınadığını belirterek şunları söyledi: 

İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayı şiddetle kınıyoruz. Bu terörist saldırı, birçok insanın ölmesine ve yaralanmasına sebep olmuş, maddi hasar meydana gelmiş ve yaratmıştır. Şahsım ve toplumum adına, bu saldırıdan etkilenen herkesle dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. Ailelerine başsağlığı diliyor, onların ruhları ve yaralı olanların bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz. Herkesin barış, huzur ve güvenli bir yaşam sürdürebilmesi için Allah'tan Türkiye'ye, Orta Doğu'ya ve tüm dünyaya huzur ve barış ihsan etmesini, bu saldırıyı imanlı cemaatimizle birlikte kınadığımızı ve mağdurların yanında yer aldığımızı bildiriyor, bu tür eylemlerin bir daha tekrarlanmamasını temenni ediyoruz.

İzci: terörün dini yok

Son olarak söz alan Beyoğlu İlçe Müftüsü Mehmet İzci, “Birkaç gün önce menfur bir olayla yaşamlarını yitiren kardeşlerimize Cenabı Hak'tan rahmet diliyorum. Şu anda hastanede olan, hastaneden çıkmış olan kardeşlerimize de şifalar diliyorum. Bundan sonraki hayatlarında da inşallah Cenabı Hak kötü gün göstermesin diyorum. Başkan’ımızın da söylediği gibi, terörün dini yok. Diyanet İşleri Başkanlığı’mız hem hutbe hem vaazlarında bunu defalarca vurguluyor. Çünkü Kur'an-ı Kerim'de de Cenabı Hak ‘Bir insanın canına kasteden, bütün insanlığın canına kastetmiştir. Bir insanı yaşatmak da bütün insanlığı yaşatmak gibidir’ buyuruyor. O yüzden, başka vatan yok, başka ülke yok. Ben, terörü kınıyorum, lanetliyorum. Ve birlik olmaya, beraber olmaya bütün halkımızı buradan davet ediyorum. Cenabı Hak birliğimize, dirliğimize göz dikenlere fırsat vermesin. Cenabı Hak bu kardeşlerimizi cennetinde peygamberimizle birlikte ağırlasın” dedi.

35 ülkenin büyükelçiliğinden karanfil

Belarus, Lübnan, Suudi Arabistan, Hırvatistan, Kosova, Türkmenistan, Gana, Libya, Yunanistan, G. Kore, Arnavutluk, KKTC, Venezuela, Rusya, K. Makedonya, Belçika, ABD, İsveç, Sırbistan, Hollanda, Filipinler, Pakistan, Çekya, İtalya, BAE, Macaristan, Danimarka, Azerbaycan, Kazakistan, Fransa, Almanya, İsrail, İspanya, Kuveyt ve Katar büyükelçiliklerinden yetkililer de bugün İstiklal Caddesi'ndeki saldırının olduğu alana gelerek burada oluşturulan platforma karanfil bıraktı ve terörü kınadı.

 

ANKA
 

DAHA FAZLA HABER OKU